}); Edels Mat & Vin: Indisk gryte med kylling og Raita ! Google+

søndag 6. mars 2022

Indisk gryte med kylling og Raita !


Hele kjøkkenet fylles med spennende indiske lukter, når du lager denne gode gryten med kylling, masse krydder og en smakfull saus med tomat og kokosmelk 🌿

Jeg bruker kyllingfilet i denne gryten og tilbereder retten i en Crock-Pot Express Multicooker, på funksjonen trykkoker. Du kan også koke den på funksjonen slowcook på LOW i 7 timer eller bruke en vanlig slowcooker. 
Gryten kan også kokes i en gryte på komfyren i ca. 1 time. 

En crock-pot er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Når lokket er på under hele kokeprosessen vil kraft fra kjøtt og grønnsaker bli i gryten. Så du trenger ikke være redd for at den skal koke tørr. Crock-pot har kun varme på sidene under koking, så maten vil ikke bli brent under koketiden.

Koker du retten i en vanlig kjele fordamper en del av kraften, så må du bruke litt mer vann -og passe på at retten ikke koker tørr i løpet av koketiden. 

Herlig, varmende smaksrik gryte med gode indiske smaker.
Server retten med ris, nanbrød og raita 🌿

Raita er den indiske kusinen til tzatziki.
En frisk og god yoghurtdressing med agurk og mynte, som passer perfekt til sterk indisk mat.


Du trenger til 6 porsjoner:
  • 1,2 kg kyllingfilet
  • Rapsolje
  • 1 stk løk
  • 400 g hermetisk tomat
  • 1 kineskisk hvitløk uten fedd
  • 1 stk chili
  • 1 ss revet ingefær
  • 4 ss tomatpuré
  • 1 dl vann i trykkoker / 3-4 dl i vanlig kjele
  • ca. 3 dl kokosmelk
  • 2 ss maizena
  • Koriander
Krydder:
  • 1 stk kanelstang
  • 5 stk kardemomme kapsler eller 1,5 ts malt 
  • 3 stk nellikspiker 
  • 1 ss spisskumminfrø
  • 8 stk hel svart pepper
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 ts garam masala
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts gurkemeie
  • 0,25 g safran
  • 1 ts salt
Sånn gjør du:
  1. Lag først krydderblandingen. Kanelstang, kardemomme *, nellikspiker, pepper og spisskumminfrø legges i en tørr oppvarmet stekepanne og ristes raskt i pannen. Ha krydderet over i en morter og knus dem godt sammen.
  2. Finhakk løk og stek den gyllen i litt olje. Det kan du gjøre i en gryte eller direkte i innerkjelen hvis du har Crock-Pot Express. Ta av lokket på kjelen og sett på funksjonen BROWN/Sauté og trykk START. La den varmes opp, det tar 5 minutter. Da står det HEAT. Når den er varm begynner nedtelling på klokken. Den starter på 30 minutter, men det har ingen betydning da du skal skifte program.
  3. Tilsett revet ingefær, revet hvitløk, finhakket chili og la det surre litt.
  4. Del kyllingfilet i store biter og legg den i kjelen. Stekes under omrøring inn noen minutter.
  5. Tilsett hermetiske tomater og krydderblandingen du har laget.
  6. Tilsett tomatpure, garam masala, paprikapulver, gurkemeie, safran og salt. 
  7. Hell over vann, 1 dl i expressen / 3-4 dl hvis du koker retten i en kjele. 
  8. Bland alt godt sammen.
  9. Sett på lokket -og pass på at trykkventilen nå står på STENGT for damp.
  10. Velg funksjonen POULTRY og still den inn på 15 minutter. Først varmes den opp, det tar 8-10 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  11. Når tiden er ute slipper du forsiktig ut gjenværende damp ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  12. Rør sammen kokosmelk og maizena.
  13. Ta av lokket og rør inn kokosmelken. Smak til med mer kokosmelk, hvis du synes retten er for sterk.
  14. Sett trykkokeren på BROWN/Sauté. Trykk på START knappen og la det koke litt til sausen tykner.
  15. Dryss over koriander ved servering.
*  Jeg fikk ikke tak i hel kardemomme, så jeg brukte finsk rørkademomme, som er grovere enn den malte vi får kjøpt i Norge. Hadde glemt og kjøpe spisskumminfrø, så jeg brukte malt spisskummin.

I vanlig kjele 👇
  1. Følg instruksjonen over til punkt 7.
  2. Koker du i vanlig kjele, skal den småkoke i ca. 1 time. 
  3. Rør litt i gryten innimellom og tilsett mer vann hvis nødvendig. 
  4. Tilsett kokosmelk og maizena på slutten av koketiden og la gryten koke videre til den tykner.
Raita
  • 350 gresk yoghurt
  • 1 stk agurk
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ts sukker
  • 0,5 ts spisskummin
  • 2 ss finhakket frisk mynte
Sånn gjør du:
  1. Rasp agurk på grovt rivjern. Legg agurken over i en finmasket sil og sett silen over passende bolle eller lignede. Dryss over litt salt og la stå i 5 minutter. Press ut vannet.
  2. Bland yoghurten godt sammen med revet agurk, spisskummin, pepper, sukker og frisk mynte.
  3. Oppbevar den i kjøleskapet frem til servering.
Raita !


Krydder 


Ingredienser 

Kylling

Kylling

Krydder og tomat 

Klar til servering !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar