Google+

fredag 20. oktober 2017

Ovnsbakt Klippfiskgryte ♫♪


Klippfisk er fisk som er saltet og tørket. Det er som oftest torsk, som blir brukt til klippfisk.
Inntil 1960-tallet foregikk tørkingen på klippene, derav navnet klippfisk.

Torsken blir saltet i kar i to uker, da vil den lake seg. Etterpå stables den med salt mellom lagene og ligger tørt slik at laken renner av. Etter to uker er den saltmoden, og ferdig saltet fisk blir nå tørket i en tørketunell eller et tørkekammer. Fisken må vannes ut før den kan tilberedes.

Jeg brukte ferdig utvannet klippfisk i denne retten - loins klar til bruk -og den var veldig god.
Minner litt om tomatbasert bacalao, men med fløte får den en mild og rund smak.
Smaker helt nydelig 🍅


Du trenger til 4-6 porsjoner:
  • 1 kg utvannet klippfisk
  • 1 gul løk
  • 3 fedd hvitløk eller 1 liten hvitløk uten fedd
  • 1 rød chili
  • 1 ss olje
  • 1 rød paprika
  • 1 gul paprika
  • 1/2-1 squash
  • 400 g hermetisk hakket tomat
  • 3 dl fløte
  • 1/2 dl olivenolje
  • Revet ost
  • Frisk dill
  • Kokt ris
Sånn gjør du:
  1. Vann ut klippfisken iflg. anvisningen på pakken, vanligvis ett døgn -eller bruk ferdig utvannet klippfisk.
  2. Skjær fisken i biter, ca. 2 x 2 cm.
  3. Finhakk løk, finhakk eller riv hvitløk og finhakk chili. Surr det i olje i en kjele til løken er blank.
  4. Skjær paprika og squash i terninger -og bland det inn sammen med løken.
  5. Tilsett tomater, fløte og olivenolje -og bland alt godt sammen.
  6. Legg klippfisken i en ildfast form og hell over blandingen.
  7. Strø over revet ost.
  8. Sett kombidamp ovnen på 180ºC varmluft+damp, fyll vannskuffen med vann og stek retten på nest nederste rille i ca. 40 minutter. Du trenger ikke forvarme ovnen. I vanlig stekeovn steker du den på 220ºC i ca. 40 minutter.
  9. Server klippfiskgryten med kokt ris eller poteter -og ett dryss frisk dill.
Har skjært opp alle ingrediensene, bortsett fra hvitløk, den river jeg på ett lite rivjern ♫♪
Surrer løk, hvitløk og chili i litt olje ♫♪ Du trenger kun 400 g tomater og 3 dl fløte !
Klar til steking ♫♪
Klar til servering ♫♪
Spis & Nyt ♫♪
Jeg stekte klippfiskgryten i kombidamp ovn.
En kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Denne kombinasjonen er spesielt godt egnet gratenger. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir riktig. Ikke mye som skal til for å løfte retten litt, bare 25% damp.

Ingredienser ♫♪ Du trenger kun 3 dl fløte og 400 g tomater ! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar