I 2020 eksporterte Norge over 86 000 tonn laks til Spania til en verdi av godt over 4,6 milliarder kroner, en økning på 5 prosent i volum og 2 prosent i verdi sammenliknet med toppåret 2019.
Laksen har også blitt spanjolenes favorittfisk, 9 av 10 kjenner til norsk laks og i dagligvarehandelen har sjømatsalget økt med 11 prosent hvorav laksen er den arten,
som har solgt aller best og økt aller mest.
Ref. Norges Sjømatråd
Enkel, smakfull, spicy fiskegryte, som tilberedes i en stekepanne.
Marmitako de salmón Noruego - er en svært populær rett i Spania, mye fordi den norske laksen passer godt sammen med de typiske grønnsakene og smakene fra Spania.
Marmitako de salmón har har sin opprinnelse fra fiskerne i Baskerland hvor den var en populær rett å spise på de lange turene om bord i fiskebåtene. Navnet stammer fra en metallpanne som ble kalt 'marmita', som direkte oversatt betyr 'fra pannen'.Server retten direkte fra pannen, sammen med godt brød !
Du trenger til 3 porsjoner:
- 400 g laksefilet, uten skinn og bein
- 1 fedd hvitløk, utelates på kosthold med lavFODMAP
- 1 stk gul paprika
- 1 stk rød paprika
- 4 stk kokte poteter
- 1 stk chili
- 2 dl hvitvin
- 2 ss tomatpure
- Olivenolje
- Salt
- Pepper
- Basilikum
Sånn gjør du:
- Kok poteter eller bruk poteter fra gårsdagens middag.
- Riv eller press hvitløken og del paprika i biter.
- Surr paprika og hvitløk i olje noen minutter.
- Tilsett chili, hvitvin og tomatpure.
- Kok blandingen til sausen er redusert til halvparten.
- Tilsett kokte poteter i biter og kok videre 2 minutter.
- Smak til sausen med salt og pepper.
- Legg i laks i biter og la det trekke med lokk til laksen er gjennomstekt, ca. 5 minutter.
- Dryss over basilikum ved servering.
Tips:
Hvitvin kan erstattes med sitronbrus eller eplejuice. Blir retten for søt kan du tilsette litt sitronsaft. Du kan også bare bruke vann, eddik og smake til med bittelitt sukker.
| Surr paprika og hvitløk i olje |
| Marmitako de Salmón Noruego |

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar