}); Edels Mat & Vin: Salat med fenalår, mozzarella, mango og basilikumvinaigrette ✿ Google+

fredag 9. mai 2014

Salat med fenalår, mozzarella, mango og basilikumvinaigrette ✿


MATMERK  og Matbloggsentralen inviterer til utfordring med FENALÅR som tema :
Utfordring med fenalår fra Norge 

Her er mitt bidrag:
En lekker smakfull salat, som passer ypperlig til forrett eller når du har lyst på noe salt, søtt og syrlig 


Til 4 porsjoner:
Vinaigrette:
  • 5 ss olivenolje
  • 1 ts søt chilisaus
  • 3 ss frisk basilikum
  • 1 ss sitronsaft
  • Havsalt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Visp sammen olivenolje, chilisaus, hakket basilikum og limesaft.
  2. Kjør det gjerne i en blender, da trenger du ikke hakke basilikumen.
  3. Smak til med ett dryss havsalt og litt pepper.

Salat: 
  • 1 mango
  • 12 skiver fenalår
  • 115 gram mozzarella
  • 100 gram ruccola 
  • 4 jordbær, frisk til pynt
Sånn gjør du:
  1. Skrell mango og skjær den i strimler eller biter.
  2. Legg ruccola på en tallerken, legg på fenalår, mango, mozzarella.
  3. Pynt med jordbær.
  4. Hell forsiktig noen skjeer med dressing over og rundt salaten.

Det er mange, som av en eller annen merkelig grunn ikke liker lammekjøtt, da kan man bytte ut 
fenalåret med en god spekeskinke !!

Til denne retten passer det godt med en halvsøt riesling, med mye friskhet :

Graacher Himmelreich Riesling Kabinett



  • Farge: Klar lys lett gylllen.


  • Lukt: Fruktig med eple, sitrus og klar mineralsk tone.


  • Smak: Fruktig og frisk med eple og sitrus og balansert sødme.


  • Passer til: Skalldyr   Fisk   Ost  


  • Land/distrikt: Tyskland, Mosel


  • Fenalår:
    Etter og ha fått innspill om at noen, blant annet en del av mine følgere fra Finland, ikke vet hva fenalår er, legger jeg ut en litt redigert utgave av Wikipedia sin betegnelse over fenalår:

    Fenalår er betegnelse for et kjøttstykke av lår, fortrinnsvis fra sau eller lam, som er speket.

    Å speke - betyr og tørke. Kjøttet blir saltet og hengt opp til tørking.
    Dette ble funnet opp lenge før fryseren og kjøleskapets tid.
    Spekeprosessen tar 3 måneder eller mer.

    Fenalår kan kjøpes i skiver, stykker eller som hele lår, med og uten ben.
    Produktet er saltet og tørket, og serveres vanligvis oppskåret; alene eller som tilbehør til annen mat. Mange forbinder fenalår med julen. Det kommer av årets første spekemat, ble hengt til tørk
    tidlig på høsten -og kunne spises i desember, men spekematen ble som regel speket mye lenger....
    jo lengre speke/tørketid - jo bedre kjøttvare.
    Det beste fenalåret kunne henge opptil 2-3 år !!

    Spekeskinken, som er laget av lår av svin - er nok Norges mest brukte spekemat.
    I Norge blir spekemat ofte brukt til festmat - og serveres ofte til jul selvfølgelig, men også som
    vårmat på Norges nasjonaldag 17 mai, til konfirmasjoner og i bryllup.

    Potetsalat, eggerøre, flatbrød, frukt og bær er ofte ett naturlig følge til spekemat.
    Noe som du ser forslag på her : Spekemat

    `:´¯)░✿
    .. (¯ `•.\|/.•´¯)
    ░(`✿◠‿◠).•´¯) Lev - Spis - Nyt !!
    .. (_.•´/|\`•._).. .•.¸¸.٭✻.☆ ´¯` •.•.¸¸

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar