Mine favoritt desserter ♥


Frem til slutten av 60-tallet ble det servert dessert hver dag 
Den var ofte veldig enkel, sviskekompott, en frukt, brødpudding, smuldrepai med frukt eller min favoritt 👉 Tilslørte bondepiker.

Nå er det langt i mellom dessertene, det blir kun servert i selskaper, kanskje til søndagsmiddagen, men til jul -og nyttårsmiddag står nok desserten på bordet i de fleste hjem !


Her har jeg samlet noen av mine søte favoritter ♥
Link til oppskriften finner du i navnet på retten.

Karamellpudding i porsjonsformer ~*♥*~


Karamellpudding er en av Norges mest populære desserter.
Den smelter på tungen og smaker himmelsk 

Desserten blir, som regel stekt i brødformer, men i dag har jeg laget den i porsjonsformer.
Karamellpudding i stor form finner du oppskrift på ⇾ her.

Karamellpuddingen må avkjøles i minimum 5 timer, men kan gjerne lages dagen før servering.
De sorte prikkene er beviset på ekte vanilje.

Hvis du vil lage en lavkarbo utgave, finner du oppskrift på en knallgod karamellpudding med bakesukker ⇾ her !
Den er faktisk like god, som den med vanlig sukker.

Server karamellpudding med ⇾ krumkake  

Krumkaker ~*♥*~


Krumkake er tradisjonell norsk julekake ~**~
Navnet kommer av at man krummer kakene til en konisk form, som et kremmerhus.

De første kakejernene kom til Norge fra Holland på 1600-tallet. Jernene hadde religiøse motiver, og den flate jernstekte kaken var symbolet på jødenes usyrede brød.
De første jernene ble kalt aposteljern siden de symboliserte de tolv apostlene. Nattverdsbrødet, oblaten, ble stekt i tilsvarende jern. 
Avletter, avledet av ordet oblat, er flate jernstekte kaker. 
På grunn av denne relasjonen til nattverdsmåltidet, ble de jernstekte kakene knyttet til påsken.Mens den julianske kalenderen var gjeldende, var nyttår lagt til påsken. 
I 1700 ble den gregorianske kalender tatt i bruk i Norge, og nyttår ble flyttet til uka etter julaften. Krumkaka flytter da med til det nye nyttåret, og blir etter hvert en julekake.
Likevel beholder den funksjonen som påskekake et stykke ut på 1900-tallet.

Krumkaker er beskrevet av Hanna Winsnes i hennes kokebøker fra midten av 1800-tallet. Her gjengir hun seks ulike oppskrifter på krumkaker. Marie Blom beskriver i sin kokebok fra 1890 til sammen 17 krumkakeoppskrifter – herav fire med fløte, sju med egg, tre med mandler, to med vann og en oppskrift som kalles Tykke Krumkager.

  • De klassiske krumkakene serveres ofte sammen med krembasert dessert, som multekrem ~**~
  • Krumkaker kan også formes til fine skåler, som man kan fylle med den klassiske juledesserten 👉 riskrem ~**~
  • Skålene kan også fylles med varme bær og vaniljeis ~**~

Crock-Pot torsk & squash gryte 🐟 🍅


Smakfull, enkel, sunn og god fiskegryte 🐟🍅
Gryten er full av grønnsaker så dette er ett veldig sunt måltid.

Det var dårlig med fersk fisk i Ottestad i dag -og det fristet ikke å kjøre til en butikk med bedre utvalg, så jeg brukte frossen torskefilet i denne gryten.

Squashen fungerer som pasta, men du kan gjerne servere retten med kokt ris.

Har du ikke Crock-Pot kan du lage retten i en stor stekepanne, 
oppskiften finner du → her 🌿

Den ultimate BARNEMENY 😋


Julemat meg her og der.... 
Husker tilbake til de laaaaange middagene med ribbe, surkål, rakfisk og lutefisk !
Pinnekjøtt likte jeg og kalkun var greit, hadde det ikke vært for den forferdelige rosenkålen !!
Nei, når jeg ble stor skulle jeg spise tomatsuppe og pizza på juleaften !!

Potetvafler med rakfisk ~*♥*~


Har du igjen kokte mandelpoteter etter middagen kan du bruke dem i potetvafler 🍂

Jeg serverte potetvaflene med tradisjonell rakfisk !
Passer ypperlig som en liten forrett på høsten, i julen eller som ett innslag på bufféen.

Vil du vite mer om rakfisk, så finner du alt du trenger å vite 👉 her.

Vaflene kan også serveres med andre rester av julematen, som pinnekjøtt, ribberester, sylte, 
juleskinke eller hva du måtte ha lyst på. 
Legg også på litt garnityr som passer til ingrediensene du bruker.

Spis & Nyt  ~**
~

Perfekt kokte MANDELPOTETER uten potetskall !!


Mandelpotet er en potetsort som har vært kjent siden 1800-tallet
 🌿
Den har fått navnet på grunn av sin mandelfasong.
De er kjempegode på smak og veldig melne, og derfor koker de veldig fort i stykker.

De blir ofte kokt med skallet på, da er det litt lettere å ikke koke dem i stykker - eller koke skal de ikke gjøre, kun trekkes under kokepunktet i 15 minutter.

Du kan lage perfekt kokte mandelpoteter uten skall 🌿
Det er jo litt hyggeligere å servere poteter uten skallet på, i selskaper og til julemiddagen.

Du gjør bare sånn:
  1. Skrell potetene og legg dem i kaldt vann. Det kan du gjerne gjøre dagen før eller tidlig på formiddagen, så er det unnagjort.
  2. Sett potetene i en kjele med vann i kjøleskapet hvis det er lenge til du skal koke dem.
  3. En time før middagen skal serveres setter du potetene på kok.
  4. Kok dem opp og la dem fosskoke (ikke bare trekke) Mandelpoteter, som veier under 100 gram kokes i 7 minutter, store mandelpoteter, som veier over 100 gram kokes i 9 minutter.
  5. Hell av vannet og fyll opp kjelen med masse tørkepapir.
  6. Sett på lokk og la potetene godgjøre seg i kjelen i 45 minutter eller frem til servering. På kjøkkenbenken, ikke på varm kokeplate.
Kok potetene !

Hell av vannet !



Fyll opp kjelen med tørkepapir !
Klare til servering !

Torsk i Crock-Pot med jordskokk og hvitvinsaus ♫


Jeg har laget mange retter med kjøtt og kylling i Crock-Pot, men ikke så mye fisk 🐟

Når jeg koker retter med kjøtt så setter jeg på Crock-Pot kjelen før jeg reiser på jobb og maten er klar etter 7-8 timer. Fisk trenger mye kortere koketid, men det blir utrolig godt altså.

En Crock-Pot bruker ca. 2 timer før den oppnår 90 grader på HIGH, så ikke ta av lokket under koketiden. Lag denne smakfulle nydelige fiskemiddagen på en av dine fridager.

Gå en tur i frisk luft eller dra på shopping mens fisken passer seg selv.

Jordskokk - Fattigmanns trøffel !!
Jordskokk er en fin erstatning for poteter og det blir mer enn nok tilbehør til 4 porsjoner.

Det er ikke bare utseende til jordskokken som minner om trøffelen – en av klodens mest ettertraktede råvarer. Også de sopp- og nøtteaktige aromaene og den krydrede, milde anissmaken kan gi assosiasjoner til trøfler.
Den stammer egentlig fra det østlige USA hvor den ble dyrket av urbefolkningen.
Til Europa kom den i returbagasjen til den oppdagelsesreisende franskmannen Samuel de Champlain i 1605 -og til Norge allerede i 1639.

Torsken blir akkurat passe kokt og sausen smaker himmelsk ♥

Det blir mye saus !! 
Den kan oppbevares i 2-3 dager i kjøleskapet eller fryses.
Perfekt saus til fiskemiddager, med kokt eller stekt fisk.
Stek fiskepudding og server den med den gode sausen, løfter måltidet betraktelig !

Spis & Nyt ♫♫

Biff Stroganoff i Crock-Pot ♫♫


Enkel og smaksrik utgave av den kjente russiske biffgryta 🌿

Biff Stroganov, også skrevet Stroganoff, er en matrett med røtter i Russland, skapt av en kokk som vant en matlagingskonkurranse i St. Petersburg med denne retten. Retten er oppkalt etter ovennevnte kokks arbeidsgiver, grev Alexander Sergejevitj Stroganov (1733–1811). Ifølge historien var grev Stroganov tannløs på sine eldre dager og hans tjener var tvunget til å skjære kjøttet i små strimler. Men det er konstatert at både navnet og oppskriften eksisterte før dette.

I biff stroganoff tilberedt i vanlig kjele bruker jeg indre- eller ytrefilet, men når den skal koke lenge er det best å bruke 'kokekjøtt', som høyrygg, bankekjøtt, rundbiff eller bog.

Det er ikke nødvendig å steke kjøttet og grønnsakene først, men det gir en bedre smak på gryta. Kok gjerne ut pannen med vann, så du får med deg deg gode kraften. 
Meieriprodukter har en tendens til å skille seg når de blir kokt lenge, jeg tilsetter derfor fløte mot slutten av koketiden.

Har du ikke Crock-Pot kan du lage Stroganoff i en vanlig kjele, oppskrift  ⇾ her.

Server gryta med ris eller potetstappe og salat 🌿

RIBBE ASIAN STYLE ♥


Bruk rester av stekt ribbe til denne smaksbomben.
Den suftigste ribba får du ved langtidssteking og gjerne etter ett opphold i saltlake ⇾ her.

Herlig smaksrik, litt klissete ribbe med gode asiatiske smaker.
Server gjerne retten med asiatisk coleslaw som du finner oppskrift på ⇾ her !
.

Denne er så god den -at det nesten er verdt å steke en ribbe, bare for å få rester ♥ 
- ikke nesten - DET ER VERDT DET ♫♫
Print Friendly and PDF