Kokt Skrei / Lofottorsk i skiver med sandefjorsmør !


Skrei er en av de beste fiske typene vi har i Norge.
Kjøttet er hvitt og delikat, har en fin fasthet, og en fantastisk smak !

En ekte Lofottorsk jeg er ♫♪
Skrei er torsk, som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. Gyting er fiskenes reproduksjon, når hunnfisken legger rogn og hannene utsondrer sperm, som befrukter disse eggene. Skrei gyter fra Møre til Finnmark, men omtrent halvparten gyter i området rundt Lofoten. 

Skreisesongen er i tidspunktet januar til slutten av mars. 
Du kan helt fint bruke helt vanlig torsk i denne retten 🐟

I denne oppskriften bruker jeg skrei i skiver, som ikke kokes, men trekkes i vann med en god del havsalt og eddik. Det gjør at fisken blir hvit og fast i konsistensen. Vi betaler for mye skinn og bein, når vi kjøper fisk i skiver istedenfor finskåret fiskefilet, selv om prisen er mye lavere.


Den gode smakfulle fisken serveres med gode poteter (jeg dampet små'poteter), al'dente gulrøtter, grønn, smakfull ertestuing og knallgodt sandefjordsmør 💛 

God middag 🌿


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 1,5 kg fersk torsk/skrei i skiver
  • Vann
  • Havsalt
  • 7% eddik
  • 4 stk store gulrøtter
  • Gode poteter
  • Ertestuing *
  • Sandefjordsmør *
  • Persille til pynt 
Tilberedning av skrei/torsk
  1. Kok opp vann med 1/2 dl salt per liter vann, tilsett 1 ss 7% eddik.
  2. Legg i fiskestykkene når vannet koker.
  3. La fisken være med på oppkoket til det er like før vannet når kokepunktet igjen. Når vannet begynner å koke, dra kjelen til side og la fisken trekke i 8-10 minutter.
  4. Pass på så vannet ikke koker !
Sandefjordsmør
Lag sausen imens fisken trekker i kjelen
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss finhakket persille
  • 200 g meierismør
  • 2 ss sitronsaft
  • Salt 
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Kutt smøret i terninger og temperer det.
  2. Ha fløten i en kjele og kok opp, la fløten koke noen minutter. 
  3. Ta kjelen av platen og pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin.
  4. Smak til med sitronsaft salt og pepper.
  5. Sausen må ikke koke etter smøret er tilsatt, da vil den skille seg.
  6. Ved servering rører du inn finhakket persille.
Gulrøtter
  1. Skrell og del gulrøtter opp i passende biter.
  2. Kok opp vann, tilsett gulrøtter, litt smør, litt salt og litt sukker. Ikke bruk altfor mye vann i kjelen.
  3. La gulrøttene koke til de er møre, men fremdeles har litt tyggemotstand.
Ertestuing
  • 500 g frosne erter
  • 50 g smør
  • ca. 1 ts salt
  • ca. 1 ts pepper
Sånn gjør du:
  1. Kok opp frosne erter i vann. De trenger bare koke ett par minutter.
  2. Sil av vannet.
  3. Tilsett smør og kjør ertestuingen med en stavmikser eller i en blender.
  4. Smak til med salt og pepper.
Poteter 
Perfekte mandelpoteter koker du på dennne måten ⇾ her !
Dampet nypoteter i Crock-Pot Express, finner du oppskrift på ⇾ her.





«Torskevise»

Tekst: Thorbjørn Egner    Musikk: Trad.

En ekte Lofottorsk jeg er,
for jeg er født i Henningsvær.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.

Den gang jeg var et torskeegg,
nå er jeg voksen torsk med skjegg.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.

Nå er jeg selv blitt torskefar,
og hundre tusen barn jeg har.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.

Da jeg var lite torskebarn,
jeg passet meg for krok og garn.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.

Jeg gjemte meg for sild og sei,
for alle ville spise meg.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.

Men nå er jeg blitt stor og slem,
nå er det meg som spiser dem.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.

Men får jeg se en fiskermann,
da rømmer jeg så fort jeg kan.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.

Men det finns garn av mange slag,
jeg blir vel tatt en vakker dag.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.

Hvis en tilslutt skal spise meg,
så håper jeg at det blir deg.
Fadderullan dei, fadderullan dei,
fadderullan dullan dei.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF