Blåskjell er billig, sunt og kjempegodt 🌿
Blåskjell er også veldig sunt, da de inneholder mye vitaminB12 og selen.
Et halvt kilo gir deg en tredel av dagsbehovet ditt for jern.
Et halvt kilo gir deg en tredel av dagsbehovet ditt for jern.
Blåskjellene jeg kjøpte i dag var store og fine, selv om de var svenske.
Økologiske blåskjell fra 👉 Scanfjord
Jo kaldere vann, jo bedre blåskjell !!
Jeg kjøpte også en kilo med ferske reker 🌿
For en forskjell det er på ferske og frosne reker.
Frosne er helt greit og de er gode, men den er en mye bedre smak og konsistens på ferske.
Her i Norge spiser vi i snitt 5,7 kilo løk hver i året. Ved Middelhavet spiser de 3-4 ganger så mye løk som oss årlig. I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster med på kjøpet. Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbakteriene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, til å styrke immunforsvaret og til å generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse.
Den klassiske gule løken er et ernæringsmessig blinkskudd. Innholdet av antibakterielle oljer og den kraftige antioksidanten quercetin er skyhøyt. Undersøkelser har vist at stoffet reduserer skadelig kolesterol i blodårene, og kan fordoble effekten av E-vitamin i kroppen og dermed styrke immunforsvaret.
Hvitløk gir ikke bare kraftig smak, men har også flust av gode helsekvaliteter. De sykdomsbekjempende egenskapene skyldes først og frest stoffene alliin og allicin, som effektivt styrker immunforsvaret og har dokumentert effekt på kolesterolnivået og innholdet av fettstoffer i blodet. Du kan få enda bedre helseeffekt ved å knuse eller mose hvitløken, slik at de ulike stoffene som gjensidig aktiverer hverandre finner sammen.
Purren er i familie med løk og hvitløk og inneholder mange av de samme svovelforbindelsene som blant annet kan redusere kolesterolnivået. Helsemessig er det bedre når strukturen i purren brytes, så finhakking og etterfølgende varmebehandling, for eksempel i ovnen, styrker utbyttet markant, fordi celleveggenes faste struktur da mykes opp.
Oppskriften er beregnet på hovedrett til to personer eller forrett til fire porsjoner.
Du trenger :
- 1 kg blåskjell
- 4 ss gul løk
- 2 ss purre
- 2 ts hvitløk
- 2 ss rapsolje
- 1 chili
- 1 dl hvitvin
- 2 dl fløte
- Persille
- Sitron
Sånn gjør du:
- Vask blåskjellene i kaldt rennende vann. Fjern 'skjegget'. Kast alle ødelagte/knuste skjell og de som ikke lukker seg når du banker litt på dem.
- Finhakk løk, hvitløk, purre og chili.
- Varm opp litt olje i en stor kjele og fres 3 x løk og chili.
- Tilsett hvitvin og la det koke i 1/2 minutt.
- Tilsett blåskjell og fløte.
- Sett på lokk og damp blåskjellene til alle har åpnet seg. Rist litt på kjelen inni mellom. Det tar 5 -7 minutter.
- Dryss over hakket persille og server med en sitronbåt.
- Server rykende varme blåskjell med godt brød, som man kan duppe i sausen.
I glasset
Dom. de l'Epinay Sélection Muscadet Sèvre et Maine Sur LieDom. de l'Epinay Sélection Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie
Cyrille et Sylvain Paquereau
Winederful AS
Frankrike
Loire
Muscadet Sèvre et Maine
2021
Hvitvin
Muscadet (Melon de Bourgogne) 100%
12.5 % vol.
< 3 gram per liter
6.3 gram per liter
Gullgrønn. Lett steinmineralsk med moden eplefrukt
Fyldig som duften, fin syre, god tørrhet
Sjømat
Dagens husmorpoeng 💃
Pyrolyse rens av stekeovn og vask av stekeovnsdør.
Rengjort kokeplaten med kjeramikrens.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar