07 juni 2020

Lavkarbo ukemeny - nr. 2 !


Dette er den andre ukemenyen med lavkarbo kosthold, den første finner du 👉 her !

Når vi spiser mat, som inneholder masse karbohydrater,
bryter fordøyelsessystemet ned karbohydrater til enkle sukkerarter, det vil si glukose, fruktose eller galaktose. Samtidig skiller bukspyttkjertelen ut et hormon - insulin - som er nødvendig for å få glukosen fra blodet, og inn i kroppens celler. Dette sukkeret blir brukt til energi i kroppens celler, vev og organer. Overskudd blir lagret i leveren, musklene og fettcellene i form av glykogen og fett til senere bruk.

Med andre ord: 
Ved inntak av for mange karbohydrater vil overskuddet bli lagret som fett i kroppen.

Ved å kutte ned på karbohydrater, vil kroppen gå over til å forbrenne fett fra fettreservene 💪💪

Hvis du har spist mye karbohydrater er kroppen full av 'dårlige energier', som den må kvitte seg med. Det vil si at de første dagene, kanskje flere uker, det varierer fra person til person, vil du mest sannsynlig få hodepine, være veldig tørst og musklene så stive at du nesten ikke klarer å gå opp en trapp ! 
SUKKER ABSTINENSER 😏

Det vil gå over -og etter hvert får du mer energi enn du noen gang har hatt.
Det sier jo litt om hvilken innvirkning karbohydrater har på kroppen !


Jeg er ingen fanatiker 🍅
Litt karbo, som potetmel i kålrulettene går helt greit for min del.
Det er hvor mye karbo man inntar per dag som teller.

Noen går på lavkarbo diett (diett er ett ord mange ikke liker, lavkarbo er visstnok en livsstil)
på grunn av helsemessige årsaker, som diabetes, muskelsykdommer og epilepsi.
Andre, som meg for de gjerne vil blir kvitt noen kilo, men jeg merker det også på helsen, har ikke hatt halsbrann en eneste dag etter jeg kuttet ut sukker 💚
Hvis du vil gå ned noen kilo vil jeg anbefale max 100 g karbo per dag, gjerne mindre.

Jo færre karbo, desto raskere vektnedgang, men i lengden kan det bli en utfordring å gå på ketogent kosthold i dagliglivet. Tenker da på middager, som hele familien kan spise, matpakke på skole eller jobb, bursdager -og restaurantbesøk. Man skal leve også 💚

Moderatkarbo: Under 200 gram karbohydrater per dag.
Lavkarbo: Under 130 gram karbohydrater per dag. 
Ketogent lavkarbo kosthold : Under 50 gram karbohydrater per dag.

Ja, jeg bakte skolebrød i går 😋 men, spiste bare en halv en !
Hvis du går på en smell, så er det bare å starte på ny frisk ved neste måltid !

Les mer om lavkarbo 👉 her !

Denne uken skal vi kose oss skikkelig, med masse god mat. Hjemmelaget pasta, tortilla -og kjeks. 
En saftig sjokoladekake -og på lørdag går vi for 3 retters 🌟🌟🌟🌟 middag !

Oppskriftene finner du link til i navnet på retten !
Håper du finner noe som frister 🌿


Mandag

Kinakål er kål, ikke salat !!
De milde og søte smakstonene i kinakålen kommer virkelig til sin rett når den varmes.
Kinakål kommer som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina.

Nå, som det er sesong for nykål, kan du gjerne bruke det i stedet for kinakål.

Kålrulettene blir dampet i stekeovn og servert med en god tomatsaus🍅



Tirsdag

Nydelig kyllingrett, med en symfoni av mange gode smaker !

Jeg serverte den med hjemmelaget lavkarbo pasta.
Lag en stor porsjon pasta -og frys den i passende porsjoner. 
Det blir pasta på lørdag også -og da er det kjekt å ha litt på lur.


Onsdag

Quesadillas = Meksikansk ostesmørbrød 🌿
Her er oppskriften på Quesadillas med en smaksrik blanding av kalkun og grønnsaker i en sterk saus, samt masse god ost 🌿

Serveres med rømme og en god hjemmelaget Guacamole, som du finner oppskrift på 👉 her.
Hvis du vil ha den ekstra hot, så bruker du mer tacaosaus ved servering.

Lag gjerne tortilla selv, oppskriften finner du 👉 her.
De er veldig fine å fryse, så her gjelder det samme som for pasta, lag store porsjoner !

Man kan også få kjøpt lavkarbo tortilla i diverse nettbutikker, hvis du synes det er mye jobb.


Torsdag

Supergod ovnsrett med tre typer ost !!!
Jarlsberg - Mozzarella - Parmesan 😋

Det er så enkelt med alt i en form, som kan gjøres klar på forhånd.
Denne kan du forberede dagen før servering.


Herlig, enkel og smakfull hverdagsmiddag 🍅
Server retten med gode lavkarbo rundstykker, oppskrift  👉 her.


Fredag

Endelig helg 🎵
I dag blir det 'lunch til middag' -og kveldkos med ost & kjeks !


Chaffle er vaffel laget med egg og ost.
Jeg serverer chaffle med sprøstekt bacon og stekt egg 🌿
Etter dette solide måltidet har kroppen brensel i mange timer 💪💚



Server kjeksen, med diverse oster, frukt og bær 🌿
Jeg skeier ut med litt klementin og druer 🍇

Les på pakningsvedlegget om osten inneholder under 5g karbo per 100g.
Rødvinen bør helst inneholde mindre enn 3g sukker hvis du går på lavkarbo.



Lørdag 🎵

Mine favoritter i ett måltid !
Du burde ikke ha noe program etter dette måltidet, for du kommer neppe opp av stolen på noen timer 😀

Her snakker vi kraftig kost.
Masse kalorier fra smør og fløte, men nesten ingen karbohydrater !




Kongekrabbe med hvit asparges er noe av det beste jeg kan få -fra sjø og jord 💚

Sammen med nydelig kryddersmør og hjemmelaget, akkurat passe syrlig hollandaise smaker det helt fantastisk 💚
Himmelsk forrett 🙏



Har du lyst på noe skikkelig godt ?
Da bør du prøve denne oppskriften !

Skikkelig smaksrikt biffkjøtt, som er marinert i jalapeno.
Servert med bearnaise og lavkarbo pasta, som du har igjen fra middagen på  tirsdag.

Tin pastaen i kjøleskapet og varm den opp i grønnsaksbuljong rett før servering.



Créme Brûlée er silkemyk og har en herlig knasende karamellisert topping💕

Crème Brûlée er en kjent Fransk dessert -og betyr brent fløte.
Desserten er veldig enkel å lage og bør stekes dagen før servering.

Men, den inneholder masse sukker !
Jeg bytter ut sukker med tagatesse bakesukker, som du får kjøpt i helsekost butikker.

Tagatesse bakesukker er et søtningsmiddel, som er laget av tagatose.
Tagatose er helt naturlig og finnes i blant annet epler, appelsiner og ananas
🍎🍍


Tagatesse har ikke kjølende/metallisk bismak, som man ofte opplever med andre sukkererstatninger.
Den karamelliseres lett og egner seg derfor godt til topping !


Søndag


Salt kjøtt er tradisjonsrik husmannskostsom ofte serveres med rotgrønnsaker 🌿
Salt kjøtt blir laget av fårekjøtt, oksekjøtt eller svinekjøtt.
Her har jeg brukt salt lammekjøtt fra bogen.

Knutekål inneholder kun 3 g karbo per 100 g,
Den minner veldig mye om kålrot, men har litt mildere smak.



Ukens bakst 


😋- DEN ER SABLA GOD !
Selv den største søtmomsen hadde neppe merket forskjell på denne og andre sjokoladekaker, bortsett fra at den er mye saftigere !!

Den kan gjerne lages dagen før servering, for den bli enda bedre når den får 'satt' seg litt.
Den er holdbar i en uke i kjøleskapet og kan fint fryses.

En kake på 26Ø beregnet på 16 porsjoner.
Det vil si at 1/16 av kaken inneholder en kaloribombe med 414 kcal,
men beskjedne 2,13 g karbo !


Lavkarbo livsstil er slettes ikke så verst !
Masse god mat man kan spise, men du kommer nok til å bruke mer tid på kjøkkenet.

Lag store porsjoner av rundstykker og andre lavkarbo brød.
Frys ned pasta og tortilla, så har du større muligheter for å ikke ty til enkle løsninger med masse tomme karbohydrater. 

Rustikke lavkarbo rundstykker finner du oppskrift på 👉 her !

Lag en fin uke 💚💚

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF