}); Edels Mat & Vin: Ekte bolognese av høyrygg ! Google+

fredag 11. mars 2022

Ekte bolognese av høyrygg !


Pasta bolognese er en av de mest brukte pastarettene 🍅
Den blir laget av kvernet kjøtt -og den beste kjøttdeigen får du når du kverner den selv !

Den klassiske Italienske bolognesesausen inneholder masse grønnsaker:
- gulrot, løk, stangselleri og tomat, så den er ganske sunn også
🍅

Denne oppskriften er med kvernet kjøtt av høyrygg ! 
Høyrygg inneholder i underkant av 20% fett, så den er ypperlig å bruke som kjøttdeig.
Det blir supergodt !! Jeg har fått øynene opp for kjøttkverna !!
Du kan selvfølgelig bruke ferdig kjøttdeig eller karbonadedeig hvis du ønsker det.

Jeg kokte bolognesen i trykkoker 🍝
Når du koker retten i en trykkoker må du bruke mindre væske, da ingenting fordamper, men alt blir i kjelen. I en kjele på komfyren vil mye væsken fordampe, og du kan også regulere hvor mye kraften koker inn. I en trykkoker er lokket på under hele kokeprossen og væske fra kjøtt og grønnsaker vil bli i gryten.

Bolognese kan tilberedes i slowcooker, på LOW i 7-8 timer.
Det blir en del væske, så utelat kjøttkraft. 


La oss feire hverdagen og bringe øyeblikk av glede inn i dagene det er flest av 💛
Med det mener jeg ikke at vi skal drikke vin hver dag altså !

Men, det er helt innenfor med en god, romantiske middag for to, på en helt vanlig hverdag.
Pynt bordet, tenn lys og del en liten god flaske vin på 37,5cl 💗 

I dag er det fredag, både hverdag og helg på en dag !
Beste dagen i uka ! Så kanskje vi kan spare den lille flasken til en annen dag 😉

Ekte bolognese trenger lang koketid, i hvert fall hvis du koker den i vanlig kjele.
I tillegg skal man kverne kjøtt !
Lag den dagen før servering så har du rask middag dagen etter.

Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang, for den kan fint fyses. 
Perfekt middag, som du kan ta med når du skal på hytta, campingen, i båten, teltur - eller hengekøyetur i skog og mark.

Server bolognese med nykokt pasta, frisk basilikum og parmesan 🍝🍅
God middag !



Du trenger til 6 porsjoner:
  • 1 kg høyrygg av storfe
  • Smør
  • 1 løk, hakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 stk store gulrot, revet eller i små terninger
  • 2 stk stenger stangselleri i små terninger
  • 800 g hakket tomat 
  • 1 dl kjøttkraft i trykkoker, tilsett 3-4 dl hvis du koker retten i vanlig kjele, utelates i slowcooker
  • 2 ts tørket basilikum
  • 2 ts tørket oregano
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • Spaghetti eller tagliatelle
  • Parmesan
  • Frisk basilikum
Tilberedning i kjele:
  1. Kvern kjøttet i en kjøttkvern.
  2. Stek kjøttdeigen i litt smør i to omganger. Legg den over i en kjele.
  3. Stek hakket løk og hvitløk, til den har blitt gylden.
  4. Tilsett kjøttdeigen og de øvrige ingrediensene i kjelen.
  5. La sausen småkoke lenge. Minst en time eller to -og gjerne tre, til den har blitt tykk og smakfull !
  6. Spe med mer kjøttkraft hvis nødvendig.
Tilberedning i Crock-Pot Express/Trykkoker:
  1. Kvern kjøttet.
  2. Stek kjøtt og løk i Expressen, som beskrevet under - eller stek det i en stekepanne og legg det over i innerkjelen. Det synes jeg er like greit når man skal brune såpass mye.
  3. Brune kjøtt og løk i Expressen : Sett på funksjonen BROWN/Sauté. Trykk på START knappen. Når den varmes opp, det tar ca.5 minutter, lyser HEAT på skjermen. Når den er varm begynner tiden å telle ned. Den står på 30 minutter, men det har ingen betydning da du skal skifte program etterpå. Brun kjøttet raskt i smør. Bruk redskap av tre eller plast, så du ikke ødelegger non-stick belegget i kjelen. Stek litt og litt om gangen -og legg det stekte kjøttet til side. Brun løk og hvitløk litt, så den blir gyllen. Trykk på STOPP knappen -og legger alt kjøttet tilbake i kjelen.
  4. Tilsett alle ingrediensene i kjelen og bland alt godt sammen.
  5. Sett på lokket og lukk det. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  6. Velg funksjonen MANUAL, HØYT TRYKK  og still den inn på 10 minutter. Først varmes den opp, det tar 10-15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  7. La enheten naturlig slippe ut trykket i 15 minutter etter tilberedningen. Trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 15 minutter. Trykk STOPP -etter 15 minutter. Slipp forsiktig ut eventuelt gjenværende luft ut av trykkventilen. 
  8. Hvis du vil ha sausen litt tykkere kan du sette på funksjonen BROWN og la det småkoke litt under omrøring uten lokk.
Bolognese kan tilberedes i slowcooker, på LOW i 7-8 timer.
Det blir en del væske, så utelat kjøttkraft. 


Kverner kjøtt !

Ingredienser !

Tilsett brunet kjøtt, løk og resten av ingrediensene i kjelen !

Høyt trykk i 10 minutter !

Tagliatelle !

Det er økende interesse for vin i praktiske, små og bærekraftige forpakninger!
Vin i praktiske små formater har hatt en økning på 93 000 liter og 12,8% det siste året.
I Viña Maipo tror vi på en verden der det vi gjør er like viktig for mennesker som for planeten vår, derfor er våre vinflasker lettvektsflasker og vi satser stort på, bag-in-box, pouch (ståposer) og småflasker som alle er klimasmarte og praktiske valg.

Nordmenn trives utendørs og mindre og lettere forpakninger er praktisk å ta med seg, enten på tur, på hytta, på sjøen eller i sekken når du skal på hengekøyetur i marka.



En liten frøken, som venter på mat 😅🍺

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar