09 juni 2024

Sesambakt laks med spisskål & brokkoli og hot soyasmør !



Laks med spisskål & brokkoli på menyen 🐟🌿

Laks er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer, og er derfor noe av det sunneste vi kan spise. Den inneholder omega-3-fettsyrer, fettløselige vitaminer som vitamin D, selen, vitamin B12 og jod som noen av de viktigste næringsstoffene.

Spisskål har en frisk grønnfarge og karakteristisk form, med løst knyttede, saftige blader.
Både smak og konsistens minner mye om nykål.
Den milde smaken indikerer at den inneholder færre sunne stoffer enn andre kålsorter. Derimot er spisskål en ypperlig start hvis du skal venne deg til smaken av kål. Også den er både sunn og kalorifattig, og selv bare 100 gram dekker hele dagsbehovet for C-vitamin.

Brokkoli, eller aspargeskål, er en kålplante som kommer fra Italia. Brokkoli blir dyrket i Norge, men om vinteren er vi avhengige av import fra utlandet. Til tross for tilnavnet, er den ikke beslektet med asparges – den er en av mange underarter av kål, og nærmeste slektning er blomkål. Brokkoli har et høyt innhold av vitamin C og K, og den er rik på kostfiber og B-vitaminet folat. Den er også en fin kilde til kalium. 

Meierismør og soyasaus er ikke sunt, men supergodt sammen med litt tabasco og sitron 🍋
Jeg serverer retten med pommes noisettes, små potetkuler, som jeg stekte i AirFryer.

Jeg steker fisken i kombidampovn. En kombidampovn er en kombinasjon av en dampovn og en vanlig ovn. På funksjonen kombidamp bruker min ovn 25% damp og 75% varmluft. 
Fisken blir mye mer saftig enn ved bruk av vanlig stekeovn. 

Rask, enkel og smakfull middag på 30 minutter 🌿


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 x 150 g laksefilet uten skinn og bein
  • Soyasaus
  • Sesamfrø
  • Salt
  • Pepper
  • Pommes noisettes
  • Grønn spisskål
  • Brokkoli
  • Soyasmør med Tabasco *
Ovnsbakt laks
  1. Forvam stekeovnen til 200°C
  2. Legg laks i ildfast form, hell over soyasaus og dryss over sesamfrø.
  3. Stekes i 12-15 minutter.
Steking i kombidamp ovn: 
Sett stekeovnen på 180°C ekte varmluft+damp. Hell vann i vannskuffen på stekeovnen og forvarm ovnen. Ovnsbak laksen i ca. 12 minutter.

Spisskål & Brokkoli
  1. Legg nykål i båter og oppdelt brokkoli i en kjele.
  2. Hell på vann og godt med salt. 
  3. Kok opp og la det koke i 3-4 minutter.
Soyasmør
  • 2 stk sjalottløk
  • 200 g meierismør
  • 1 dl soyasaus
  • Tabasco, 10-20  dråper
  • Sitronsaft
  • Hakket persille
Sånn gjør du:
  1. Skrell og finhakk sjalottløk.
  2. Ha smøret i en kjele og la det smelte på middels varme. Sett opp varmen på kokeplaten litt. Visp under hele koketiden til smøret begynner å skumme, la det koke under omrøring til det blir gyllent og nøttebrunt. Det tar ca. 5 minutter fra smøret begynner å koke. Sil smøret over i en annen kjele og tilsett sjalottløken.  
  3. Tilsett soyasaus.
  4. Smak til med Tabasco og sitronsaft.
  5. Bland inn persille rett for servering.
Sesambakt laks


Klarnet smør (med sjalottløk) 



Sesambakt laks

Sesambakt laks med spisskål 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF