27 august 2022

Velsmakende sukker- og glutenfri eplekake. Smartkarbo !


Helt sukkerfri er den ikke da epler inneholder fruktsukker.
Epler inneholder få kalorier, noe karbo fra fruktose og fiber !

Epler inneholder sukker, men mye av sukkeret som finnes i epler er fruktose. 
Når fruktose inntas fra en hel frukt, har det liten effekt på blodsukkernivået. 
I tillegg vil fiber som finnes i eplet senke fordøyelsen og opptaket av sukker. 
Det betyr at sukker kommer mer gradvis ut i blodbanen og blodsukkeret får dermed ikke en rask økning.

Det er ikke nødvendig å skrelle eplene, selv om jeg gjorde det i denne oppskriften.
Det er i skallet det er mest antioksidanter og fiber. 

Glutenfri er eplekaken også, da havre ikke inneholder gluten, men hvis du har cøliaki bør du bruke glutenfri havregryn. Vanlig havregryn kan ha vært i kontakt med andre kornsorter under dyrking og høsting.

Jeg bruker Finesse bakesukker i kakedeigen.
Finesse er en sukkererstatning som er velegnet til bakst. 
Den gir bruning og har ingen bismak eller kjølende effekt. 
Finesse inneholder 80 % færre kalorier enn tilsvarende mengde sukker, og har en GI på 1.

Finesse har ikke kjølende/metallisk bismak, som man ofte opplever med andre sukkererstatninger.


Havregryn og epler er ikke lavkarbo, men smartkarbo 🍎
Havregryn inneholder 12g per 100g karbohydrater, men det er dagsinntaket som teller.

Det er sjeldent man kan kalle en kake for sunn, men denne kan du spise med god samvittighet om du har diabetes 1 eller 2 -og ikke er altfor streng, hvis du går på en diett med få karbohydrater. 

Eplekaken smaker helt nydelig sammen med sukkerfri vaniljesaus eller sukkerfri is 🍎🍏
 

Du trenger:
  • 3 dl havregryn 
  • 1 dl mandler
  • 1 dl kokosmasse
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 100 g finesse bakesukker
  • 3 egg
  • 3 ss smeltet smør
  • 5 toppet ss gresk yoghurt naturell, ca. 200 gram
  • 3 epler
  • 1 ss sukrin gold 
  • Kanel
Slik gjør du:
  1. Smelt smør. Smelt litt ekstra så du kan pensle kakeformen.
  2. Legg havregryn, kokos og mandler i en blender og kjør blandingen helt fint, til mel.
  3. Visp egg og bakesukker til luftig eggedosis.
  4. Tilsett havregrynsblandingen, bakepulver, kanel, kardemomme og salt. Bland det godt sammen.
  5. Rør inn smeltet smør og yoghurt.
  6. Smør en rund form, ca. 24Ø. Legg bakepapir i bunn og hell røren i formen. 
  7. Del eplene i tynne i ganske tynne skiver.
  8. Stikk epleskivene ned i røren.
  9. Dryss litt sukrin gold og kanel på toppen av røren før du setter den i ovnen.
  10. Stekes midt i ovn på 180°C i ca. 50 minutter.
Steg for steg 👇

Ingredienser

Lag mel av havregryn, mandler og kokosmasse 

Visp egg og bakesukker til eggedosis


Tilsett mel, bakpulver, kanel, kardemomme og salt

Rør inn smeltet smør og yoghurt

Fjern kjernehuset. Skrell eplene, hvis ønskelig.

Klar til steking 

Sukkerfri, smartkarbo eplekake !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF