Rødvinsbraisert svinenakke med rustikk potet & fennikelstappe !


Knallgod klassisk middag, som passer godt på kalde høstdager 🍂

Supermøre rødvinsbraiserte skiver av svinenakker 🐷🍷🍃
Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunet råvarer i en gryte sammen med kraft.

Skiver av svinenakke høres fancy ut, men vi har spist det siden tidenes morgen.
Det er rett og slett nakkekoteletter uten bein.
Svinenakke selges i skiver og hel. Hel svinenakke uten bein kalles for svinefilet.


Svinenakke er en veldig populær stykningsdel. På grunn av god fordeling av fett i og rundt muskulaturen er svinenakke den mest saftige og smakfulle delen på grisen.

En god oppskrift på helstekt svinenakke finner du →her.

Tilbehøret er potetstappe med fennikel og ⇾ syltet kantareller 🍄


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 1,2 kg svinenakke i skiver
  • 2 ss olje 
  • 1 løk
  • 3 ts revet hvitløk
  • 2 stk gulrot
  • 3 dl rødvin 
  • 3 dl vann
  • 1 beger kjøttfond av storfe
  • 2 ss tomatpuré 
  • Salt 
  • Pepper
  • Rosmarin
  • Persille
Sånn gjør du:
  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Hakk løk og gulrot i terninger. Riv eller press hvitløken.
  3. Krydre 'kotelettene' med salt og pepper på begge sider. 
  4. Brun kjøttet i olje på høy varme i et par minutter på hver side i to omganger. Legg dem over i en ildfast form.
  5. Tilsett hakket løk, hvitløk og gulrøtter i samme panne, som du brunet kjøttet i. Tilsett litt olje om nødvendig. Stek grønnsakene til løken er gyllen. 
  6. Tilsett rødvin i stekepannen og la det koke i 5-10 minutter, til all vinen nesten er helt redusert.
  7. Rør inn tomatpuré, vann og kjøttfond. La blandingen koke opp. 
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Hell grønnsakene og sausen over kjøttet og legg på noen kvaster med rosmarin.
  10. Stek retten i 1 time på 180°C. Du kan steke den 1,5 time, men da må du dekke den til med lokk eller aluminiumfolie.
  11. Dryss over frisk persille ved servering. 
🍃  Potetstappe med fennikel
  • 8 stk poteter
  • 1 stk fennikel
  • 2-3 dl matfløte
  • 3 ss smør
  • Salt
  • Hvit pepper
Sånn gjør du: 
  1. Skrell poteter, del fennikel i to eller tre deler. 
  2. Kok poteter i usaltet vann, ca. 20 minutter til de er møre. Del potetene i to hvis de er store.
  3. Kok fennikelen sammen med potetene i 15 minutter, legg den til side.
  4. Sil av vannet på potene og la de dampe seg tørre.
  5. Bruk en potetmoser eller gaffel og mos dem grovt.
  6. Rør inn smør og fløte, litt og litt omgangen til passe konsistens. 
  7. Grovhakk fennikelen og vend den inn i potetstappen.
  8. Smak til med salt og pepper.















Kvitfjell - 4 oktober 2024

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF