}); Edels Mat & Vin: Kalkun med sommergrønnsaker ♥♫♪ Google+

fredag 4. august 2017

Kalkun med sommergrønnsaker ♥♫♪


Selv en enkel gryterett kan serveres som fin selskapsmat.
Med litt hvitvin og fløte blir det en smakfull og kjempegod kremet gourmetgryte
Kalkun minner meg om jul. Tidligere så var det kun til jul man fikk kjøpt kalkun, men nå selges det, som alt annet -året rundt !

Friske grønnsaker bugner det av nå. Mange av grønnsakene er merket med datoen for når de er høstet og navnet på gården de er dyrket. Jeg brukte nypoteter fra Vestfold, gulrøtter fra Langåkergarden på Jæren og rød spisskål fra Toten !

Sommerlig kalkun -med sommerens grønnsaker og en herlig fløtesaus ♫♪



Du trenger til 6 porsjoner:
  • 1 kg kalkunfilet
  • Stekesmør
  • 2-4 sjalottløk, kommer litt an på størrelsen, jeg brukte 2
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl hvitvin
  • 5 dl høns -eller kyllingbuljong
  • 1 laurbærblad
  • Frisk timian eller 1/2 ts tørket
  • Persille
  • 900 g små poteter
  • 4 stk gulrøtter
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss hvetemel
  • 1/2-1 nykål eller spisskål, jeg brukte rød spisskål
  • 250 g fryste grønne erter
  • Salt
  • Pepper

Sånn gjør du:
  1. Kok hele små poteter og gulrøtter i biter i lettsaltet vann i 15 minutter.
  2. Skjær kalkunkjøttet i litt store biter,
  3. Brun det raskt i en varm panne med litt smør, litt og litt om gangen. Krydre godt med salt og pepper. Legg det over i en kjele.
  4. Grovhakk sjalottløken, finhakk hvitløk og tilsett det i kjelen, sammen med hvitvin. 
  5. La det surre i 10 minutter.
  6. Tilsett buljong, jeg brukte vann og ett beger kyllingfond, litt hakket timian, en neve hakket persille og ett laurbærblad.
  7. Kok opp og la det trekke på svak varme i 20 minutter. 
  8. Ta ut laurbærbladet.
  9. Rør ut 2 ss hvetemel i litt av fløten.
  10. Tilsett kremfløte i kjelen under omrøring. Sett opp varmen og la det koke opp. Senk varmen litt igjen...
  11. Tilsett kokte poteter og gulrøtter, fryste erter og kål, skjært i strimler. 
  12. La det småkoke i ca. 5 minutter til alle ingrediensen er varme.
  13. Smak til med salt og pepper.
  14. Dryss over litt urter ved servering.
Ingredienser ♫♪
Poteter og gulrøtter klare til koking ♫♪
Steker kalkunfilet, litt og litt om gangen.... 
Tilsatt hvitvin, sjalottløk og hvitløk  ♫♪ La det surre 10 minutter....
Tilsatt kyllingbuljong, urter og laurbærblad ♫♪ Trekkes på svak varme i 20 minutter....
Herlig rød spisskål ♫♪

Tilsatt hvetemel og fløte ♫♪
Klar til servering ♫♪
Server gryten rett fra kjelen..... 
- eller i ett serveringsfat ♫♪
Spis & Nyt ♫♪

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar