Spekesild med tilbehør ✿⊱╮✿⊱╮


Spekesild med potet, løk og rødbeter servert med rømme og flatbrød er norsk tradisjonsmat 🌿

Det er fullt mulig å lage spekesild selv, hvis du har tilgang på fersk sild.
Du finner oppskrift nederst på siden, men det er for "spesielt interesserte".

Jeg kjøpte fryst spekesild, som jeg tinte over natten i kjøleskapet og vannet ut i 30 minutter.


Kålstuing er kjempegodt til spekesild, 
men hvis du ønsker å servere den mer tradisjonsrik -serverer du retten med rømme !

Det er ikke spekesild, som står oftest på middagsbordet hjemme hos meg.
Jeg synes det er veldig godt, men det er ikke alle, som er enig med meg, Jeg spiser det på sommeren, med nypoteter og serverer spekemat til dem, som ikke er særlig begeistret for sild !
Jordbær til dessert 🍓 


Du trenger:
  • Spekesild
  • Kålstuing * -eller rømme
  • Nypoteter
  • Godt smør
  • Syltet rødbeteter
  • Løk/rødløk
  • Flatbrød
  • Dill
Sånn gjør du:
  1. Smak på spekesilden, hvis du synes den er for salt kan du la den ligge i kaldt vann i ca. 30 minutter eller til du synes den er passe salt.
  2. Kok poteter.
  3. Lag kålstuing, hvis du ønsker det.
  4. Server spekesilden med kålstuing (eller rømme), varme poteter, med litt godt smør på. rødbeter, hakket løk, flatbrød og litt dill.
  5. Spis & Nyt 
Kålstuing til 4 porsjoner:
  • 600 g hodekål, gjerne nykål
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts hvit pepper
  • 1⁄4 ts malt muskat
Sånn gjør du:
  1. Skjær kålen i biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Det tar ca. 10 minutter.
  2. Hell av vannet og legg kålen til side.
  3. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe litt og litt med melken.
  4. Kok opp etter hver speing.
  5. Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og muskat.

Etter ett måltid med spekesild smaker det godt med noe friskt 🍓

Enkelt og godt :
Jordbær (fra Toten) og mager kesam med vanilje 🍓
Fløte eller vaniljesaus er også veldig godt til jordbær.


Spekesild:
  • 4 kg sild 
  • 5 liter vann 
  • 2 ss sukker
  • 1 kg salt
Sånn gjør du:
  1. Rør sammen vann, sukker og salt.
  2. La den stå en stund så saltet er helt oppløst. 
  3. Silda renses og vaskes i kaldt vann og legges i saltlaken natten over.
  4. Ta silda ut av laken og la laken renne godt av. 
  5. Skyll silda i kaldt vann.
  6. Når saltlaken er rent godt av silda legges den ned i tønne, butt eller spann, tett sammen med buken opp i flere lag.
  7. Lag ny lake av vann, sukker og salt og hell laken over silda, legg lett press på og godt lokk over. 
  8. Etter 1-2 døgn må du etterfylle saltlake, hvis det er nødvendig.
  9. Hele tiden må en passe på at laken står over silda. For å få laken godt fordelt må en snu 'tønna' opp ned noen ganger, med jevne mellomrom. 
  10. Silda bør stå kjølig, ved 4-6 grader i 3-4 uker.
  11. Lykke til !!
Lager kålstuing ⊱╮
Spekesild med rødløk, rødbeter og dill ⊱╮
Spis & nyt ⊱╮
Ingredienser ⊱╮

2 kommentarer:

  1. Hadde ikke spist spekesild på mange år inntil for et par uker siden.
    Overraskende godt! Spekesilda er gjenoppdaget!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ikke spekesild som står oftest på middagsbordet her heller. Jeg synes det er veldig godt, men ikke alle, som er enig med meg :) Pleier å spise det på sommeren, med nypoteter og serverer spekemat til dem, som ikke er særlig begeistret for sild :)

      Slett

Print Friendly and PDF