}); Edels Mat & Vin: Kalkunfilet med søtpotetpuré og eplesaus 🍸 Matua Marlborough Chardonnay Google+

torsdag 9. april 2020

Kalkunfilet med søtpotetpuré og eplesaus 🍸 Matua Marlborough Chardonnay


Helstekt kalkun spiser mange til jul og påske !
Det kan ofte være for mye å steke en hel kalkun, da er kalkunfilet ett godt alternativ.

Det eneste, som var å oppdrive på nærbutikken rett før påske var ferdig krydret kalkunfilet i stekepose. Enkelt og veldig lettvint. Smakte godt gjorde den også !
Godt, sunt og magert kjøtt !

Kalkunfilet med søtpotetpuré, grønnsaker og eplesaus 🍎
Herlig smaksrikt og nydelig måltid !

🍸
Matua Marlborough Chardonnay 2018 🍸

Matua ble grunnlagt i 1969 da Bill og Ross Spence startet i et lite skur i West Auckland.
Navnet Matua kommer fra maori og betyr familieoverhode. 
Maori-urfolkene betyr noe helt spesielt for Matua, derav bildet på etiketten.

Bestefaren kom fra Kroatia og flyttet til New Zealand i 1905. 
Som så mange andre immigranter som kom fra vinproduserende land ønsket han å dyrke druer og lage vin. Faren fortsatte i bestefarens fotspor og brødrene jobbet på gården i hele oppveksten. Vininteressen ble vekket og begge skaffet seg etter hvert utdannelse i vinfaget.
Bill studerte vitikultur ved Massey University i New Zealand, mens den eldre broren Ross dro til California for å studere ønologi/vinmaking.

I 1974 skapte Matua vinen som gjorde New Zealand berømt som vinland. 
Det var året da de dyrket landets første Sauvignon Blanc.
Langt fra en velkjent drue da, men nå er Sauvignon Blanc New Zealands største eksportprodukt.

For Matua handler det i dag ikke bare om å produsere god Sauvignon Blanc – teamet er også opptatt av å være verdensledende på Pinot Noir og Chardonnay.
Matua er i dag en av New Zealands mest premierte og internasjonalt anerkjente vinprodusenter.
Ref. I glasset.no -og Godt drikke.net

Hjemmesiden til Matua Wines finner du her !


Kalkunfilet
200 g per porsjon
Hvis du bruker naturell kalkunfilet kan du følge denne oppskriften
  1. La gjerne kalkunfileten ligge i romtemperatur i 30 minutter, før du steker den.
  2. Gni kalkunfileten godt inn med salt og pepper og stekt den raskt på alle sider, i varm stekepanne med smør.
  3. Legg kalkunbrystet i ildfast form og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av fileten.
  4. Stek kalkunfileten på 125°C til steketermometeret viser 70°C. Dette tar ca. 2 timer.
  5. Sil kraften, den skal brukes i sausen.
  6. La den hvile i 20 minutter før du skjærer den i skiver.
Ferdig krydret kalkunfilet i stekepose:
  1. Stekes i stekeposen, som den ligger i på 220°C i 40 minutter.
  2. La den hvile innpakket i folie i 20 minutter.
  3. Skjær den opp i skiver.
Eplesaus
Til 6 porsjoner
  • 2 ss smør
  • 2 ss brunt sukker 
  • 3 dl kalkun/kyllingkraft / eller vann og 1 stk kyllingbuljongterning
  • 3 dl eplemost
  • 1 dl fløte
  • 4 ts maizena
  • 1 ss Mrs Chengs soppsoya
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Smelt smør og sukker i en kasserolle. Det brune sukkeret var steinhardt, så det ble Sukrin gold her i dag. 
  2. Tilsett kraft og eplemost og kok uten lokk i 10 minutter. Jeg brukte buljongterning, vann og den lille skvetten med kraft fra stekeposen.
  3. Rør ut maizena i fløten før du tilsetter den i sausen og kok til det tykner.
  4. Smak til med salt, pepper og Mrs Cheng's soppsoya.
Søtpotetpuré
Til 6 porsjoner
  • 1000 gram skrelte søtpoteter
  • 1 dl fløte
  • 2 ss smør
  • Salt 
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skjær søtpoteter i biter, kokes til de er møre i lettsaltet vann.
  2. Hell av vannet -og kjør søtpoteten med en stavmikser.
  3. Tilsett fløte og smør og kjør til det blir en fin puré.
  4. Smak til med salt og pepper.
Grønnsaker
Bruk de grønnsakene du liker best, jeg brukte:
  • Vårløk 
  • Paprika 
  • Squash 
  • Minimais
  • Rødløk
  • Asparges 
  • Olje 
  • Salt 
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skjær grønnsaker i passende biter.
  2. Drypp over litt olje, salt og pepper.
  3. Stekes på 200°C i 20 minutter, mens kalkunfileten hviler.

Saus 
Søtpotet 

Matua Marlborough Chardonnay 2018 🍸

Varenummer: 11659101
Smak. Ung og saftig med innslag av eple og sitrus, hint av fat.
Lukt: Frisk aroma med preg av grapefrukt og sitrus.
Farge: Middels dyp strågul.
Produsent: Matua Wines
Grossist : Treasury Wine Estates  Norway
Land, distrikt: New Zealand, Marlborough
Råstoff: Chardonnay 100%
Metode: Lagret 6 md. på franske fat.
Alkoholprosent: 13%
Syre: 7,1g/l
Sukker: < 3 g/l

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar