08 mars 2022

Makaronigrateng / Makaronilåda


Men altså, her snakker vi mat til en 8 åring !
Barnebarnet digger falukorv, den svenske populære pølsen og makaroni med ketchup 🍎

Falukorv er en stor pølse av svensk opprinnelse, med lange tradisjoner
Pølsens historie går tilbake til kobbergruvene ved Falun på 1500-tallet og 1600-tallet. 
Der ble okseskinn benyttet til repene, og noe av kjøttet som ble til overs etter slaktingen ble benyttet til pølser. Pølseoppskriften minner om lyonerpølsen ved det at kjøttet er røkt og saltet, og kan ha blitt bragt til Falun av tilflyttende tyske gruvearbeidere.
Produksjonsmetoden ble grepet fatt i og gjenopplivet sent på 1800-tallet av slakteren Anders Olsson. Hans virksomhet skapte den moderne falukorven med sin kjøttblanding.
I EU gjelder det merkevarerestriksjoner for hva som kan kalles «falukorv». 
Kun potetmel kan benyttes som bindemiddel, og kjøttinnholdet kan ikke falle under 45 prosent.

I dag får man kjøpt falukorv av svinekjøtt, som er den orginale oppskriften, samt falukorv med kylling og kalkun. I dag så jeg også Go & Mager Falukorv, laget med svine -og oksekjøtt !

Makaronigrateng med falukorv, da er vi ganske så nær den klasisske svenske : Makaronilåda 🍎
Server makaronigratengen med en god salat og ketchup !
Bruk gjerne fullkornsmakaroni og falukorv av kylling og kalkun 🍅


Du trenger til 2 voksne og 2 barn:
  • 200 g ukokt makaroni av fullkorn
  • 1 gul løk
  • 300-400 g falukorv av kylling og kalkun
  • 1 ss smør
  • 3 egg
  • 4 dl melk
  • 2 dl revet ost
  • Salt
  • Pepper
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • Salat
  • Ketchup uten sukker
Sånn gjør du :
  1. Sett stekeovnen på 200°C
  2. Kok makaroni al'dente, sil av vannet og skyll den i kaldt vann.
  3. Hakk løk og stek den gyllen i smør.
  4. Tilsett falukorv i biter.
  5. Visp sammen egg og melk. Tilsett revet ost og krydre med salt, pepper og muskatnøtt.
  6. Bland løk og falukorv sammen med makaroni og hell det over i en ildfast form.
  7. Hell over eggblandingen og bland alt godt sammen.
  8. Stekes ved 200° C i ca. 30 minutter.
  9. Serveres med ketchup  -og salat !
Ingredienser

Makaroni, løk og falukorv !

Dagens lekser unnagjort !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF