NÅ er det blomkål fra NORGE i butikkene ♫
I Norge har blomkålen blitt dyrket siden 1600-tallet, og er en velkommen gjest på bordet. Blomkålhodet består av mange små sammenvokste blomsterbuketter, og navnet betyr rett og slett kålblomst. Rå blomkål har en sprø konsistens, en anelse peppertoner balansert med sødme. Varmebehandlet forsvinner peppertonene og blomkålen får tydelig kålaroma og sødme.
Du trenger til 4 porsjoner:
- 1-2 stk blomkål
- 2 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 4 dl lettmelk
- 300 g revet ost
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 400 g speket elg eller annen spekemat
- Bringebær
- Jordbær
- Eggerøre *
Blomkålgrateng
- Sett ovnen på 225°C
- Del blomkål i buketter og kok i lettsaltet vann i 3–4 minutter. Bukettene skal ikke bli for myke. Hell av vannet.
- Riv osten, hvis du ikke bruker ferdig revet.
- Smelt smør i en kjele og visp inn hvetemel.
- Spe med melk, litt og litt omgangen. La sausen småkoke noen minutter.
- Tilsett 200 g ost og rør til sausen er glatt.
- Smak til med salt og pepper.
- Legg kokt blomkål i en ildfast form.
- Hell sausen over, dryss på resten av osten og gratiner i ovnen i ca. 15 minutter.
- 8 egg
- 1 dl melk
- 1/2 ts salt
- Gressløk
- Stekesmør
Sånn gjør du:
Gudbrandsdalslågen blir grønn om sommeren på grunn av smeltevann fra isbreer som fører med seg partikler av oppmalt stein, også kalt breslam. Disse partiklene reflekterer sollys og gir vannet en blågrønn farge 💚
- Smelt smør i en stekepanne på middelsvarme.
- Visp sammen egg, melk og salt.
- Hell blandingen i stekepannen, dryss over gressløk.
- Stekes under omrøring, bruk en tresleiv eller lignende, til eggerøren er ferdig stekt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar