Indonesisk aften ♫♪ Mat laget av Tuti og Gloria fra Sabang i norra Sumatra ✿

Tuti og Gloria forbereder maten
Indonesisk mat er en av de mest levende og fargerike kjøkken i verden, full av intens smak.
Det er mangfoldig, blant annet fordi Indonesia består av ca 6000 befolkede øyer, i totalt 18.000 i verdens største øygruppe, med mer enn 300 etniske grupper.

Mange regionale retter eksisterer, ofte basert på urfolkskultur og utenlandsk innflytelse.
Indonesia har rundt 5350 tradisjonelle oppskrifter, men 30 av dem anses som de viktigste.  
Indonesisk mat varierer sterkt fra område til område og har mange forskjellige påvirkninger.
Indonesia sin nasjonalrett er Nasi goreng - stekt ris !

Noen ingredienser - Nam !

Her bruker de en KOBEK, det vi kaller for morter !

Kokkelering på høyt nivå !

Her friteres det Perkedel
Her lages sausen til kyllingen: Semur Ayam
Kyllingsausen blir også tilsatt hakkede tomater

Bordet er klart, hjemme hos bror Arild og svigerinne Libbe
Velkomstdrink laget av bror Arild servert med krabbechips
Sang av Gloria med "vakker" dans av Libbe :)

Krabbechips
Maten ble servert som buffé, det betyr "praktbord" og det var det også:

Sup Sapi  - Oksesuppe


Den servers på varm ris, litt ekstra sauser er satt frem og med ett ekstra dryss med ferske
selleriblader blir den ekstra god !!
Sup Sapi består av stekt oksekjøtt i biter, poteter, gulrøtter, purre, selleri, løk, chili, hvitløk,
muskat, salt og pepper. Den var ikke så veldig sterk. Veldig god.


Frisk selleri !!
Kokt ris

Semur Ayam - Stekt kylling


Laget med masse krydder, som de knuser i en kobek (morter) blant annet: Bango (soyasaus),
muskat, hvitløk, sitrongress, chili, sjalottløk og sikkert masse krydder som jeg ikke kan navnet på.
Kyllingen ble først kokt, så fritert så blir den kokt igjen, i en sterk saus med blant annet hakkede tomater og krydder blandingen.
Veldig gode og ikke så veldig sterkt.

Dette er HALAL kylling - Halal betyr : TILLATT.
Kyllingen må slaktes og behandles på en spesiell måte, for at den skal bli "tillatt" og spises av
troende muslimer.
Gloria er kristen, men Tuti er muslim, men de er gode venner, til tross for forskjellig trosretning.

Halal-slakting:
Selve slaktingen må skje ved at de to hovedpulsårene i strupen kuttes med et raskt kutt.
Kroppen skal tømmes for mest mulig blod så raskt mulig. Også luftrør og spiserør skal kuttes. Etter norsk lov må alle dyr som slaktes bedøves før blodtapping. Bedøving før slakting bryter ikke med halal, så lenge dyret fortsatt er levende når det slaktes.
Slakteren bør være muslim. Men Koranen tillater også kjøtt av dyr som er slaktet av «skriftfolkene» ahl ol-kitab, det vil si jøder og kristne.
Slaktingen bør skje i Guds navn, ved at slakteren sier «bi-smi llah Allaho Akbar» (i Allahs navn Gud er størst). Dyret bør legges med hodet mot Mekka.


Ikan Asam Manis - Fisk i sursøt saus


Den inneholder hvit fisk, marinert i sitron. Servert med en sur-søt saus med masse grønnsaker og krydder. Blant annet paprika, purre, løk, hvitløk, gulrøtter, ingefær, cayenne-pepper, chili, tomat, selleri, koriander.
Den var kjempegod og ganske så HOT !!!

Perkedel - potetkuler/frikadeller


Indonesias svar på potetmos.
Kokte poteter som er most og blandet med krydder som sjalottløk, hvitløk, "candel-nøtter" (en nøtt som vi ikke har i det norske kjøkken), pepper, kinesisk selleri, vårløk.
Formes som små frikadeller, dyppes i egg og fristyrstekes.
De var såååå gode !! NAM !! 

Nasi Goreng - Stekt ris


Stekt ris er Indonesias nasjonalrett.
Den blandes med grønnsaker og masse krydder, hvilke proteiner som blir brukt varierer fra
oppskrift til oppskrift, reker, scampi, kylling, oksekjøtt eller lam.
Den vi fikk servert var med scampi, grønnsaker, masse chili og krydder.
Kjempegod !!

Sterk saus med soyasaus, hvitløk, urter og krydder


Dessert : ES TIMUN - Betyr avkjølt agurk !


Den inneholder revet agurk. De koker opp sukker, vann, litt limesaft og noen tilsetter litt basilikum.
Sukkerlaken helles over revet agurk. Serveres iskald, gjerne med knust is.
Kjempegodt etter ett HOT måltid.

Det ble også servert HONNINGMELON og vårruller med bittesmå grønne HOTTE chilier,
var valgfritt om man ville spise chilien. Den var sterk ja !!!

Lumpia Semarang - vårruller


I Indonesia er lumpia assosiert med kinesisk indonesisk mat.
Ingredienser kan variere, den mest populære varianten Lumpia Semarang.
Oppkalt etter hovedstaden i Central Java i Indonesia, Semarang, der mange kinesisk-indonesiske
er bosatt.
Opprinnelig laget av kinesiske innvandrere, er dette lumpia/vårruller fylt med bambusskudd, tørkede reker, kylling og reker. Den serveres med en søt chili saus laget av blant annet tørkede reker (valgfritt), kokossukker, røde chili peppers, bird's eye chili, malt hvit pepper, tapioca stivelse, vann og baby sjalottløk.

Takk for en hyggelig kveld med nydelig mat, nydelig sang av Gloria, lotteri og godt selskap.
Håper det ble noen kroner i reisekassen !

Kan ikke garantere for at innlegget ikke kan inneholde noen feil, men håper jeg har forstått det
meste av hva jeg fikk servert !

✻ღϠ₡ღ✻
(¯`✻´¯) Lev - spis - nyt ღღ

`*.¸.*✻ღϠ₡ღ¸.✻´´¯`✻.¸¸.Ƹ̴Ӂ̴Ʒ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF