Vaflene har sin opprinnelse fra Hellas
Vaffel er en kake stekt i jern, rutemønstret, hjerteformet eller firkantet.
Mønsteret i jernet stammer faktisk fra 12-1300-tallet.
Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.
Og navnet vaffel stammer fra det tysker ordet wafel som betyr vokskake.
På 1200-tallet er vafler omtalt som et kirkelig, kjærlighetsmåltid i kirkene i Paris under påskefeiringen.
Mønsteret i jernet stammer faktisk fra 12-1300-tallet.
Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.
Og navnet vaffel stammer fra det tysker ordet wafel som betyr vokskake.
På 1200-tallet er vafler omtalt som et kirkelig, kjærlighetsmåltid i kirkene i Paris under påskefeiringen.
Vafler var også brukt som fasterett. Kakejern var utbredt i hele Europa, men utviklingen har ført til at de er nesten borte sørover i Europa, men i Norge er de blitt værende.
Vaffeljernet ble oppfunnet av amerikaneren Cornelius Swarthout, som tok patent på
oppfinnelsen 24. august 1869. Amerikanerne feirer dette med vaffeldag,
mens i Europa feires vaffeldagen den 25. mars.
Hvorfor feires vaffeldagen?
Den offisielle forklaringen på vaffeldagen er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) 25. mars.
Den offisielle forklaringen på vaffeldagen er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) 25. mars.
Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus-barnet. Og sjekker du i kalenderen, vil du se at det er temmelig nøyaktig ni måneder igjen til jul.
I Norge og Sverige ble denne dagen feiret med kake. Etterhvert ble det vanlig å spise vafler.
Den internasjonale vaffeldagen feires over hele verden.
Grunnoppskrift:
- 3 egg
- 6 dl melk
- 100 g smeltet godt smør
- 5 dl hvetemel
- 5 ss sukker
- 1 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- Visp sammen egg og melk.
- Smelt smør, la det avkjøles litt før du tilsetter det sammen med melk og egg.
- Bland alle tørre ingredienser, sikt det inn i røren litt og litt, mens du rører så det ikke klumper seg.
Du må også tilsette litt mer hvetemel.
Hvis du bruker 3 dl vaniljesaus, så trenger du ca. 1 dl mer mel.
Hvis du bruker 3 dl vaniljesaus, så trenger du ca. 1 dl mer mel.
Kardemomme er også god smakstilsetning, bruk 1 ts til grunnoppskriften.
Tilbehør til nystekte vafler:
Rømme, syltetøy, ekte meierismør, sukker og brunost ♥
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar