}); Edels Mat & Vin: Fiskegrateng med torsk ! Google+

søndag 11. august 2019

Fiskegrateng med torsk !


Fiskegrateng har vært -og er en gjenganger på middagsbordet i vårt langstrakte land.
Den ble ofte laget for å bruke opp rester av fisk, kokt eller rå.
Elsket eller hatet 💚 

Hvis du vil ha makaroni i den finner du oppskrift på det 👉 her.

I mange oppskrifter står det at man skal koke fisken på forhånd, det er helt unødvendig, fisken blir mye saftigere hvis den er rå før den varmebehandles i ovnen.
Ta deg tid til å stivpiske eggehvitene, da blir fiskegratengen ekstra luftig !

Jeg serverte retten med dampet nypoteter og gulrøtter, som ble tilberedt i trykkoker, oppskrift 👉   her og smeltet smør med koriander og sitron.

Poteter og gulrøtter kan selvfølgelig også bare kokes på vanlig måte. 
God middag 💚


Du trenger:
  • 600 g torskefilet , uten skinn og ben
  • 3 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 3 stk egg
  • Salt
  • Muskat
  • Panko *
  • Poteter
  • Gulrøtter
  • Godt smør
  • Koriander
  • Sitron
Sånn gjør du:
  1. Skjær torskefileten i biter.
  2. Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med melk, litt om gangen. Kokes under omrøring i ca. 5 minutter. 
  3. Del eggeplommer og eggehviter. Stivpisk eggehvitene med 1/2 ts salt.
  4. Avkjøl sausen litt, rør inn eggeplommer og smak til med salt og muskat etter smak.
  5. Tilsett torskebitene og bland forsiktig inn eggehvite.
  6. Hell gratengmassen over i en smurt ildfast form.
  7. Dryss over panko -eller griljermel.
  8. Stek gratengen i stekeovn, 200 grader i 30 minutter -eller med kombidampfunksjon på 180 grader i ca. 40 minutter.
  9. Damp eller kok potetene og gulrøtter.
  10. Smelt smør i en liten kjele. Tilsett hakket koriander og litt sitronsaft.
  11. Spis & Nyt 
Jeg stekte fiskegratengen med funksjonen kombidamp !
En kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Denne kombinasjonen er spesielt godt egnet gratenger. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir riktig. Ikke mye som skal til for å løfte retten litt, bare 25% damp.


Panko = Japanske brødsmuler
Panko er laget av brød, som er stekt på en spesiell måte, så det ikke blir skorpe på brødet.
Panko har en mye luftigere tekstur og mye større smuler en griljermel.

Lager hvit saus !
Visper eggehvite !
Bland forsiktig inn torsk og eggehvite !
Dryss over panko !
Klar til steking !

Fiskegratengen blir ekstra luftig !!
Damp eller kok poteter og gulrøtter !
Smelt smøret !
Spis & Nyt 💚

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar