}); Edels Mat & Vin: Lammefrikassé Google+

fredag 13. september 2019

Lammefrikassé


Dette er virkelig enkelt å lykkes med, lover matblogger Edel Randgaard.
Hun kan knapt tenke seg bedre mat enn ei gryte med lammefrikassé, særlig ikke denne årstida.

– Ferskt lammekjøtt, høstens rotgrønnsaker og en god frikassesaus med en liten fløteskvett. 
Det skal mye til for å slå dette, altså, slår matbloggeren fast.

Nå bugner kjøttdiskene av billig, ferskt lammekjøtt, så trenger du et alternativ til fårikålgryta, er lammefrikassé definitivt en vinner på middagsbordet.
Ja, det står så her, på Coop sine sider !

I denne utgaven koker jeg kjøttet i trykkoker, like godt, hvis ikke enda bedre -og 1/3 av tiden.

Server lammefrikassé rykende varm med kokte poteter, gjerne mandelpoteter, som du koker til perfeksjon etter denne oppskriften her og selvfølgelig ett dryss persille og tyttebær !



Oppskriften er til 4 store og 2 små porsjoner
Kjøttkraft
  • 1,5 kg lammekjøtt, jeg bruker lammelår i skiver
  • 1 løk
  • 2 store gulrøtter
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • Vann, ca. 2 liter i vanlig kjele / i trykkoker bruker du 1 liter vann
Frikassé
  • 2 rødløk
  • 2 store gulrøtter
  • 1/2 kålrot
  • 1 purre
  • 50 g smør
  • 50 g hvetemel
  • 10 dl kjøttkraft – fra kokingen av kjøttet
  • 1 dl fløte
  • 250 g grønne erter
  • Salt og pepper
  • Persille
Sånn gjør du:

1I vanlig kjele: Del løk og gulrot i biter. Ha det i en kjele, sammen med kjøtt i store biter og fyll på med vann til alt er dekket. Ha i laurbærblad, pepper og salt, og kok opp. La syde på svak varme under lokk i ca. 2 timer. Skum gjerne av de urenhetene som samler seg på toppen etter ca. 30 minutter.

  1. Del løk og gulrot i biter. Legg alt i trykkokeren, sammen med kjøttet og tilsett laurbærblad, pepper og salt. Hell over vannet. Sett på lokket og pass på så dampventilen står på innstilling stengt for damp.
  2. Sett på funksjonen MEAT/STEW, still den inn på 35 minutter og trykk på START. Trykkokeren varmes opp og det lyser HEAT, det tar ca. 10 minutter. Når den er varm starter nedtellingen på klokken.
  3. Etter 35 minutter stilles trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 15 minutter.
  4. Trykk STOPP -etter 15 minutter.
  5. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
2 )  Sil av kraften og sett til side. Avkjøl kjøttet og rens det fri for fett og bein.

3 ) Del rødløk, gulrøtter, kålrot og purre i biter, og fres i ei gryte med smør i ca. 2 minutter.

4 ) Dryss over mel, rør raskt rundt og hell i kjøttkraft. Rør godt, kok opp og la småkoke i ca. 20 minutter. Rør underveis.

5 )  Tilsett fløte, erter og lammekjøtt i passende stykker. Smak til med salt og pepper. Kok videre i ca. 5 minutter til alt er gjennomvarmt.

Retten kan gjerne serveres med ett godt glass rødvin 🍷
Castelforte AMARONE della Valpolicella 2015 🍃



Ingredienser !
Kok kjøttet !
35 minutter i trykkoker, 2 timer i vanlig kjele !
Kjøtt, kraft og grønnsaker !
Surrer grønnsaker i smør !
Til slutt tilsettes erter, kjøtt og fløte !

Klar til servering !
Oppskriften finner du også i Hamar Arbeiderblad !

2 kommentarer:

  1. Kjempegod oppskrift. Brukte en lammestek jeg hadde i fryseren og det ble helt himmelsk. Er så glad for at jeg investerte i en CPE. 😀👍🤤

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre :) Det finnes mange kjøkkenmaskiner, som blir støvsamlere, men denne er i flittig bruk hjemme hos oss :)

      Slett