🐟
BACALAO er ett spansk ord og betyr rett og slett TORSK !
Bacalao er på norsk en klippfiskrett med opprinnelse i Portugal.
BACALAO er ett spansk ord og betyr rett og slett TORSK !
Bacalao er på norsk en klippfiskrett med opprinnelse i Portugal.
Tradisjonen forteller at den ble introdusert i Kristiansund av fiskeoppkjøpere fra Baskerland i Spania på begynnelsen av 1800-tallet.
Retten finnes i 1000-vis av forskjellige oppskrifter.
Dette er en tomatbasert utgave, som brukes mye i Norge.
Bacalao passer perfekt hvis du skal ha mange gjester på besøk.
Den er enkel å lage i store mengder.
Her er min oppskrift på bacalao til 10 personer.
Spis - Nyt ♫♪
Du trenger :
Du trenger :
- 1600 g klippfisk (ca. 2,5 kg ferdig utvannet)
- 2 kg poteter
- 4 dl olivenolje
- 6 x 400g hermetisert tomat
- 500 g syltet paprika
- 3-4 røde chili
- 2 gul løk, i skiver
- 4 rødløk, i skiver
- 1,5 purre, i skiver
- 2 glass sorte steinfrie oliven
- 4 laurbærblad
- 30 hele pepperkorn
Sånn gjør du:
- Legg klippfisken i vann i ca. 20 timer. Skift vannet 2 ganger i løpet av de 20 timene. Varierer etter klippfisktype, les på pakningen.
- Varm opp olivenoljen i en kjele, ha i løk, purre, tomater, laurbærblad, pepper. Kokes noen minutter.
- Kutt potetene i skiver, bruk gjerne en mandolin.
- Del paprika opp i strimler og hakk chili.
- Del opp klippfisken i biter.
- Monter lagvis i stor kjele, tomatsaus, poteter, paprika, chili, klippfisk, oliven - begynn og avslutt med tomatsausen.
- La bacalaoen småkoke i ca. 2 timer.
Vin-anbefaling til bacalao:
Pazo de Villarei Albariño 2011
🍷
Middels dyp grønngul. Ung og ren fruktighet
Passer til: Fisk og skalldyr
Land/distrikt: Spania, Galicia, Rias Baixas
Årgang: 2011/2012
Råstoff: 100% Albariño
Metode: Kaldgjæret. Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg.
Innhold: Alkohol 12,00% Sukker: 3,00 g/l Syre: 6,50 g
Lagringsgrad: Drikkeklar nå, men kan også lagres
🍷
Middels dyp grønngul. Ung og ren fruktighet
kjenne på andre behov,
og ikke la redsel stå i veien for noe man har lyst til.
(Lene Marlin) ♫♪
(Lene Marlin) ♫♪
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar