Smartkarbo / Lavkarbo ukemeny - nr. 3

Lavkarbo er et kosthold hvor inntaket av karbohydrater er max 100 gram i døgnet.

Fedon Lindberg abefaler ett inntak på mellom 120-150 gram, såkalt smartkarbo, et lavglykemisk middelhavskosthold 🍅

Et smartkarbo-kosthold vil si færre og sunnere karbohydrater, mer protein, sunt fett og fiber enn hva nordmenn flest spiser i dag. I et smartkarbo-kosthold beholdes kvaliteten ved den tradisjonelle middelhavskosten: olivenolje, grønnsaker, belgfrukter, nøtter, frø, fullkorn, ost, yoghurt og vin mens mengden av raske karbohydrater, – som pasta, ris, fint brød og fin bakst, poteter og sukker, – reduseres. 
(Ref. Fedon Lindberg)


Man kan spise kjøtt, fisk, skalldyr og alle andre proteiner helt som vanlig, men lag maten fra bunnen av. Ferdig bearbeidet matvarer, som karbonader, pølser, fiskekaker etc. inneholder ofte en del karbohydrater. Les på pakningsvedlegget. Alt som inneholder max 5% per 100g er innafor, men det er som sagt dagsinntaket som teller.
Når vi spiser karbohydratrik mat, bryter fordøyelsessystemet ned karbohydrater til enkle sukkerarter, det vil si glukose, fruktose eller galaktose. Samtidig skiller bukspyttkjertelen ut et hormon - insulin - som er nødvendig for å få glukosen fra blodet, og inn i kroppens celler. Dette sukkeret blir brukt til energi i kroppens celler, vev og organer. Overskudd blir lagret i leveren, musklene og fettcellene i form av glykogen og fett til senere bruk. 
Med andre ord: ved inntak av for mange karbohydrater vil overskuddet blir lagret som fett i kroppen.

Ved å kutte ned på karbohydrater, vil kroppen gå over til å forbrenne fett fra fettreservene 💪 


Kroppen min trives veldig bra uten karbo, men jeg elsker pasta, ris, pommes frites & pizza, som ikke smaker blomkål eller ost. 
Bare jeg finner gode erstatninger går det ganske bra. 

Jeg har fra tidligere laget 2 ukemenyer med lavkarbo oppskrifter når jeg 'raste ned' en del kilo i 2020, men nå er dem tilbake. Og, jada jeg vet hvorfor. 
Det er er ikke så veldig mye på grunn av måltidene, men alt, som jeg spiser mellom måltidene 🍰🍕🍷 

Lavkarbo ukemeny nr. 1 finner du 👉   her

Lavakabo ukemeny nr. 2 finner du 👉  her

Denne uken blir det mye godt 🌿
Oppskriftene finner du link til i navnet på retten.

Mandag

Torsk i red curry

Kjapp og enkel middag med torsk i en knallgod saus 🌿
Her trenger du kun en stor stekepanne !

Server retten med hva du måtte ønske, ris, pasta, poteter.
Eller, som suppe med godt nystekt brød 🌿

Tirsdag

Roastbiffsalat

Herlig, magisk god roastbiffsalat med sprø grønnsaker og en nydelig dressing ♪♫
Du kan steke roastbiff selv. Oppskrift 👉 her

Denne salaten passer like godt, året rundt !
Ute i solen på varme sommerdager eller inne foran peisen på vinteren.
Smaker himmelsk godt 🌿


Onsdag


Smaksrik, nydelig, men veldig mektig middag med utrolig god smakssammensetning !
Retten har svært lavt innhold av karbohydrater.

Perfekt dampet skrei, kremet puré og god smørsaus med granateple, som eksploderer i munnen 🍎



Torsdag

Lasagne med kål

Lasagne, som på Italiensk betyr pastaplater er vel kanskje ikke helt riktig navn på denne retten da jeg bytter ut pastaplater med kål. De fleste har kanskje fått med seg at jeg er i overkant glad i nykål. Men, imens vi venter på nykålen kan vi bruke vanlig hodekål, spisskål eller kinakål.

God og velsmakende lavkarbo grateng med masse ost 🍅
Server gjerne retten med gode runstykker, oppskrift 👉 her !


Fredag


Smaksrik søt, salt, sterk og syrlig lavkarbo kylling 🌿
Den trenger litt forberedelse da kyllingen skal marineres i 30 minutter eller ett par timer.

Server smaksbomben med blomkålris, som du finner oppskrift på 👉 her,


Lørdag 


Djevelegg eller fylte egg som de også heter, er en eggerett som består av halve egg,
som er fylt med en smakfull, kremet eggekrem.

Server fylte egg med gode reker, godt lavkarbo brød eller hjertesalat, rogn og majones. 


Søndag 


Bacalao er en av mine favorittretter !
Den har en spesiell smak. Vil faktisk kalle det for umami-smak.

Dette er en lavkarbo utgave.
Poteter er byttet ut med sellerirot og persillerot 🌿
Smaken er like god.



Ukens lunch 

VAFLER det er så godt det !!

Her får du oppskrift på lavkarbo-vafler, som minner veldig mye om 'vanlige' vafler med hvetemel. Krydret med vanilje og kardemomme.

Skikkelig gode vafler, som gjør hverdagen på lavkarbo enda lettere.
Jeg serverer vaflene med rømme og jordbærsyltetøy uten sukker 🍓


Ukens dessert

Panna Cotta med pasjonsfrukt

Fløyelsmyk søt dessert med syrlig pasjonsfrukt 💛

Frukten har en frisk, tropisk smak.
Pasjonsfrukt inneholder 5.8 gram karbohydrater per 100 gram, og inneholder faktisk færre karbohydrater enn jordbær.

Jeg bruker Finesse bakesukker i stedet for vanlig sukker.
Finesse er en sukkererstatning, som er velegnet til bakst og dessert.
Finesse inneholder 80 % færre kalorier enn tilsvarende mengde sukker, og har en GI på 1.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF