Glykemisk indeks (GI) er tall som sier noe om hvor raskt kroppen omdanner karbohydrater i mat til glukose. Mat med høy glykemisk indeks får blodsukkeret til å stige svært raskt, mens mat med lav glykemisk indeks får blodsukkeret til å stige langsomt.
Glykemisk indeks er altså et mål på hvordan mat som inneholder karbohydrater, øker blodsukkeret. Matvarer blir rangert etter hvordan de er sammenlignet med referansemat, som enten er glukose eller hvitt brød. Glukose har en glykemisk indeks på 100, mat uten karbohydrater har 0. Mat med høy glykemisk indeks øker blodsukkeret mer enn mat med lav eller middels glykemisk indeks.
Dersom du har diabetes, er god regulering av blodsukkeret viktig for å kunne leve best mulig med sykdommen. Farene ved at blodsukkeret ofte blir høyt, eller ved å ha et svingende blodsukker, er at dette over tid kan føre til senskader/følgesykdommer dersom du allerede har diabetes type 1 eller type 2.
Dersom du ikke har diabetes, kan høyt eller svingende blodsukker over tid føre til insulinresistens. Det vil si at insulinhormonet virker dårligere på kroppens sukkerregulering. Insulinresistens er forbundet med en rekke helseproblemer, deriblant diabetes type 2, fedme og hjertesykdom.
Forskning viser at total mengde karbohydrater har en større innvirkning på blodsukkeret enn glykemisk indeks. Å telle karbohydrater er altså det viktigste verktøyet for å regulere blodsukkeret.
Glykemisk indeks er altså et mål på hvordan mat som inneholder karbohydrater, øker blodsukkeret. Matvarer blir rangert etter hvordan de er sammenlignet med referansemat, som enten er glukose eller hvitt brød. Glukose har en glykemisk indeks på 100, mat uten karbohydrater har 0. Mat med høy glykemisk indeks øker blodsukkeret mer enn mat med lav eller middels glykemisk indeks.
Dersom du har diabetes, er god regulering av blodsukkeret viktig for å kunne leve best mulig med sykdommen. Farene ved at blodsukkeret ofte blir høyt, eller ved å ha et svingende blodsukker, er at dette over tid kan føre til senskader/følgesykdommer dersom du allerede har diabetes type 1 eller type 2.
Dersom du ikke har diabetes, kan høyt eller svingende blodsukker over tid føre til insulinresistens. Det vil si at insulinhormonet virker dårligere på kroppens sukkerregulering. Insulinresistens er forbundet med en rekke helseproblemer, deriblant diabetes type 2, fedme og hjertesykdom.
Forskning viser at total mengde karbohydrater har en større innvirkning på blodsukkeret enn glykemisk indeks. Å telle karbohydrater er altså det viktigste verktøyet for å regulere blodsukkeret.
(Ref. NHI, Norsk helseinformatikk)
Endelig kan du nyte ekte spagetti med god samvittighet !
Det er ikke reklame !
Jeg synes den er knallgod og passer perfekt da jeg av og til bare må ha spaghetti !
'Plastikk-pasta laget av konjakrot er ikke etanes, etter min mening, men smak og behag !Jeg synes den er knallgod og passer perfekt da jeg av og til bare må ha spaghetti !
Denne spagettien fra CiaoCarb har samme smak og konsistens, som 'Sopps spaghetti'.
Den inneholder kun 25g karbo per 100g. 'Sopps spaghetti inneholder 69g.
Pastaen inneholder hele 30 % protein. Til sammenligning inneholder kjøtt 20 %.
I tillegg inneholder spagettien 30 % fiber, altså 3-4 ganger mer enn i fullkornbrød.
I tillegg inneholder spagettien 30 % fiber, altså 3-4 ganger mer enn i fullkornbrød.
Du kan selvfølgelig bruke en annen type spaghetti hvis du ønsker det!
Alt kokes sammen i ca. 15 minutter med litt omrøring underveis 🌿 Så godt - så enkelt 🍅.
Inneholder per porsjon - 302kcal, 40g protein, 4,2g fett, 18,5g karbo 👌
- 200 g Feeling OK – Lavglykemisk Spaghetti
- 200 g små tomater
- 10 dl kyllingkraft
- 400 g kylling i strimler
- 2 stk sjalottløk
- 2 ts revet hvitløk
- 1 rød chilli
- Basilikum
- 2 ts gurkemeie
- Salt
- Pepper
- ( Revet parmesan -eller Pepperknoll *)
Sånn gjør du:
- Hakk sjalottløk, finhakk chili og press eller riv hvitløk.
- Hell kyllingkraft i en kjele. Jeg brukte vann og to knuste kyllingbuljonterninger.
- Kok opp sammen med løk og chili.
- Grovhakk en en stor bunt med friske basilikumblader.
- Del kyllingfilet i strimler, hvis du ikke bruker ferdig strimlet kylling.
- Tilsett alle ingrediensene i kyllingkraften. Det kan lønne seg og dele spaghetti i to på midten hvis du ikke har en veldig bred kjele.
- Når vannet koker, skrur du ned til middels varme. Det skal boble litt, men ikke fosskoke.
- Krydre med gurkemeie.
- Rør forsiktig ett par ganger innimellom.
- Kokes til pastaen er ferdig kokt.
- Smak til med salt og pepper.
- Dryss over revet parmesan eller Pepperknoll ved servering. Det kommer eventuelt i tillegg på karbo og kaloriinnholdet.
Pepperknoll / Hadelands'trøffel
Pepperknoll er en syrnet ferskost som er rullet i malt pepper og så tørket i 3-4 uker.
Smaken har en frisk syrlighet og 'en anelse' peppertouch.
Produsert av 👉 Thorbjornrud Ysteri
Smaken har en frisk syrlighet og 'en anelse' peppertouch.
Produsert av 👉 Thorbjornrud Ysteri
God middag ☆҉.¸.•❥•♪♫⁀°♡ღ
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar