Kokeboken 'Fuldstændig Norsk Kogebog' av Karen Dorothea Bang fra 1835 inneholder det, som trolig er en av de eldste oppskriftene :' Nedlagt Gaas i Hvidkaal '.
Gaas i hvidkaal / Gås i kål
- 1,5 kilo kjøtt av gås, det anbefales å bruke kjøtt fra låret
- 1,5 kg hodekål
- Hel pepper
- Salt
- Vann
Legg alt lagvis i en kjele og la det trekke/småkoke til kjøttet er mørt.
Gås trenger 3-4 timer koketid.
Tilgangen på sauekjøtt var og er bedre enn på gås, og dette ertrolig årsaken til at fårikål har blitt en folkefavoritt.
'Man kødder ikke med selve nasjonalskatten' fårikålen.
Nei, jeg gjør ikke det, men jeg har noen forskjellige varianter, med forskjellige smakstilsetninger, strykningsdeler og kokemåter.
Server retten med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og frisk persille.
Jeg bruker høyrygg uten bein i denne utgaven av kjøtt i kål !
Skikkelig godt og ganske så hot.
Fårikål er fårikål -og den blir like god om du koker den i vanlig kjele eller i en Crock-Pot, men en slowcooker gir deg muligheten til å spise fårikål til hverdagsmiddag selv om du er på jobb fra kl.8-16.
På søndagene kan du ta deg en lang tur, ut i skog og mark -eller på nærmeste café, uten å være redd for kjelen som står på komfyren ♫
Trygt, godt og enkelt.
Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er som regel kjøttet som blir brukt til fårikålkjøtt. Dette kjøttet inneholder ben og en god del fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt og du får den typiske fårikålsmaken 🍂
Her har jeg erstattet 2/3 av 'vanlig fårikålkjøtt' med lammelår i skiver.
Blande chili og hvitløk i fårikål er vel nesten like ille som å banne i kirka, men det smaker nydelig ! Kålen blir ofte nesten borte i gryta, så jeg bruker masse kål.
I denne oppskriften bruner jeg kjøttet i stekepannen før den havner i gryta, noe som gir enda bedre smak på kjøttet.
God middag 🍂
Her får du en god oppskrift på :
Trykkokt fårikål med løk i kjøttkraft ♫
Nydelig fårikål med masse smak, mørt kjøtt og perfekt kokt kål.
På begynnelsen av 1970-tallet ble fårikål kåret til Norges nasjonalrett.
I 1998 fikk nasjonalretten sin egen festdag; den siste torsdagen i september hvert år.
I 1998 fikk nasjonalretten sin egen festdag; den siste torsdagen i september hvert år.
Nei, jeg gjør ikke det, men jeg har noen forskjellige varianter, med forskjellige smakstilsetninger, strykningsdeler og kokemåter.
Lenger ned i innlegget finner du 3 gode oppskrifter på fårikål.
Tilberedt i vanlig kjele, i slowcooker og i trykkoker.
Men, først kommer to gode oppskrift på svinekjøtt a'la fårikål og storfekjøtt a'la fårikål.
Gode erstatninger til den tradisjonelle fårikålen 🌿
Forleng 'fårikål-sesongen' med gris og storfe !
Svin i kål med eple & løk !
På Østlandet har det tradisjonelt vært bedre tilgang på svinekjøtt, og denne oppskriften kan derfor anses som en Østlandsversjon av fårikålen.
Opprinnelig blir Gris-i-kål laget med svinekjøtt, kål, vann, salt og hel pepper.
Jeg smaksetter den litt ekstra.
Bruker kjøttbuljong, løk, laurbærblad og eple for ekstra syrlighet.
Opprinnelig blir Gris-i-kål laget med svinekjøtt, kål, vann, salt og hel pepper.
Jeg smaksetter den litt ekstra.
Bruker kjøttbuljong, løk, laurbærblad og eple for ekstra syrlighet.
Jeg bruker nakkekoteletter i denne oppskriften.
Men, man kan gjerne bruke svinekjøtt i litt tykkere biter, som ikke koker så fort i stykker.
Men, man kan gjerne bruke svinekjøtt i litt tykkere biter, som ikke koker så fort i stykker.
Kok retten i vanlig kjele, i slowcooker eller trykkoker.
KJØTTIKÅL / Kjøtt & Kålgryte / Chilikål 🌱
En smakfull varmende gryte med storfekjøtt, kål, løk, ingefær, hvitløk, chili og tomat. Server retten med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og frisk persille.
Jeg bruker høyrygg uten bein i denne utgaven av kjøtt i kål !
Skikkelig godt og ganske så hot.
Kok retten i vanlig kjele, slowcooker eller trykkoker.
På søndagene kan du ta deg en lang tur, ut i skog og mark -eller på nærmeste café, uten å være redd for kjelen som står på komfyren ♫
Trygt, godt og enkelt.
Her har jeg erstattet 2/3 av 'vanlig fårikålkjøtt' med lammelår i skiver.
Blande chili og hvitløk i fårikål er vel nesten like ille som å banne i kirka, men det smaker nydelig ! Kålen blir ofte nesten borte i gryta, så jeg bruker masse kål.
I denne oppskriften bruner jeg kjøttet i stekepannen før den havner i gryta, noe som gir enda bedre smak på kjøttet.
God middag 🍂
Trykkokt fårikål med løk i kjøttkraft ♫
Nydelig fårikål med masse smak, mørt kjøtt og perfekt kokt kål.
Du sparer strøm og tid !
Hele huset lukter ikke fårikål, bare halve.
Jeg endret litt på fremgangsmåten, i forhold til oppskriften i oppskriftsheftet, som følger med maskinen. Brukte litt mer pepper og litt mindre vann.
Jeg kokte den under trykk i 40 minutter, dobbelt så lang tid, som de anbefalte 20 minuttene.
Resultatet blir perfekt ♫
Jeg kokte den under trykk i 40 minutter, dobbelt så lang tid, som de anbefalte 20 minuttene.
Resultatet blir perfekt ♫
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar