Tror dere ikke jeg har fått ny kjøkkenmaskin av den snille mannen min ♥
I dag fikk kjæresten nystekte kanelsnurrer, fordi han fortjener det ♥
I dag fikk kjæresten nystekte kanelsnurrer, fordi han fortjener det ♥
Nå er gjærbakst min dårligste side altså, det tar så lang tid.... Heve deigen, etterheve...
Kanelsnurrer er også kalt skillingsboller, kanelboller og kanel i svingene !
- 800 g hvetemel
- 1 pk tørrgjær
- 2 dl sukker
- 1 ts malt kardemomme eller rør-kardemomme fra Finland *
- 5 dl melk
- 150 g smør
Fyll:
- 100 g romtemperert smør
- 1 dl sukker
- 3 ss malt kanel
- 1 stk egg
- Perlesukker
Sånn gjør du:
- Bland mel, tørrgjær, sukker og kardemomme (jeg brukte rørkardemomme) i en bakebolle.
- Varm opp melken til ca. 40 °C og rør den inn i melblandingen.
- Tilsett smør, litt og litt omgangen. Tilsett litt mer mel, hvis nødvendig.
- Elt deigen i 10 minutter.
- Legg over ett rent kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving i 45 minutter.
- Ta deigen ut av formen og ta litt mel på arbeidsbenken. Bruk gjerne en bakematte i silikon.
- Del deigen i to og kjevle ut til et rektangel ca. 1 cm tykk.
- Bre mykt smør utover leiven, men la det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Pensle stripen med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Gjenta på andre leiven.
- Skjær rullen i 4 cm tykke skiver og legg dem på stekeplate med bakepapir.
- Trykk dem litt, ikke mye forsiktig ned med håndflaten.
- Dekk med et kjøkkenhåndkle og la kanelsnurrene heve seg i 30 minutter.
- Pensle kanelsnurrene med egg og strø over perlesukker.
- Stekes i forvarmet ovn på 220 grader i 10-15 minutter.
Finsk rørkardemomme
Vi bruker svært lite kardemomme i Norge -og den vi bruker smaker visst nok ingenting i følge min finske svigerinne. Jeg har fått rørkardemomme fra Finland, den er ikke så finmalt, som den vi bruker i Norge -og mye sterkere på smak. Men, ikke fortvil 'vanlig' kardemomme kan fint brukes altså.
KALDHEVING
Følg oppskriften, men bruk kald melk og halvparten av gjærmengden.
Når deigen er ferdig eltet dekker du bakebollen godt med plast eller tett lokk.
Sett den i kjøleskapet natten over. Ta deigen ut av kjøleskapet, fjern plasten/lokket og la den temperer seg i romtemperatur i 45-60 minutter. Bak ut kanelsnurrene og følg resten av oppskriften.
Kan ikke si jeg ble 100% fornøyd med resultatet, deigen stod fremme en time, etterhevet kanelbollene i 45 minutter. Resultatet ble ganske greit, men ikke så luftig og store, som ved vanlig heving. Anbefaler den gamle, gode tradisjonsrike gjærbakst metoden !!
Når deigen er ferdig eltet dekker du bakebollen godt med plast eller tett lokk.
Sett den i kjøleskapet natten over. Ta deigen ut av kjøleskapet, fjern plasten/lokket og la den temperer seg i romtemperatur i 45-60 minutter. Bak ut kanelsnurrene og følg resten av oppskriften.
Kan ikke si jeg ble 100% fornøyd med resultatet, deigen stod fremme en time, etterhevet kanelbollene i 45 minutter. Resultatet ble ganske greit, men ikke så luftig og store, som ved vanlig heving. Anbefaler den gamle, gode tradisjonsrike gjærbakst metoden !!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar