Surf & Turf / Biff & scampi i tomatsaus

🌿
Det beste fra to verdener ; Sjø & land ♫♪ 

Surf & Turf er en betegnelse på mat, som blander førsteklasses kjøtt med delikatesser fra havet. 
Surf & Turf  har muligens sitt utspring i det kreolske kjøkken i områdene rundt New Orleans, der blanding av kjøtt og mat fra havet har lange tradisjoner.

I denne retten bruker jeg ytrefilet av storfe og scampi i en smaksrik tomatsaus 🍅
Scampi er egentlig ett fellesord, som brukes i Norge om sjøkreps, kjempereker og hummerhaler. Jeg brukte ASC-sertifisterte vannamei reker fra Vietnam.


Pasta eller ris passer godt til denne retten ♫♪ 
I denne oppskriften bruker jeg gode eggnudler fra Vietnam, som tilbehør.

Nudler vs Pasta - Hva er forskjellen ? 😏
NUDLER er ikke en type pasta, men PASTA er en type nudler !

Nudler er ett fellesord for usyret deig.
Nudler er tynne, lange 'strenger', men pasta blir formet i forskjellige tykkelser og former.

De mest vanlige nudlene er:
  1. Pasta er laget av hvetemel, gjerne durumhvete, vann og salt -og, som regel tilsatt egg. Pasta, kom fra Kina til Europa allerede på 1200 tallet. Til Norge kom den første gang med doktor Olav Johan Sopp, først makaroni i 1913 og spagetti syv år senere.  I dag finnes pasta i et nærmest uendelig antall former og fasonger, noen anslår 350 forskjellige, fra tynne lange til store runde og hule. 
  2. Hvetenudler, som navnet sier er de laget av fint hvetemel eller fullkorns hvete. Ramen, de små posene med krøllete nudler og krydderposer er også hvetenudler. Det finnes også mange andre nudler, som går under ett annet navn, som også er hvetenudler, som Undon, Yakisoba, Somen, Hiyamugi
  3. Eggnudler, er hvetenudler, som er tilsatt egg.
  4. Risnudler er laget av rismel og vann, samt tilsatt noe stivelse.
  5. Bokhvetenudler, Soma - er laget av bokhvete, som er en liten nøtt. Soma, blir ofte laget med både bokhvete og hvetemel.
  6. Glassnudler, som blant annet, Shirataki og Harusame er tynne og gjennomsiktige. Shirataki er laget av konjac yam/konjakrot, en asiatisk plante og det er roten, som blir brukt som mat og naturmedisin. De har høyt fiberinnhold og lavt antall karbohydrater og kalorier. Harusame er tynne, lange, gjennomsiktige nudler laget av en kombinasjon av vann og stivelse fra poteter, yam (en rotgrønnsak) eller mungbønner.
Supergod middag ♫♪'


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 600 g ytrefilet av storfe
  • 270 g scampi
  • Stekeolje/smør
  • 400 g hermetiske tomater
  • 1 stk løk
  • 1/2 ts kajennepepper
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts oregano
  • 1 ts basilikum
  • 1 ts Sriracha / sterk thailandsk chilisaus
  • Frisk basilikum
Sånn gjør du:
  1. Ta gjerne kjøttet ut av kjøleskapet 30 minutter før det skal stekes.
  2. Del kjøttet i strimler og brun det i flere omganger i en varm stekepanne. Legg kjøttet til side. Bruker du rå scampi, så stek dem raskt i olje til de skifter farge til rosa. Legg dem ti side. Bruker du ferdig kokt venter du med å tilsette dem, før helt til slutt.
  3. Hakk løk. Stek løken gyllen i en stekepanne med godt smør.
  4. Tilsett tomater, kajennepepper, salt, sukker, oregano, basilikum og sriracha.
  5. La dette småkoke i 15 minutter.
  6. Sett ned varmen og legg tilbake kjøttet, la det trekke til kjøttet blir varmt, ca. 2 minutter.
  7. Vend inn scampi og la det trekke ytterligere 1-2 minutter. 
  8. Dryss over hakket basilikum ♫♪
'Slakk' fredag 💛



Surf & Turf / Biff & scampi i tomatsaus 🍅

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF