Safrankrydret skreigryte med blåskjell !


Nå på vinteren er skalldyr på sitt aller beste 🌿
Når det er iskaldt i vannet forsvinner algene, og levevilkårene for skalldyrene blir bedre.

I tillegg til kjøttfulle blåskjell og gode reker er også skreien på vandring fra Barentshavet til til norskekysten for å gyte. 

Skrei er en av de beste fisketypene vi har i Norge.
Kjøttet er hvitt og delikat, har en fin fasthet, og ikke minst – en fantastisk smak! 
Når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. 
Skreisesongen er i tidspunktet januar til slutten av mars.

Skrei er torsk, så du kan fint bruke 'vanlig' torskefilet i denne retten.

Safran er et av de mest kostbare krydderene som finnes.
Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen (Crocus Sativus L.). 
Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, 150 000 til 200 000 arr, som må plukkes og renses for hånd.


Knallgod, smaksrik gryte med fisk og skalldyr
🐟🌿🍅
Helt nydelig saus, laget med kraften fra de kokte blåskjellene.
Potetene gjør sitt til at gryten får en kremaktig konsistens.

Er vel kanskje mer suppe enn gryte, men at den smaker nydelig er sikkert og visst !
Serveres med godt brød, som duppes i kraften 😋

Denne retten kan også serveres, som forrett !
God middag 



Du trenger til 4 porsjoner / Forrett til 6 personer
  • 1 kg ferske blåskjell
  • 6 dl vann
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 sjalottløk, hakket
  • 2 ss olje
  • 3 ss frisk koriander, hakket
  • 2 stk poteter, skrelte i biter
  • 250 g cherrytomater
  • 0,25 g safran
  • 0,25 ts cayennepepper
  • Salt
  • Pepper
  • 100 g reker uten skall
  • 600 g skrei eller filet av torsk, uten skinn og bein
  • Frisk dill
  • Godt brød 
Sånn gjør du:
  1. Skrell reker og sett dem i kjøleskapet frem til servering.
  2. Vask og rens blåskjell, kast skadet blåskjell og de som ikke lukker seg.
  3. Fres hvitløk og sjalottløk i olje.
  4. Tilsett vann og la det koke opp.
  5. Tilsett blåskjell og damp dem under lokk i ca. 5 minutter, til skjellene har åpnet seg.
  6. Ta ut blåskjellene med en hullsleiv og ta ut blåskjellene fra skjellene. Spar noen hele blåskjell til pynt. Sett dem til side.
  7. Tilsett poteter, tomater, koriander og safran i blåskjellkraften og kok til potene er møre.
  8. Kjør kraften med en stavmikser.
  9. Smak til kraften med salt, pepper og cayennepepper.
  10. Del fiskefilet i biter og legg dem i kjelen, la fisken trekke i ca. 5 minutter, eller til den er gjennomkokt.
  11. Blåskjell og reker tilsettes ved servering.
  12. Pynt med litt frisk dill og noen hele blåskjell.
  13. Server retten med godt brød. 
  14. Spis & Nyt ♫  
Blåskjell

Blåskjell

Koker kraft

Kjør kraften med en stavmikser

Kraften manglet noe.... Cayennepepper !

Cayennepepper - er ett sterkt krydderpulver og slettes ikke pepper.
Navnet kommer sannsynligvis fra hovedstaden og elven Cayenne med samme navn i Fransk Guyana og viser til det opprinnelige opphavet til denne gamle chilien. Men, der strides de lærde, så om det er sant eller ikke står ubesvart.

Kajennepepper, som er det norske navnet, kalles også for guineapepper og er en variant av chilipepper. Pulveret kan fremstilles av frukten av en rekke beslektede planter av søtvierfamilien, som forskjellige typer chili og paprika.

De smale fruktene, som ligner på chili, vokser på små busker opp til ca 75 cm høye og er oransje til røde i farge. De knallrøde fruktene har en tydelig skarphet. En litt røykfylt brennede smak er karakteristisk for Cayennepepper.

Ingredienser + litt cayennepepper !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF