}); Edels Mat & Vin: Svinestek med sopp, bacon og epler 🍏🍎 Eplekake til dessert 🍏🍎 -på EPLEDAGEN Google+

tirsdag 5. september 2017

Svinestek med sopp, bacon og epler 🍏🍎 Eplekake til dessert 🍏🍎 -på EPLEDAGEN


EPLEDAGEN feires siste tirsdagen i september 🍏🍎
Den Norske Epledagen ble etablert av Opplysningskontoret for frukt og grønt, og har vært markert siden 1990. Dagen har vært feiret den 17. oktober gjennom mange år, men 2017 fremskyndes den til siste tirsdag i september, for bedre å treffe toppen av den norske eplehøsten.

Alt du trenger å vite om epler, historie, eplefakta og masse gode oppskrifter med epler finner du på hjemmesiden til Opplysningskontoret for frukt og grønt, link her.

Eplekake til dessert kanskje ? 🍎🍏Oppskrift finner du her.

Jeg har faktisk laget en god del mat med epler. 
Ble rent overrasket selv jeg !

I tillegg til de nevnte rettene ovenfor har jeg laget en veldig god utgave av skinkestek, som jeg kan anbefale. Oppskriften på en av mine beste retter med eple får du her.


Svinestek av bog med sprø svor ! 
Servert med sopp, bacon og epler 
I denne oppskriften brukte jeg surret svinestek av bog. Med godt tilbehør, salt bacon og gode norske epler, ovnsbakte poteter og en nydelig brun saus med en fløteskvett! 

Oppskriften er beregnet til 6-8 porsjoner.
God middag

SVINESTEK:
  • 2 kg surret svinestek
  • 4 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 6 dl vann
  • 3 stk gulrot
  • 2 stk rødløk 
  • Frisk timian
Sånn gjør du:
  1. Rens løk og del den i båter.
  2. Skrell gulrot og skjær dem i tykke skiver.
  3. Legg grønnsakene i en ildfast form, dryss over litt frisk timian.
  4. Ta av strømpen på skinkesteken. 
  5. Bruk en skarp kniv og rut svoren.
  6. Bind steken sammen igjen med hyssing.
  7. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
  8. Dekk formen med aluminiumsfolie.
  9. Hell 6 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 225 °C.
  10. Damp steken i ca. 45 minutter. Grunnen til at den skal dampes er at svoren blåser seg opp.
  11. Ta av folien og senk temperaturen til 150 °C 
  12. Stikk et steketermometer inn i enden på steken, da kommer den midt i steken.
  13. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 °C, dette tar 1,5-2 timer.
  14. Skjær av svoren, før du pakker svinesteken inn i folie, svoren blir myk hvis den blir tildekket før den er helt kald. 
  15. Hvis svoren ikke er sprø, så stek den under grillelementet noen minutter.
  16. La steken hvile i ca. 30 minutter før du skjærer i den.
  17. Ta vare på stekekraften, den skal brukes i sausen. 
  18. Sil sjyen og sett den til side.

TILBEHØR:
  • 140 g bacon
  • 200 g sopp
  • 1 rød paprika
  • 2-4 epler
  • 1 ts sukker
  • 2 ts sitronsaft
  • Stekesmør
Sånn gjør du:
  1. Skjær bacon i biter, paprika i strimler og sopp i skiver.
  2. Stek sopp, bacon og paprika sammen til baconet er sprøtt, og soppen brun.
  3. Finn frem en annen panne til å steke eplene i.
  4. Skjær epler i båter, stek dem forsiktig i smør på middels/lav varme noen minutter.
  5. Dryss over sukker og sitronsaft og stek dem videre til de begynner og bli myke.
  6. Sett opp varmen mot slutten av steketiden, så eplene får en fin stekefarge.
SAUS:
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl stekesjy
  • 1 ss soyasaus
  • 1/2 dl fløte
  • Salt og pepper
  • 1 dråpe sukkerkulør
Sånn gjør du:
  1. Smelt smør, tilsett mel og rør hele tiden, fortsett til den har fått en fin brun farge.
  2. Spe med sjyen.
  3. Tilsett soyasaus og fløte og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Juster fargen med noen dråper sukkerkulør.
Serveres med poteter, kokte eller ovnsbakte.
Ruter opp svoren på svinestek av bog 🍎
Klar til damping 🍎
Ferdig dampet svinestek 🍎
Ferdig stekt, men svoren må stekes litt til 🍎
Tilbehør 🍎

Klar til servering 🍎

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar