Retro ukemeny fra 60-70' tallet ♥


Jeg er tilhenger av nye spennende retter og ingredienser fra hjem -og utland, men det er viktig å ta vare på den norske tradisjonelle husmannskosten også.

Dette er den første retro-ukemenyen, nummer to, finner du 👉 her.

Den består av retter som mange av oss kjenner igjen fra middagsbordet hos foreldre og besteforeldre -og kanskje du lager noen av dem selv også.

Håper menyen bringer frem noen gode -og kanskje noen mindre gode barndomsminner fra middagsbordet !


Link til oppskriften finner du i navnet på retten !
God middag

Mandag
Melkesuppe med makaroni


Husker du denne suppen ??
Denne lagde min mor ofte til meg når jeg kom hjem fra skolen.
Det VAR så godt, med masse sukker og kanel på Gode barndomsminner !
Har du igjen rester av makaroni kan du bruke den, tror det var det mor gjorde.

Tirsdag
Kjøttkaker med kålstuing


Enkel og god middag, som tatt ut av året 1966 !
Flott årgang der altså.
Kjøttkaker går vel aldri helt av moten ? Det finnes så mye gode, spennende og nye retter og ingredienser, men en kjøttkakemiddag med herlig kremet kålstuing og hjemmelaget brun saus kan ingen takke nei til.

Onsdag
Spekesild


Spekesild er billig middag -og her kan du bruke rester av gårsdagens kålstuing.
Dette kan kanskje være en av de "dårlige barndomsminnene", for noen av dere, men jeg likte -og liker spekesild fremdeles veldig godt.
Det var vel ikke veldig vanlig å servere kålstuing til spekesild, men det er veldig godt altså. Hvis du ønsker å servere den mer tradisjonsrik -serverer du retten med rømme !

Torsdag
Flesk og duppe


Flesk er flesk, det blir brukt både sideflesk og bacon og duppen lages på ulike måter fra hjem til hjem. 
Husmannskosten bærer preg av at menneskene levde et tøft liv med hardt fysisk arbeid og trengte fet, energirik mat.
Duppe er rett og slett en ganske tykk hvit saus, blandet med stekefettet fra flesket.
Skikkelig snadder !

Fredag
Stekt fjellørret


Besteforeldrene til mannen min bodde like ved Mesnavannet i Ringsaker. 
På kjøkkenet hadde de en stor 'dunk' med vann, som var full av levende ørret. 
Det må vel kalles for kortreist mat !
Her er ørreten pannestekt og servert med agurksalat, gulrøtter, nypoteter og Crème Fraîche-saus
.

Lørdag
Terteskjell med fløtepudding og reker


Terteskjell var nymotens selskapsmat på 60'tallet og populært helt frem til 80'tallet  
Oppfordrer alle besteforeldre å lage terteskjell til barn og barnebarn i løpet av året.

Søndag


Salt kjøtt og stappe har sine tradisjoner landet over !
Jeg har brukt røkt svineknoke, som er litt mer smakfull enn saltet svineknoke.
I tillegg til kålrotstappen servere jeg salt kjøtt med kokte poteter og gulrøtter.
God, smaksrik, kraftig husmannskost på sitt beste.


Ukens dessert/kake
med romessens og lys sjokoladekrem


Husker godt sjokoladekaken med lys krem, som mor og bestemor lagde 💕
Mat og kaker er en viktig del av livet, ja man overlever jo ikke uten !
Lukter og smaker kan bringe frem gamle minner, både positive og negative.

Denne gode kaken får meg til å tenke på fine barndomsminner 💓

Det fantes ikke så mye fint bakeutstyr før i tiden, men man kom langt med en gaffel ! 
Den kan med fordel lages dagen før servering, så den får satt seg !

((¯`´¯) Spis & Nyt
`*.¸.*.✿✿¸.•*¨`*•..¸✿ღ¸.•*¨`*•..¸✿✿

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF