Ukemeny - En kald november uke !


Nå er det småkaldt altså, tid for å finne frem strømpebukser, lue og votter !
Korte og mørke dager, da gjelder det å kose seg så godt man kan.

Nå er vi så heldig, at de fleste av oss i hvert fall, får ett varmt måltid i løpet av dagen.
Lag ett festmåltid hver dag, med smaksrik god mat !
Dekk bordet med levende lys og lag en hyggelig ramme rundt middagsbordet.

Det er hverdager det er flest av - nyt dem - ♫

Her er mitt forslag på en smaksrik ukemeny.
Håper dere finner noe, som frister.

Link til oppskriften finner dere i navnet på retten.
God middag 

Mandag

Chili sin carne, sin betyr uten - 'Chili uten kjøtt'
En vegetarutgave, hvor kjøttet er erstattet med bønner og kikerter.

Gryta får en god varmende fyldig smak når man tilsetter kanel og mørk sjokolade 🍂
Knallgod, smakfull og varmende Tex-Mex gryte 🌿



Tirsdag

Hverdagswok med en billig utgave av ferdige wokgrønnsaker.
Det, som tar tid når man skal lage en rett med masse grønnsaker er nettopp å dele opp alle grønnsakene -og tid er ofte en mangelvare på travle hverdager.

Denne hverdagswoken lages med scampi, grønnsaker og masse god smak fra 'små flasker'.
'Flaskene' holder seg i evigheter i kjøleskapet, selv etter at de er åpnet.



Onsdag

Kyllingfilet kan fort bli tørr når man steker dem i stekepanne eller i stekeovn.
I denne oppskriften fyller jeg den med pesto og tilbereder dem i stekeovn med funksjonen kombidamp. Kombidamp er en kombinasjon av varmluft og damp.
Min ovn bruker 25% damp og 75% varmluft.

Resultatet blir saftig og smaksrik kylling 🌿
Jeg serverer retten med en smakfull blomkålris med spinat, samt en nydelig, litt syrlig, fløyelsmyk fransk smørsaus med hvitvin 🍋

Gled deg til middag !


Torsdag

BIFF LINDSTRØM er oppkalt etter Adolf Henrik Lindstrøm.
Adolf fra Hammerfest var kokk på polarekspedisjoner med Amundsen og Nansen.
Biff à la Lindström er den svenske utgaven med kjøttdeig.

- Etter sigende var den originale 'Biff Lindstrøm' laget med hele kjøttstykker.
Det finnes mange oppskrifter, men fellesnevneren er rødbeter, sylteagurk og kapers, som blandes inn i kjøttdeig. Gjerne en blanding av storfe og svinekjøtt.
Størrelsen på 'biffene' varierer, selv liker jeg store, saftige biffer !


Jeg serverer Biff à la Lindström med ovnsbakte poteter, brokkolini og en løksaus med masse løk, samt 'lingon' selvfølgelig 🌿


Fredag

Rask, ikke så verst billig, sunn og god middag på 30 minutter !
Det er ikke så mye, som skal til for å gjøre en lakse-middag litt mer spennende🌾

Sesamfrø kommer fra sesamplanter dyrket i Kina, India, Sentral- og Sør-Amerika.
De er rike på mineraler, E-vitamin, flerumettet fett og protein.

Mirin er en type risvin, men uten alkohol og mer sukker -og den skal ikke drikkes.
Mirin blir ofte brukt sammen med soyasaus, sukker og eddik eller annen syre. Den gir sauser og kraft en god, fyldig smak. Mirin holder seg i evigheter, selv etter at flasken er åpnet.


I denne retten finner du bønnespirer. 
Jeg brukte det mye før. På 90'tallet var hermetiske bønnespirer populært i salater. Bønnespirer blir laget av muggbønner eller soyabønner. De blir ofte brukt i asiatiske retter, i wok, våruller og supper. Konsistensen er sprø hvis de serveres rå og smaken kan minne litt om sukkererter.

KNALLGODT !


Lørdag

Knallgod, spicy marinering, som passer perfekt til storfekjøtt.
I tillegg til fantastisk smak blir kjøttet utrolig mørt !

Appelsin & limesaft, soyasaus, hvitløk, jalapeno, spisskummen, koriander og olje er typiske meksikanske smaker og en perfekt kombo for marinering av biff !


Marinert biff, sukkererter, bakt potet med hjemmelaget hvitløksdressing og hvitløkssmør 🌿


Søndag

Indrefilet av lam 🐑 Herlig smak av Norsk natur !
Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk 💚

Lam er bare så godt -og er så mye mer enn bare fårikål og pinnekjøtt.
Det beste på lammet er jo det som ikke går i fårikålgryta, nemlig de herlige små filetene.

Her har jeg brukt indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Men, lammefilet er veldig god når den kun er krydret med salt og pepper også.

Romantisk middag for to med høstens møreste eventyr 🍂
Nydelige smaker klar til servering på 30 minutter.
De 30 minuttene starter etter kjøttet er temperert og pestoen står i kjøleskapet.

Nydelig smuldrepai, som lages i porsjonsformer og serveres rykende varm rett fra ovnen !

Hvor mange plommer du trenger kommer selvsagt an på størrelsen på plommene og formene.
Det er bjørnebærene som gir den fine fargen på retten.
Fyll godt formen godt opp med plommer og bær, da de krymper når de blir oppvarmet.


Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til smuldredeigen.
Jeg brukte Bremykt i denne oppskriften og da går det helt fint å bruke hendene.


Smaker helt nydelig ♫♪
Serveres varm med ønsket tilbehør.
Jeg synes det er best med vaniljeis eller mager kesam med vanilje.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF