Elg er et stor hjortedyr, som lever ute i barskogen.
Skandinaviske helleristninger viser at mennesker allerede i steinalderen drev med elgjakt.
Hvert år felles det ca. 36 000 elg i Norge.
Kjempegodt kjøtt, men ganske magert, så det er en stor fordel å steke kjøttet i kombidamp ovn, da beholder den fukten inne i kjøttet, så det ikke blir tørt.
Jeg steker elgkjøttet i kombidamp ovn.
En kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft. Kjøttet blir hele tiden blir pøst på med fukt og fukten, som allerede er i kjøttet forblir der.
Derfor blir kjøttet meget saftig og godt !
Viña Maipo Limited Edition Syrah 2012
Syrah - som skapt for det møre og smaksrike viltkjøttet.
Norsk vilt er i verdensklasse. Storvilt som elg, reinsdyr, hjort og rådyr lever fritt i naturen og beveger seg i kuperte og store beiteområder med tøft klima på vinterstid. Kjøttet blir derfor smaksrikt og magert og passer aller best til modne viner med god fruktighet og myke tanniner. Syrah-viner er med sin rike fruktkarakter og innslag av pepper og ikke minst sin friske syre og milde tanniner er som skapte for det smaksrike og møre viltkjøttet.
![](https://1.bp.blogspot.com/-IFDDCmPfuNU/YGNh_TW2egI/AAAAAAABdeE/NvLOr5HeLkwj5LzBvNFY8XwdeIiXMhHIACLcBGAsYHQ/w476-h640/IMG_20171021_131606_641%2B%25282%2529.jpg)
Du trenger til 4 porsjoner:
- 700 g ytrefilet av elg
- 3 ss smør
- 1 ss hel einebær
- 1 ts knust einebær
- Salt
- Pepper
- Sopp, sjalottløk og spinat *
- Peppersaus *
- Pannestekte gulrøtter *
- Poteter
- Timian
- Temperer kjøttet i 30-60 minutter før det skal tilberedes.
- Gni inn kjøttet med salt, pepper og knuste einebær
- Smelt smøret i en jern panne sammen med de hele einebærene.
- Legg i kjøttet når smøret begynner bli brunt.
- Brun kjøttet på middels til sterk varme på alle sider.
- Legg kjøttet i en ildfast form.
- Sett ovnen på 160ºC ekte varmluft+damp, fyll vann i vannskuffen.
- Sett inn steketermometer i kjøttet.
- Stek/damp kjøttet til kjøttet har en kjernetemperatur på 58-60ºC. Det tar ca. 20 minutter. Bruker du 'vanlig' stekeovn så steker du den på 150 ºC.
- La kjøttet hvile i minimum 15 minutter før det skjæres opp i skiver.
Peppersaus
- 4 dl kjøttkraft, jeg brukte vann og ett beger kjøttfond
- 2 ss hvetemel
- 1 ss grønn pepper
- 1 dl kremfløte
- 1-2 ss soppsoya eller mørk soyasaus
- Litt salt, smak på sausen først for soyasausen kan være veldig salt.
- Rist sammen melet med litt kald kjøttkraft, eller litt vann.
- Kok opp resten av kraften og visp i jevningen.
- Knus grønn pepper grovt i en morter.
- Tilsett grønn pepper og la sausen koke i minst 5 minutter.
- Tilsett fløte og smak til med soyasaus og eventuelt litt salt hvis nødvendig.
Sopp, sjalottløk og spinat
- 200 g sopp, jeg brukte østerssopp og aromasopp
- Olje
- Smør
- 4 stk sjalottløk
- 100 g frisk babyspinat
- Salt
- Pepper
Sånn gjør du:
- Skrell sjalottløken og del den i fire på langs.
- Rens soppen og skjær den i skiver.
- Brun soppen i olje. Tilsett løk og en god slump smør i stekepanna, la det steke ferdig.
- Vend inn spinaten de siste 2 minuttene av stekingen.
- Krydre med salt og pepper.
Steg for steg 👇🍂
![]() |
Ingredienser ♫♫ |
![]() |
Elgkjøttet er gnidd inn med salt, pepper og einebær ♫ Gjør klar ingrediensene til sausen ♫♫ |
![]() |
Bruner kjøttet rask i en varm panne med smør og einebær ♫♫ |
![]() |
Stikk termometeret i midten av kjøttet ♫ |
![]() |
Etterstekes i kombidamp ovn / stekeovn i ca. 20 minutter ♫ |
![]() |
Smørsteker gulrøtter ♫ |
![]() |
Steker sopp og sjalottløk ♫ |
![]() |
Skjærer kjøttet i tynne skiver ♫ |
![](https://1.bp.blogspot.com/-IFDDCmPfuNU/YGNh_TW2egI/AAAAAAABdeE/NvLOr5HeLkwj5LzBvNFY8XwdeIiXMhHIACLcBGAsYHQ/w476-h640/IMG_20171021_131606_641%2B%25282%2529.jpg)
Viña Maipo Limited Edition Syrah 2012
Druene plukkes for hånd tidlig i april og er dyrket i Maipo-dalen som har lang vekstsesong med solrike dager og kjølige netter med påvirkning fra Andesfjellene.
Druene er små og med høy fruktkonsentrasjon med et utbytte på max 6000 kg/ha.
Vinen er lagret i 30 måneder på franske 225 liters Demptos Seguin Moreaux eikefat.
30% av vinen er lagret i nye fat og 70% er lagret på eikefat som er 1-2 år gamle.
Duft: Kompleks duft med fruktige aromaer av friske bjørnebær og moreller. Tydelige kryddertoner som nellik og kanel med hint av kakao.
Smak: Full av smak med livlig syrlighet og mektig frukt som gir dybde. Fine tanniner gir god og fløyelsmyk struktur.
Passer til: Nydelig til vilt, gjerne reinsdyr og hjort. Passer også godt til lammestek og lammeskank.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar