Når jeg brukte samme oppskrift, men med Finesse bakesukker ble kakebunnen altfor løs og virket veldig rå, selv om den var gjennomstekt. Smaken var god, men ikke konsistensen.
Prøver med på en ny utgave - Lavkarbo sjokoladekake 2.0 ☕
Finesse bakesukker 🌿
Velkommen i klubben 'si 💧
Hva er diabetes type 2?
Diabetes mellitus er en kronisk sykdom karakterisert ved et vedvarende forhøyet blodsukker og forstyrrelser i omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen.
Diabetes skyldes nedsatt funksjon av hormonet insulin som spiller en sentral rolle i reguleringen av sukkeromsetningen i kroppen. Ved diabetes type 2 produserer kroppen for lite insulin, eller det behøves større mengder insulin enn det kroppen klarer å lage fordi insulinet virker dårligere (dette fenomenet kalles insulinresistens).
Knapt 250.000 personer har type 2-diabetes i Norge. I tillegg antas det at omtrent det samme antallet personer har forstyrrelser i sukkeromsetningen (nedsatt glukosetoleranse). Det kan gå lang tid før diabetes 2 oppdages så man tror at 60.000 personer har sykdommen uten å vite om det.
Finesse inneholder 80 % færre kalorier enn tilsvarende mengde sukker, og har en GI på 1. Finesse har ingen bismak eller kjølende effekt, som man opplever med andre søtningsmidler. Finesse er dobbelt så søt som sukker, og skal brukes i halv mengde. Da den ikke er laget med tagatose så tåler Finesse høyere varme enn tagatesse.
Mandelmel 🌿
Steg for steg ↓
I denne utgaven bruker jeg mandelmel istedet for malte mandler. Mandelmel er laget med skåldede mandler, det vil si uten skall. Jeg har byttet ut litt av mengden på mandler med havrefiber- og noe av smøret er erstattet med rømme.
Havrefiber 🌿
Havrefiber består av skallet fra havreskroget. Havrefibret brytes ikke ned i tarmsystemet, fordi det ikke løser seg opp i væske. Dermed passerer det uendret gjennom tarmsystemet, uten at det tas opp i blodbanen. Det er glutenfritt og har nøytral smak. Havrefiber gir fylde og tekstur til bakverk uten å tilføre en eneste karbohydrat – bare masse fiber.
En kake på 26Ø beregnet på 16 porsjoner, men kakestykkene blir veldig små 🍰
1/16 av kaken inneholder en kaloribombe med 335kcal, men beskjedne 2,4g karbo.
1/16 av kaken inneholder en kaloribombe med 335kcal, men beskjedne 2,4g karbo.
Deler du kaken i 12 kakestykker blir det 447kcal og kun 3,3g karbo !
Sjokoladekake
- 150 g mandelmel
- 50 g havrefiber
- 150 g finesse bakesukker
- 100 g smeltet smør
- 200 g seterrømme
- 50 g bakekakao
- 6 egg
- 3 ts bakepulver
- 2 ts fiberhusk
- 1 dl sterk kaffe
Sånn gjør du:
- Smelt smøret og avkjøl det.
- Lag 1,5dl kaffe og avkjøl den.
- Pisk egg og finesse til eggedosis. Pass på at den er skikkelig godt pisket.
- Bland sammen alt det tørre og alt det våte i hver sin bolle.
- Bland det vekselvis sammen med eggedosisen. Bland det forsiktig så ikke luften går ut av eggedosisien.
- Hell røren i en smurt form, 26Ø.
- Stekes på 175°C med over og undervarme, midt i ovnen i ca. 45 minutter. Stikk en strikkepinne i kaken for å teste om den er ferdig stekt. Hvis den er helt ren, uten at det har festet seg noe kake på strikkepinnen -er den ferdig.
Sjokoladekrem
- 200 g mykt meierismør
- 100 g naturell kremost
- 100 g finesse
- 50 g bakekakao
- 1/2 dl sterk kaffe
Sånn gjør du:
- La smøret stå fremme så det blir mykt, før du pisker det godt.
- Rør sammen finesse, kakaopulver og kaffe til alt er løst opp.
- Tilsett kaffeblandingen i smøret og rør det godt sammen.
- Ha i kremost og bland det sammen til en jevn krem.
- Del kaken i to når den er godt avkjølt smør utover ett lag sjokoladekrem. Legg på den andre halvdelen og legg på resten av sjokoladekremen rundt kantene og på toppen av kaken.
Kaken er holdbar en uke i kjøleskapet og kan fint fryses, med eller uten sjokoladekrem !
![]() |
Ref. Lifesum |
Steg for steg ↓
![]() |
Kaffeservise har tilhørt farmor og farfar 💚 |
Velkommen i klubben 'si 💧
Hva er diabetes type 2?
Diabetes mellitus er en kronisk sykdom karakterisert ved et vedvarende forhøyet blodsukker og forstyrrelser i omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen.
Diabetes skyldes nedsatt funksjon av hormonet insulin som spiller en sentral rolle i reguleringen av sukkeromsetningen i kroppen. Ved diabetes type 2 produserer kroppen for lite insulin, eller det behøves større mengder insulin enn det kroppen klarer å lage fordi insulinet virker dårligere (dette fenomenet kalles insulinresistens).
Knapt 250.000 personer har type 2-diabetes i Norge. I tillegg antas det at omtrent det samme antallet personer har forstyrrelser i sukkeromsetningen (nedsatt glukosetoleranse). Det kan gå lang tid før diabetes 2 oppdages så man tror at 60.000 personer har sykdommen uten å vite om det.
Tidene har heldigvis forbedret seg, det finnes mange forskjellige typer legemidler for å holde blodsukkeret på ett stabilt nivå (men, det tar sin tid, merker jeg). Det er også viktig med ett sunt kosthold. Spis masse fisk og grønnsaker, samt reduser inntaket av sukker, karbohydrater og fett. Mange kostholds-regulerer blodsukkeret, det vil si at de spiser mat med svært like karbohydrater (20-80 gram per dag) for å holde blodsukkeret nede.
De på 'Keto' kan stappe i seg masse av denne kaken 😅
Det er også viktig å fysisk aktiv, bare en tur på 10 minutter etter måltidet hjelper !
Blodsukkeret kan synke under trening på grunn av økt glukoseopptak i musklene og økt insulinrespons. Når du trener, bruker musklene mer sukker som energi, og kroppens insulin følsomhet øker, noe som gjør at muskelcellene lettere kan ta opp glukose fra blodet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar