26 mars 2023

Lammefilet med piperade, brokkolini og mandelpotetpure !


Lammefilet er helt fantastisk !
Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk 💚

Lammet er det eldste påskesymbolet
Påskelam er en betegnelse på offerlammet som jødene ifølge 2. Mosebok ble pålagt å slakte og spise rett før flukten fra Egypt. Denne skikken har vært vanlig helt siden jødene vandret ut av Egypt, og er til minne om hvordan jødene ved å smøre blodet til et lam på døren sin unngikk å få sine førstefødte drept under den tiende plage som Gud sendte over Egypt.
Så da vet vi det 🐏 
- Eller så kan vi bare spise det fordi det er godt 😋

Her har jeg brukt ytrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Du finner oppskrift på marinade nederst i innlegget, men lammefilet er veldig god når den kun er krydret med salt og pepper også.

🍅 Piperade er en fransk grønnsaksrett basert på paprika i tomatsaus.
Det passer også veldig godt til hvit fisk.

Brokkolini 🌿
Brokkolini er en krysning mellom brokkoli og den asiatisk grønnsaken gai lan.
Den ligner på brokkoli, men er mindre, har lengre stilker og smaker litt søtere.
Grønnsaken kalles også aspargesbrokkoli fordi smaken på stilken minner om asparges.

Jeg serverer retten med en fløyelsmyk mandelpotetpure med hvitløk.
Herlig smak av Norsk natur 🍂


Ytrefilet av lam 
  1. La kjøttet ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter.
  2. Krydre lammefilet godt med salt og pepper.
  3. Stek kjøttet i en varm stekepanne med smør, i 3 minutter på hver side. Stek fileten videre i stekeovn på 125°C i ca. 15 minutter, eller til termometeret viser 60°C.
  4. La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver.
Piperade
  • 2 ss olje
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 gul paprika
  • 1 rød paprika
  • 1 rødløk
  • 3 tomater
  • 4 ts revet/presset hvitløk
  • 1 dl hvitvin eller vann og 3 ts sitronsaft
  • 1 dl lammekraft eller kyllingbuljong
  • 2 ss frisk rosmarin
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skjær opp paprika, tomater, løk.
  2. Riv eller press hvitløk og finhakk rosmarin.
  3. Varm opp oljen og surr rødløk og hvitløk noen minutter. Tilsett tomatpuré og la det surre ett par minutter under omrøring. Tilsett paprika, løk, tomater, hvitløk og krydder.
  4. Tilsett hvitvin eller vann og kraft, jeg brukte vann, 2 ts sitronsaft og 1/2 terning kyllingbuljong.
  5. La det småkoke i ca. 10 minutter.
  6. Smak til med salt og pepper.
Mandelpotetpure
  • 500 g skrelte mandelpoteter 
  • 4 ts finhakket hvitløk
  • 2 ss smør
  • 1 dl fløte
  • Salt
  • Hvit pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell potetene og sett dem til koking på svak varme uten salt.
  2. Grovhakk hvitløken og kok den sammen med potetene.
  3. Kok/trekk potetene møre og hell av vannet.
  4. Kjør potetene med en stavmikser og bland inn smør og fløte.
  5. Smak til med salt og pepper.

🌿🌿🌿🌿🌿

Ytrefilet av lam


Piperade


Mandelpotetpure

Lammefilet

Retten trenger egentlig ikke saus, da jeg serverer kjøttet med piperade, men en av gjestene er ikke så begeistret for paprika, derfor serverte jeg litt saus til de, som ikke spiser så mye grønnsaker.
Jeg hadde igjen lammesaus i fryseren, etter jeg kokte lammeskanker, som jeg varmet opp.
Oppskriften finner du 👉 her .

🌿🌿🌿

Marinade med rosmarin & hvitløk
  • 1 dl olje
  • 1 dl hakket frisk rosmarin
  • 1/2 sitron, saften og skallet
  • 1 ts pepper
  • 1 fedd hvitløk
Sånn gjør du:
  1. Finhakk rosmarin fint og bland den med olje, pepper, sitronsaft og sitronskall.
  2. Knus hvitløkbåten med den brede siden av kniven og legg den i marinaden.
  3. Legg ytrefilet av lam i en bolle og hell marinaden over.
  4. Bland marinaden godt sammen med kjøttet.
  5. Mariner kjøttet minst 2 timer, gjerne natten over i kjøleskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF