Vaffel ;))♥ 25 mars er den internasjonale vaffeldagen !!


Vaflene har sin opprinnelse fra Hellas
Vaffel er en kake stekt i jern, rutemønstret, hjerteformet eller firkantet.
Mønsteret i jernet stammer faktisk fra 12-1300-tallet.
Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.
Og navnet vaffel stammer fra det tysker ordet wafel som betyr vokskake.


På 1200-tallet er vafler omtalt som et kirkelig, kjærlighetsmåltid i kirkene i Paris under påskefeiringen. 
Vafler var også brukt som fasterett. Kakejern var utbredt i hele Europa, men utviklingen har ført til at de er nesten borte sørover i Europa, men i Norge er de blitt værende.
Vaffeljernet ble oppfunnet av amerikaneren Cornelius Swarthout, som tok patent på
oppfinnelsen 24. august 1869. Amerikanerne feirer dette med vaffeldag, 
mens i Europa feires vaffeldagen den 25. mars.

Hvorfor feires vaffeldagen?
Den offisielle forklaringen på vaffeldagen er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) 25. mars. 
Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus-barnet. Og sjekker du i kalenderen, vil du se at det er temmelig nøyaktig ni måneder igjen til jul. 
I Norge og Sverige ble denne dagen feiret med kake. Etterhvert ble det vanlig å spise vafler. 
Den internasjonale vaffeldagen feires over hele verden.

Grunnoppskrift:

  • 3 egg
  • 6 dl melk
  • 100 g smeltet godt smør
  • 5 dl hvetemel
  • 5 ss sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
Sånn gjør du:
  1. Visp sammen egg og melk.
  2. Smelt smør, la det avkjøles litt før du tilsetter det sammen med melk og egg.
  3. Bland alle tørre ingredienser, sikt det inn i røren litt og litt, mens du rører så det ikke klumper seg.
Noe som er kjempegodt i vafler er vaniljesausbruk ferdig vaniljesaus og tilsett i røren. 
Du må også tilsette litt mer hvetemel. 
Hvis du bruker 3 dl vaniljesaus, så trenger du ca. 1 dl mer mel.

Kardemomme er også god smakstilsetning, bruk 1 ts til grunnoppskriften.

Tilbehør til nystekte vafler:  
Rømme, syltetøy, ekte meierismør, sukker og brunost

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF