18 juli 2020

Pavlova !


Pavlova er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova, etter hennes reiser til Australia og New Zealand på 1920-tallet. De to nasjonene 'krangler' fremdeles om opphavsretten til denne kaken 🍓

Kakebunnen er en sprø god marengs, som gjerne kan være litt seig midten 😋 Marengsbunnen dekkes med en god vaniljekrem og toppes med hva du måtte ønske av frukt og bær 🍓🍇

Lager du vaniljekremen selv får du brukt hele egget. 
Kok kremen dagen før kaken skal serveres og oppbevar den i kjøleskapet.

Bunnen kan du steke en eller to dager før den skal serveres. 
Pakk bunnen inn i brødpapir eller bakepapir -og la den ligge på ett tørt sted. Ikke legg den i kjøleskapet ! Du kan også bare la den ligge i stekeovnen til neste dag, men legg den på ett nytt bakepapir når den er avkjølt, så ikke bunnen fester seg til bakepapiret !

Kaken bør pyntes rett før servering.
Kakebunnen kan bli bløt hvis den står med kremen på i lang tid.

Spis & Nyt 🍓

KAKEBUNN:
  • 6 stk eggehvite
  • 4 dl sukker
  • 1 ts maizena
  • 1 ts vaniljesukker

KAKEFYLL:
  • 3 dl kremfløte
  • 5 dl vaniljekrem
Sånn gjør du:
  1. Varm opp ovnen til 250 grader.
  2. Visp eggehvitene til hard skum. Ta vare på eggeplommene og sett dem i kjøleskapet, de skal brukes i vaniljekremen.
  3. Tilsett sukker, maizena og vaniljesukker litt etter litt i eggehvitene, mens du fortsatt visper.
  4. Legg bakepapir på ett stekebrett, legg en springform på 26Ø på stekebrettet.
  5. Legg marengsen i formen, ta bort formen.
  6. Sett inn kaken og senk varmen fra 250 grader til 100 grader.
  7. Stekes i 60 minutter.
  8. Avkjøl kakebunnen.
  9. Rett før servering: Bland sammen pisket kremfløte og vaniljekrem. 
  10. Fordel vaniljekremen på kaken og ta på jordbær, bringebær og blåbær -eller annen frukt og bær etter eget ønske.
VANILJEKREM
  • 1 stk vaniljestang
  • 6 stk eggeplommer
  • 2 ss maizena
  • 4 dl melk
  • 6 ss sukker
Sånn gjør du:
  1. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  2. Legg eggeplommene i en kjele. 
  3. Tilsett sukker, maizena og frøene fra vaniljestangen og rør det godt sammen.
  4. Tilsett melk og varm det opp under omrøring på middels varme til kremen tykner, pass på at den ikke koker. Ta den litt av og på varmen hvis nødvendig og smør deg med tålmodighet.
  5. Avkjøles og oppbevares i kjøleskapet.


Anna Pavlovna Pavlova (født 31. januar  1881 i St. Petersburg; død 23. januar 1931 i Haag) var en berømt russisk ballerina som var aktiv de første tiårene av 1900-tallet.
Pavlova gikk på den Keiserlige Ballettskolen i St. Petersburg og var fra 1899 engasjert ved Mariinskijballetten. Hun fikk soliststatus i 1906. Pavlova danset i Nøtteknekkeren, Raimonda, Giselle, La Bayadère, Giselle, Svanesjøen, Les Sylphides, Don Quixote og Coppelia. I 1907 koreograferte Michel Fokine den kjente soloen Døende Svane for Pavlova, og dette ble hennes mest kjente rolle.
I 1911 dannet hun sitt eget ballettkompani som hun turnerte med over hele verden.

På slutten av 1800-tallet var teknikk viktig i ballett og derfor skulle danserne ha mye muskler. Pavlova forandret dette. Hun hadde vært mye syk som barn, og var som voksen tynn og lett og passet derfor godt til roller som for eksempel Giselle. På grunn av problemer med føttene sørget hun for bedre støtte ved å utstyre sine ballettsko med hardved på sålene og en avrundet tåboks. Siden dette var uvanlig på hennes tid fikk hun i henhold til Margot Fonteyns biografi retusjert fotos slik at den store tåboksen ikke syntes. Pavlovas endringer er i dag standard på ballettsko.

Pavlova døde av lungehinnebetennelse på Hotel Des Indes i Haag. I henhold til gammel ballett-tradisjon ble framføringen den neste dagen hun skulle ha opptrådt holdt som normalt, bortsett fra at ingen danset hennes rolle. I stedet viste en enkelt lyskjegle hvor hun skulle ha stått på scenen under oppføringen.
🍓
Denne utgaven, til min svigermors 80' års lag -er laget med hjemmelaget vaniljekrem med ekte vanilje, smakfull norsk jordbær, bringebær, blåbær og litt sitronmelisse !

Bilder fra svigermors 80'års dag  💗





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF