06 juni 2020

Skolebrød !


Skolebrødets dag er siste fredagen før skolebarna tar sommerferie 💚

Jeg har, via epost fått oppfordring fra Opplysningskontoret for brød og korn,
om å lage ett innlegg med min beste oppskrift på skolebrød !


Skolebrød så dagens lys på 1950-tallet og er typisk norsk bakverk.
Skolebrød er et bakverk av gjærdeig som er formet som en rund, flat hvetebolle.
De har en grop i midten som er fylt med god, saftig -og helst hjemmelaget vaniljekrem.
Skolebrød blir pyntet med melisglasur og kokos etter de stekt og avkjølt.
Skikkelig snadder 😋

Mitt triks i ermet for nydelige smakfulle skolebrød er ekte vanilje og kardemomme fra Finland 💚


Du trenger til 12 store skolebrød:
  • 10 dl hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1 pose/12 g tørrgjær, for søt bakst
  • 100 g meierismør
  • 1 dl sukker
  • 1 ts malt kardemomme / gjerne grovmalt finsk rør-kardemomme *
  • Vaniljekrem *
Topping
  • 5 dl melis
  • 8 ss vann
  • Kokos
Sånn gjør du:
  1. Smelt smøret og varm opp melken i smøret til ca. 40°C.
  2. Bland sammen hvetemel, tørrgjør, sukker og kardemomme i en kakebolle.
  3. Kjør deigen i en kjøkkenmaskin, mens du tilsetter melkeblandingen, litt og litt om gangen.
  4. Elt deigen i 15 minutter.
  5. Legg over ett rent kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving i 45 minutter.
  6. Lag vaniljekremen !
  7. Ta deigen på bakebordet og form store boller som settes på bakepapirkledd stekeplate og trykkes litt flate med hånden. 
  8. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la skolebrødene heve seg i 30 minutter.
  9. Lag en stor fordypning i midten av hver bolle og legg en stor spiseskje med vaniljekrem i fordypningen. 
  10. Stek skolebrødene midt i ovnen ved 200°C i 15 minutter.
  11. Avkjøl skolebrødene.
  12. Bland sammen melisglasuren.
  13. Legg ett godt lag med melis på skolebrødene og dypp dem godt inn med kokos.
  14. Spis & Nyt
Vaniljekrem
Til ca. 20 skolebrød
  • 1 stk vaniljestang
  • 6 stk eggeplommer
  • 2 ss maizena
  • 4 dl melk
  • 6 ss sukker
Sånn lager du vaniljekrem:
  1. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  2. Skill eggeplommer og eggehvite.
  3. Rør godt sammen eggeplommer, sukker og maizena i en kjele.
  4. Tilsett frøene fra vaniljestangen.
  5. Tilsett melk og varm det opp under omrøring på middels varme til kremen tykner, pass på at den ikke koker. Ta den litt av og på varmen hvis nødvendig og smør deg med tålmodighet.
  6. Avkjøles.
Finsk rørkardemomme
Vi bruker svært lite kardemomme i Norge -og den vi bruker smaker visst nok ingenting i følge min finske svigerinne. Jeg har fått rørkardemomme fra Finland, den er ikke så finmalt, som den vi bruker i Norge -og mye sterkere på smak. Men, ikke fortvil 'vanlig' kardemomme kan fint brukes altså.

Eggehvitene kan du bruke til supergode pikekyss med lakris, oppskrift her !
Eller søte, rosa pikekyss, oppskrift her !

Kardemomme og vaniljestang !

Tilsett melk og smør i melblandingen 
Elt deigen i 15 minutter
Lag vaniljekrem 
Legg bollene på en stekeplate med bakepapir 
Klare til steking
Ferdig stekt 
Ta på melis og kokos !



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF