Raclette ♫♪ Fristende sosialt retromåltid fra de gode 80'åra ♫♪


Raclette er en halvfast ost med opprinnelse fra fjellområdene rundt Genfersjøen, som ligger både i Sveits og Frankrike. 
Den har fått sitt navn fra det franske ordet 'racler', som betyr å skrape. 

Osten med samme navn, som retten har helt spesielle smelteegenskaper og er derfor spesielt godt egnet og er bakgrunnen til retten 'Raclette'.

Raclette er en av nasjonalrettene i Sveits.
Opprinnelig, i Sveits var raclette husmannskost/fattigmannskost. 
De dyrket poteter, lagde ost fra kumelk, samt tørket og saltet kjøtt.
Retten, raclette ble således servert med ost, poteter, lokalt tørket kjøtt, sølvløk og cornichons, som er små sprø sylteagurker.

Bruk den osten du liker best !
Raclette brukes til mer enn ost. Osten er kun ett ekstra godt tilbehør.
  • Lag en vegetarutgave med masse grønnsaker.
  • Skalldyr, som kamskjell og scampi er også ett godt valg til raclette.
  • Passer perfekt til å varme opp restemat.
  • Foretrekker du kjøtt bør det være skikkelig mørt.

Raclette ♫♪ Herlig, sosialt retromåltid fra de gode 80'åra ♫♪
  • Forbered ingrediensene du vil servere.
  • Varm opp raclettjernet.
  • Hver gjest får sin egne lille smelteskuff, gjerne to. De kan fylles med ost, brød, grønnsaker og andre godsaker, som gratineres ved å plassere dem inn under grilltoppen.
Min raclette har åtte skuffer og passer til fire personer.
Anbefaler to smelteskuffer til hver person.

Til dagens raclette brukte jeg kyllingfilet, indrefilet av storfe og marinert svinefilet.
Kjøttet stekes på grillplaten. 
Grønnsakene kan stekes på platen eller gratineres med -eller uten ost i de små skuffene.
Det samme med de ovnsbakte potetene, hvis de må varmes litt. 

Det er egentlig ikke nødvendig med saus, men smak og behag. 
Smeltet ost helles over kjøttet, grønnsakene og potetene 😋


👉 Mini ostesmørbrød med kryddersmør og ost, som gratineres i smelteskuffen er skikkelig snadder !

👉 Tomater i biter, krydret med salt og pepper og toppet med ridderost. 
Kan anbefales ! 

👉 Trenger egentlig ikke noe mer, bortsett fra grillet ananas 🍍


Jeg brukte:
  • Indrefilet av storfe
  • Marinert indrefilet av svin
  • Kyllingfilet 
  • Små kokte poteter med olje og urter.
  • Baguetter i skiver
  • Kryddersmør
  • Minimais
  • Tomater
  • Ananas
  • Paprika
  • Sopp
  • Jarlsberg 
  • Ridderost.
  • (Bearnaisesaus)
Sånn gjør du:
  1. Ovnsbak potetene med olje og urter.
  2. Del kjøttet opp i passende biter.
  3. Del opp grønnsakene.
  4. Skjær ost i passende skiver og legg dem på ett fat.
  5. Del baguett opp i skiver.
  6. Lag sausen, hvis du ønsker saus til.
  7. Pensle grillplaten med litt olje, før du setter på racletten. Det er ikke nødvendig og pensle smelteskuffene. 
  8. Spis, nyt og kos dere ღღ

Tilbehør ♫♪ 


Svinefiltet, indrefilet av storfe, kylling 

Nydelig måltid ♫♪ 

80' tallet var ett av tiårene, som satt det største preget når det gjelder musikkhistorien ♫♪

Raclette  ♫♪

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF