Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag.
Da passer det bra med svinestek og fastelavnsboller i dag !!
Tips til gode fastelavnsboller 😋
Dette er et mørt og saftig stykke, med litt fett og svor.
Bogen er fin å bruke i gryter og lapskaus.
Om sommeren kan skiver av bog marineres og legges på grillen.
I denne oppskriften brukte jeg surret svinestek av bog og serverte den med godt tilbehør :
Salt bacon, søte epler, sopp, ovnsbakte poteter og en god brun saus med en fløteskvett 🍎🍄
SKINKESTEK
- ca. 2 kg surret svinestek
- 4 ts salt
- 1 ts pepper
- 6 dl vann
- 3 stk gulrot
- 2 stk rødløk
- Frisk timian
- Rens løk og del den i båter.
- Skrell gulrot og skjær dem i tykke skiver.
- Legg grønnsakene i en ildfast form, dryss over litt frisk timian.
- Ta av strømpen på skinkesteken.
- Bruk en skarp kniv og rut svoren.
- Bind steken sammen igjen med hyssing.
- Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
- Dekk formen med aluminiumsfolie.
- Hell 6 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 225 °C.
- Damp steken i ca. 45 minutter. Grunnen til at den skal dampes er at svoren blåser seg opp.
- Ta av folien og senk temperaturen til 150 °C
- Stikk et steketermometer inn i enden på steken, da kommer den midt i steken. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76°C, dette tar 1,5-2 timer.
- Skjær av svoren, før du pakker svinesteken inn i folie. La svinesteken hvile i 30 minutter før du skjærer den opp i skiver.
- Stek svoren under grillelementet noen minutter til den blir sprø. Legg den til side, ikke dekk den til.
- Sil sjyen og lag sausen.
Tilbehør 🍄🍏
- 140 g bacon
- 200 g sopp
- 1 rød paprika
- 2-4 epler
- 1 ts sukker
- 2 ts sitronsaft
- Stekesmør
Sånn gjør du:
- Skjær bacon i biter, paprika i strimler og sopp i skiver.
- Stek sopp, bacon og paprika sammen til baconet er sprøtt, og soppen brun.
- Finn frem en annen panne til å steke eplene i.
- Skjær epler i båter, stek dem forsiktig i smør på middels/lav varme noen minutter.
- Dryss over sukker og sitronsaft og stek dem videre til de begynner og bli myke.
- Sett opp varmen mot slutten av steketiden, så eplene får en fin stekefarge.
- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 6 dl stekesjy
- 1 ss soyasaus
- 1/2 dl fløte
- Salt
- pepper
- 1 dråpe sukkerkulør eller soppsoya fra Mrs Chengs
Sånn gjør du:
- Smelt smør, tilsett mel og rør hele tiden, fortsett til den har fått en fin brun farge.
- Spe med sjyen.
- Tilsett soyasaus og fløte og la sausen trekke i 10 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
- Juster fargen med noen dråper sukkerkulør eller sopp soya.
- Vask potetene godt og del i båter, trenger ikke skrelle dem hvis skallet er tynt.
- Legg dem i en liten langpanne og hell på olje.
- Dryss over salt og pepper. Kan også tilsette litt friske urter.
- Bland godt sammen.
- Stek potetene på 225°C i 20 minutter.
Hvis du får igjen rester kan du lage
- eller en 👉 Pastagrateng med skinke ! Steg for steg 👇
Svinestek av bog |
Ferdig dampet svinestek |
Fant denne oppskriften nå, lagde skinkestek i dag.
SvarSlettHelt herlig! Tusen takk for super oppskrift, og ikke minst oppskrift på veldig deilig tilbehør :)
Takk for hyggelig tilbakemelding :) Så bra at den falt i smak:)
SlettSuperdigg, enkel og grei oppskrift å følge!
SvarSlettSå hyggelig å høre. Takk :)
Slett