05 september 2014

Helstekt svinefilet med friske grønnsaker, hasselbackpoteter og whiskeysaus ♫♫


Har hatt en nydelig høstdag på fjellet i Gudbrandsdalen 🍂
Høstfargene; rødt, gult og grønt blir stadig skarpere og fått masse frisk luft !
Godt og komme inn, fyre opp i peisen, lage litt god mat, mens man nyter ett glass rødvin.


Begynn med potetene, da de tar lengst tid, fortsett med svinefilet, saus og stek grønnsakene til slutt !

🍅 Tomatene tres på eienebærkvist, stekes sammen med svinefileten de siste 10 minuttene av steketiden. Du kan selvsagt bare steke dem litt i pannen også altså !

Legg gjerne noen friske nyplukkede tyttebær på tallerken og strø over litt frisk persille ved servering 🌿

God, velsmakende middag ♫♫


Til 4 porsjoner:
SVINEFILET:
  • 600-800 g indrefilet av svin
  • Stekeolje
  • Meierismør
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Ta svinefileten ut av kjøleskapet, 1/2 time før den skal stekes.
  2. Renskjær den for hinner.
  3. Varm opp stekepannen og stek indrefileten på sterk varme i en blanding av smør og olje, til den blir fint brunet på alle sider.
  4. Legg på lokk og la den steke forsiktig på svake varme i ca. 10 minutter.
  5. Stek tomatene sammen med svinefileten, de siste 10 minuttene.
  6. La svinefileten hvile i 10 minutter, før den skjæres i skiver.
GRØNNSAKER:
  • 150 g frisk spinat
  • 150 g sopp
  • 4 stk sjalottløk
  • Salt
  • Pepper
  • 1 ss smør
  • Cherrytomater
  • Einebærkvister
Sånn gjør du:
  1. Skrell og del sjalottløk i fire på langs.
  2. Rens sopp og skjær i skiver.
  3. Stek sopp og løk, og vend inn spinaten like før servering. 
  4. Stek den til den akkurat faller sammen.
Jeg brukte aromasopp, en ung portobellosopp hvor hatten ennå ikke har sprunget ut.
Den er litt fastere i kjøttet og har mye mer smak en sjampinjong.

WHISKEYSAUS:
  • 100 g smør
  • 3 ss tomatpuré
  • 2,5 dl kremfløte
  • 1 ts sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 2 ts tørr rosmarin
  • 2 ss whisky
Sånn gjør du:
  1. Smelt smør og tilsett tomatpuré kok opp og la det koke noen minutter.
  2. Tilsett resten av ingrediensene. La sausen koke i ca. 5 minutter.
  3. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt mer whisky.
HASSELBACKPOTETER:
  • Poteter
  • Meierismør
  • Paprikakrydder
Sånn gjør du:
  1. Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt.
  2. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom - de skal henge sammen i bunnen.
  3. Sett dem i en smurt ildfast form, strø over paprikakrydder og legg på en bit smør på hver potet.
  4. Stek dem på 225° C i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene er møre.

Coto de Imaz Reserva 2008
Fint utviklet, preg av røde og mørke bær over fat og krydder.


Steg for steg 👇

Steker svinefilet !

Løk, sopp og spinat !

Hasselbackpoteter !

Lager saus !

Coto de Imaz Reserva 2008

  • Farge: Dyp rød.
  • Lukt: Preg av røde bær og tørket frukt, innslag av krydder og fat.
  • Smak: Litt utviklet, preg av røde og mørke bær over fat og krydder.
  • Passer til: Storfe   Lam og sau   Ost  
  • Land/distrikt: Spania, Rioja, Øvrige
  • Årgang: 2008
  • Råstoff: Tempranillo 100%
  • Metode: Gjæret i 12/14 dager i epoxybelagte sementtanker15 md. i amerikanske eikefat (225 ltr) + 24 md. flaskemodning.
  • Innhold: Alkohol 13,50% Sukker: 2,00 g/l Syre: 4,70 g/l
  • Lagringsgrad: Drikkeklar nå, men kan også lagres

  • På Svarthammern i Sør Fron, Rondane i bakgrunn.

    Du er ikke alene

    Livet sier
    Vis takknemlighet og ydmykhet
    Når livet gir deg 
    Utfordringer
    De gjør deg sterk

    Jeg sier det er tull
    Utfordringer tapper
    Utfordringer gjør ikke sterk
    Men de foredler oss

    Utfordringer gjør oss
    Bedre i stand til
    Å takle smellen 
    Rundt neste sving

    For den kommer
    Mange vet den kommer
    Mens andre lever lykkelig
    Uvitende

    Det eneste vi kan
    Er å takke
    For hver dag
    Vi runder et hjørne
    Og møter et vakkert menneske

    En god opplevelse
    Og en god dag

    Jeg takker ikke motgangen
    Den har ikke gjort meg sterk
    Den har foredlet meg
    Slik at jeg
    Kan fortelle deg
    At du er ikke alene


    -nybrottsarbeid-
    Toril Ingeborg Nybrott


    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Print Friendly and PDF