Knallgod lammegryte i smaksrik kremet tomatsaus !


Det man trenger til en god middag med lammegryte er lammekjøtt, grønnsaker, krydder og kraft 🌿

Du kan koke retten i slowcooker, vanlig kjele eller trykkoker.
Jeg vil anbefale slowcooking for å oppnå optimalt smaksbilde på den sykt gode sausen, som jeg tilsatte litt kokosmelk !


Jeg har tidligere lagt ut gode oppskrifter med av lammeskank med kraft av; rødvin og tomat, hvitvin, øl, samt grønnsaker og krydder selvfølgelig. 

Den siste oppskriften med lammeskank var ⟶ Lammeskanker i indisk curry

Noen synes en hel lammeskank kan være en litt vel stor porsjon.
Derfor har jeg laget en gryte med kjøtt fra lammeskanker.

Du kan lage selvsagt lage gryten med lammestek, lammelår i skiver eller andre stykningsdeler av lam🐏 
Fårikål kjøtt passer ikke til denne gryten, da det er små biter med masse bein. 

Lammegryte i en smaksrik tomatsaus med paprika, krydder og kokosmelk 🍅 
Serveres med en god rustikk potetstappe.

Jeg er sjeldent 100% fornøyd med en rett, men i dag var jeg i nærheten av 98% fornøyd !
 KNALLGODT 🌿


Du trenger til 3-4 porsjoner:
  • 2 stk lammeskank eller annet godt lammekjøtt
  • 1/2 dl mel
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 stk løk
  • 1 stk hvitløk, uten fedd
  • 1 stk gul paprika
  • 1 stk rød paprika
  • 2-3 stenger stangselleri
  • 400 g hermetiske tomater med oregano og basilikum
  • 1 stk beger kjøttfond eller en stk kjøttbuljongterning
  • 2 ss Worcestershire saus
  • 1 ss grillkrydder
  • 1 ss Sriracha chilisaus
  • 1/2 dl vann
  • 2,5 dl kokosmelk
  • Bladpersille
Tilberedning i Crock-Pot / Slowcooker
  1. Gni inn lammeskank med mel, salt og pepper.
  2. Grovhakk løk, press eller riv hvitløk, del paprika i terninger.
  3. Bland alle ingrediensene i kjelen og legg i lammeknokene.  Dette kan gjøres kvelden før. 
    Sett kjelen i kjøleskapet og sett den på kok når du står opp.
  4. Kokes i en slowcooker, på LOW i 8 timer. 
  5. Løft ut lammeskankene og rens dem for fett og slinter. 
  6. Tilsett 2,5 dl kokosmelk i sausen og kok opp på HIGH.
  7. Legg kjøttet tilbake i kjelen.
  8. Server gryten med hakket bladpersille og ønsket tilbehør.
Tilberedning i kjele
  1. Gni kjøttet inn med salt, pepper og mel.
  2. Legg dem i en stor kjele.
  3. Tilsett alle ingrediensene, men du må tilsette mer vann enn beskrevet ovenfor, 3-5 dl.
  4. La det surre under lokk i 2-3 timer, til kjøttet faller av beinet. 
  5. Tilsett mer vann under koketiden hvis nødvendig. 
  6. Løft ut lammeskankene og rens dem for fett og slinter.
  7. Tilsett kokosmelk og kok opp.
  8. Legg kjøttet tilbake i kjelen.
  9. Server gryten med hakket bladpersille og ønsket tilbehør.
Tilberedning i Crock-Pot Express på funksjonen trykkoking
  1. Gni inn lammeskankene med salt, pepper og mel.
  2. Legg lammeskankene tilbake i kjelen.
  3. Tilsett alle ingrediensene, men tilsett 2 dl vann i stedet, så du får opptrykket i kjelen.
  4. Sett på lokket og lukk det. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  5. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 60 minutter. Først varmes den opp, det tar 10-15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  6. Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Trykk STOPP. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp. 
  7. Løft ut lammeskankene og rens dem for fett og slinter. 
  8. Tilsett kokosmelk i sausen og kok opp på BROWN.
  9. Legg kjøttet tilbake i kjelen.
  10. Server gryten med friske urter og ønsket tilbehør.
Potetstappe
  • 12 stk poteter
  • 3 dl matfløte
  • 4 ss smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts hvit pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell poteter.
  2. Kok poteter i usaltet vann i 15-20 minutter, til de er møre.
  3. Sil av vannet på potene og la de dampe seg tørre.
  4. Bruk en potetmoser eller gaffel og mos dem grovt. Kan gjerne være litt grov i konsistensen, det passer til de rustikke lammeskankene.
  5. Rør inn smør og fløte, litt og litt omgangen til konsistensen er passe.
  6. Smak til med salt og pepper.

Ingredienser (+ kokosmelk)

Lammegryte


Lammegryte - klar til koking

Lammegryte - klar til koking

Lammegryte -etter 8 timer på LOW 


Rens kjøttet og tilsett kokosmelk 

Lammegryte klar til servering !

2 kommentarer:

  1. Denne laget vi på lørdag, kjempegod gryte, ble litt til overs som vi spiste på søndag, den var enda bedre da, skal definitivt lages igjen :-P

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at den falt i smak. Jeg ble faktisk veldig fornøyd med oppskriften. Takk for positiv tilbakemelding :-)

      Slett

Print Friendly and PDF