24 juni 2022

Sommermat med Fru Catharina Lysholm / Blåskjell dampet i akevitt og Spekemat med øl & akevitt !

Akevitt blir gjerne drukket i forbindelse med julemat, men den kan faktisk nytes hele året !

Akevitt passer perfekt både til sjømat og kjøtt 🌿

En herlig sommerkveld med akevittdampet blåskjell til forrett og spekemat med øl og akevitt til hovedrett. 
Desserten gjør vi enkel - Norske jordbær 🍓

Fru Catharina Lysholm 🌺
Den er en favoritt blant dem som foretrekker en litt mildere variant og mer sødmefull smak enn tradisjonell akevitt.

Et spennende samarbeid mellom det norske klesmerket byTiMo og vin- og brennevinsselskapet Anora, har resultert i at akevitten Fru Catharina Lysholm har fått et helt nytt design og uttrykk. Akevitten er en hyllest til en av de aller første forretningskvinnene i Norge, Catharina Lysholm, som holdt til i Trondheim, og den nye etikken er designet av en betydningsfull forretningskvinne fra vår tid, nemlig Tine Mollatt, gründeren og designeren bak byTiMo.
Pressemeldingen finner du lenger ned på siden 👇


Akevittdampet blåskjell
Blåskjell er nydelig mat -og noe av det enkleste man kan servere !

Den meste kjente retten med blåskjell er Moules marinières, en fransk klassiker.
Blåskjellene tilberedes i hvitvin med sjalottløk, persille og smør.

Her har jeg byttet ut halvparten av hvitvinen med akevitt
.
Når man koker akevitten så damper alkoholen bort, men de gode kryddersmakene er i behold.


Vin til blåskjell
Lette og tørre hvitviner passer godt til blåskjell !
Jeg bruker ofte en fransk muscadet, med god aroma og mye friskhet, som passer perfekt til blåskjell.

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Ung, frisk og fint balansert, preg av eple, sitrus og urter, hint av mineraler.

Muscadet er en tørr hvitvin fra regionen Loiredalen i Frankrike og er oppkalt etter området vinen dyrkes. Området ligger i den vestligste regionen av Loire, på Atlanterhavskysten av Bretagne, og er den største hvitvinsbetegnelsen i Frankrike.


Du trenger til forrett til 4 personer:
  • 1 kg blåskjell
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1 ss timian, kun bladene
  • 1 laurbærblad
  • 1 dl Fru Catharina Lysholm akevitt
  • 1 dl muscadet hvitvin
  • 50 g smør, i terninger
  • Bladpersille, finhakket
Sånn gjør du:
  1. Vask blåskjellene i kaldt rennende vann. Fjern 'skjegget'.
  2. Kast alle ødelagte/knuste skjell og de som ikke lukker seg når du banker litt på dem.
  3. Legg hakket sjalottløk, timian blader, laurbærblad, vin og akevitt i en stor gryte og kok opp
  4. Skru varmen ned og la det småkoke forsiktig i 10 minutter.
  5. Sett opp varmen.
  6. Tilsett blåskjell, sett på lokk og kok til de fleste har åpnet seg, ca. 4 minutter.
  7. Tilsett smør og finhakket bladpersille. 
  8. Legg lokket på igjen og kok ett par minutter så smøret smelter og alle blåskjellene har åpnet seg.

Spekemat med tilbehør

Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er er konservert gjennom speking/tørking.

Potetsalat, eggerøre, frukt og bær er ett naturlig følge til spekemat 🍓
I tillegg serveres spekematen med flatbrød eller godt brød & smør !

I dag bestod spekematfatet av speket elg, spansk serranoskinke, norsk Tind spekeskinke, potetsalat, eggerøre, cantaloupe melon, jordbær, bringebær, mango og frisk mynte 🍓


Eggerøre finner du oppskrift på 👉  her 
- og en god kremet potetsalat finner du oppskriften på 👉 her.
Jeg laget ikke så store porsjoner i dag, da vi kun var 2 personer.

Vinmonopolets vakreste flaske

I samarbeid med den norske klesdesigneren byTiMo har akevitten Fru Catharina Lysholm fått et helt nytt design og uttrykk. 

Akevitten er en hyllest til Catharina Lysholm, en av Norges første forretningskvinner. I 1779 var hun med på å grunnlegge Trondhjems Skibsværft etter at hun hadde blitt enke noen år i forveien. Som medeier i verftet, og eier av flere skip, skilte hun seg kraftig ut fra andre privilegerte kvinner på den tiden, med en jobb utenfor hjemmet. Som en hyllest til Catharina Lysholm, som med rette kan sies å ha vært en pionér i sin levetid, lanserte Anora akevitten Fru Catharina Lysholm i 2001.

  Catharina Lysholm var en fascinerende kvinne, forut for sin tid. Vi har jobbet med å lage et uttrykk som skal inspirere og vekke nysgjerrighet blant dagens kvinner – både for å utforske akevitt, men også for å bli bedre kjent med en betydningsfull kvinnelig entreprenør, sier Tine Mollatt, eier, gründer og designeren bak byTiMo.

Fru Catharina Lysholm er en favoritt blant dem som foretrekker en litt mildere variant og mer sødmefull smak enn tradisjonell akevitt. Fru Catharina Lysholm har en gylden farge og en harmonisk duft av krydder som karve, anis og vanilje, og passer spesielt godt til lette kjøttretter eller smaksrike vegetarretter.

– Vi syns det nye designet i enda større grad enn tidligere gjenspeiler og fremhever Fru Catharina Lysholms karakter. Fargevalget og mønsteret gir et mildt uttrykk, samtidig som hovedpersonen fremdeles er i fokus. Nå håper vi både nye og mer erfarne akevitt-venner vil utforske Fru Catharina Lysholm på nytt og gjøre den til en del av sommerfesten, avslutter Atle Minothi, akevittambassadør for akevitt i Anora.

  • ALKOHOLPROSENT38%
  • SUKKER<3 g/l
  • GLASS70 cl
  • VaretypeBrennevin - Akevitt - Akevitt, brun
  • Varenummer3379701
  • LuktAroma med mildt preg av karve, sitrus og fat med litt vanilje.
  • SmakRund og middels fyldig akevitt med fokusert preg av karve, sitrus og fat med vanilje.
  • FargeLys gyllengul.
  • Land, distriktNorge , Øvrige
  • ProdusentAnora (Tidligere Arcus)
  • Metode2 år på fat
  • Sommermat !



  • Akevittdampet blåskjell 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF