'Stålet lam' - Klar til steking ! |
Gryten kalles "kleftiko" fordi, det sies, at når grekerne kjempet for å frigjøre seg fra ottomansk styre
gjemte de seg i fjellene. Lam var det mye av oppe i fjellene, som de stjal og slaktet.
For at ingen skulle oppdage dem så forseglet de alle ingrediensene i en leirgryte og begravde den med varmt glør under bakken, dekket den til med jord, og lot den brasiere sakte, til den ble ferdig.
På denne måten var det ingen deilige matlukter i luften som kunne røpe deres tilstedeværelse og bringe ottomanerne til deres gjemmested.
(Hellas frigjorde seg fra det osmanske riket i 1832)
Lammegryte:
Til 4 porsjoner trenger du:
Fremgangsmåte:
Hvis du ønsker en gresk dessert til og avslutte måltidet med, kan jeg anbefale:
Arni kleftiko - Stjålet lam ! Lammegryten finnes det utallige oppskrifter på, her er en av dem !
Varmende god ovnsrett med nydelig lammekjøtt og masse smak !Lammegryte:
Til 4 porsjoner trenger du:
- 1 kg lammebog
- 2 løk
- 2 fedd hvitløk
- 3 stk gulrot
- 3 stk silker stangselleri
- 2 sitroner
- 230 g hvite bønner
- 100 g svarte oliven
- 1 kvist rosmarin
- 1 bunt timian
- 2 laurbærblad
- 4 dl kraft, jeg brukte 4 dl vann og ett beger kjøttfond fra Knorr
- Salt
- Pepper
- Renskjær kjøttet og skjær det i terninger.
- Rens løk og hvitløk. Du kan også bruke hvitløk 'på tube' rør den da ut i kraften.
- Skjær løken i båter og finhakk hvitløk.
- Skrell gulrøtter og skjær dem i skiver.
- Vask og rens selleristenger og skjær den i tynne skiver.
- Vask sitronene, skjær den ene i skiver og press saften ut av den andre.
- Fjern stilkene og hakk urtene.
- Skyll bønnene og sil av kraften på oliven.
- Legg alt lagvis i en stor ildfast gryte med lokk, eller en ildfast form og bruk stekefolie som lokk.
- Hell over kraft og sitronsaften.
- Sett den i forvarmet stekeovn på 200 grader og la den stå i ca. 2 timer.
Greske poteter, klar for steking. |
Greske poteter:
- 1 kg poteter
- 1,5 dl olje
- 1 sitron
- 1-2 dl vann
- Tørket oregano, timian og basilikum
- Pepper
- Salt
- Meierismør
Fremgangsmåte:
- Skrell og del potetene i 4-6 båter.
- Legg potetene i en ildfast form eller langpanne.
- Dynk potetene med olje og sitronsaft og strø over med oregano, timian og basilikum, pepper og salt.
- Rør godt, slik at potetene blandes godt og smøres med oljen og krydderet.
- Tilsett vann, det skal være ca. 1 cm i bunn.
- Legg på noen biter med godt meierismør.
- Stekes i stekeovnen, sammen med lammegryten de siste 45 minuttene av steketiden.
Ingredienser |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar