23 september 2020

Indrefilet av lam med kremet sopprisotto og dampet grønnkål !


Nå er det sesong for lam og sopp 🍂🍄
Risotto er italiensk risrett, som kan lages med mange forskjellige ingredienser og smakstilsetninger.
I dag har jeg valgt sopp, som passer perfekt sammen med årets lam.

En smaksrik, kremaktig og tyktflytende risotto er altså så godt !
Skikkelig høykarbo, men av og til må man bare ha det !

Lammefileten jeg har brukt er indrefilet
De er jo så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge.
Hvis du bruker ytrefilet kan du brune dem 3 minutter på hver side og ettersteke den i stekeovnen på 
125°C i ca.15 minutter, eller til termometeret viser 60°C.
 
Denne velsmakende retten passer godt sammen med ett glass rødvin 🍷
Det må jo selvfølgelig serveres italiensk vin til risotto !


Cavaliere d'Oro Chianti Classico Riserva 2016

En frisk, men fyldig, litt jordaktig vin, som etter min smak passer godt til sopp og lam.
Dagens utvalgte vin er lavkarbo, inneholder mindre enn 3g sukker per 100g, hvis det er noen trøst !

Perfekt høstmat etter en fin dag ute 🌾🍄
God middag 🍂


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 600 g indrefilet av lam
  • Rapsolje
  • Smør
  • 200 g risotto ris
  • 200 g østerssopp
  • 150 g aromasopp
  • 1 fedd hvitløk
  • 1-2 stk sjalottløk
  • 1,5 dl tørr hvitvin 
  • 100 g mascarpone
  • 50 g parmesan eller Grana Padano
  • Bladpersille
  • 10 dl kyllingkraft
  • Salt
  • Pepper
  • Grønnkål
Risotto 
  1. Riv eller skjær østerssoppen i strimler og skjær aromasopp i skiver. 
  2. Stek soppen i godt smør i stekepanne. Legg til side.
  3. Kok opp kyllingkraft i en kjele og hold den varm. Jeg brukte kyllingbuljong.
  4. Finhakk sjalottløk og hvitløk.
  5. Surr finhakket hvitløk og sjalottløk i olje, i en tykkbunnet kjele.
  6. Tilsett ris og rør rundt.
  7. Tilsett hvitvin og reduser til væsken er dampet bort.
  8. Tilsett varm kyllingkraft, litt og litt om gangen under omrøring i ca. 15 minutter.
  9. Rør inn mascarpone, parmesan og en neve eller to med hakket bladpersille blader.
  10. Tilsett den stekte soppen.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Total koketid er ca. 20. minutter.
Indrefilet av lam
  1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet 30 minutter før det skal stekes.
  2. Krydre lammefilet godt med salt og pepper.
  3. Varm opp stekepannen og tilsett rapsolje.
  4. Stek filetene på begge sider i ca. 3 minutter.
  5. Tilsett litt smør og trekk pannen bort fra varmen.
  6. Øs smøret over filetene og la dem kose seg i smøret i ca. 3 minutter.
  7. Ta kjøttet ut av pannen og la det hvile i 5 minutter før servering. 
Grønnkål
  1. Kok opp litt vann i en romslig kasserolle, tilsett ett par ss smør og en ts salt.
  2. Ha i grønnkålen og la det koke over høy varme, med lokk til det meste av vannet har fordampet, eller til grønnkålen er knapt mør.
  3. Ta av lokket og la grønnkålen dampe litt til, til det meste av vannet er fordampet.
Ingredienser 

Kok opp kyllingkraft og stek sopp

Kok risotto 

Stek lammefilet 

Damp grønnkål 


Nyheter fra vingården Cavaliere d'Oro - Gabbiano, Toscana !

Castello di Gabbiano ble etablert i 1480 og ligger i hjertet av den berømte regionen Chianti Classico 🍷
I løpet av middelalderen ble Castello og vingårdene beskyttet av Gold Knight, Cavaliere d'Oro.

Du kan lese mer på hjemmesiden, som du finner her ! 🍷

Cavaliere d'Oro Gabbano Pinot Grigio delle Venezie
Litt av den havnet i risottoen i dag... 
Laget av 10% chardonnay og 90% Pinot Grigio
Saftig og frisk hvitvin med preg av eple.
Inneholder 4 g sukker per 100 g, det er ikke så ille... 

Den var veldig billig, men det skader ikke det.... når vinen er god -og perfekt i risottoen.
Kr. 110,- (Vinmonopolet 2020) 
 
Cavaliere d'Oro Chianti Classico Riserva 2016
Kr. 180,- (Vinmonopolet 2020)






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF