18 mars 2019

Hjemmelaget lavkarbo-brød !


Lavkarbo altså, ikke LCHF, som står for Low Carb High Fat !!
Lavkarbo er et kosthold hvor inntaket av karbohydrater er mindre enn 100 gram i døgnet.

Man kan spise kjøtt, fisk, skalldyr og alle andre proteiner helt som vanlig, men lag maten fra bunnen av. Ferdig bearbeidet matvarer, som karbonader, pølser, fiskekaker etc. inneholder ofte en del karbohydrater. Les på pakningsvedlegget. Alt som inneholder max 5% per 100g er innafor, men det er som sagt dagsinntaket som teller.

Når vi spiser karbohydratrik mat, bryter fordøyelsessystemet ned karbohydrater til enkle sukkerarter, det vil si glukose, fruktose eller galaktose. Samtidig skiller bukspyttkjertelen ut et hormon - insulin - som er nødvendig for å få glukosen fra blodet, og inn i kroppens celler. Dette sukkeret blir brukt til energi i kroppens celler, vev og organer. Overskudd blir lagret i leveren, musklene og fettcellene i form av glykogen og fett til senere bruk.
Med andre ord: ved inntak av for mange karbohydrater vil overskuddet blir lagret som fett i kroppen.

Ved å kutte ned på karbohydrater, vil kroppen gå over til å forbrenne fett fra fettreservene 💪💪

Lavkarbo med diabetes:
Lavkarbo fokuserer på karbohydrater, og når det gjelder diabetes er dette hensiktsmessig siden karbohydrater er det makronæringsstoffet som raskest blir konvertert til glukose i blodet.

Et begrenset til moderat karbohydratinntak kan gjøre blodsukkerhåndteringen enklere.
Siden ernæringstilnærmingen ikke krever noen ekstreme matbegrensninger, føler de fleste at det ikke er noe som mangler.

Hvis du starter en ny kostholdsplan er det viktig å huske å sjekke blodsukkeret oftere enn normalt ! Ta en utgangsmåling hos fastlegen din før du starter, for så å ta en oppfølgingsmåling etter en måned eller to.

Lavkarbo med leddgikt / leddsmerter:
"Raske” karbohydrater. 
Insulin er et hormon som påvirker dannelsen av de betennelseshissende eikosanoidene. 
Kroppen frigjør insulin når det er for mye sukker i blodet. 
Insulinet rykker ut for å få blodsukkernivået i balanse. Samtidig settes sukkeret til lagring som fett. 

Når vi spiser sukker og lettomsettelige karbohydrater, oppstår et overskudd av betennelseshissende eikosanoider. 
Blodsukker i seg selv øker oksidasjon og forsukring i cellene og forårsaker en betennelsesreaksjon.
Derfor er det mange, ikke alle - som får en bedre hverdag med ett kosthold med lavt innhold av karbohydrater.

Lavkarbo med epilepsi:
Å behandle epilepsi kan være utfordrende. 
I vestlige land har nesten en prosent av befolkningen epilepsi. 
Av disse hver tredje person dårlig effekt av medisiner. Det vil si at det i Norge lever 12000 med anfall som ikke blir godt behandlet, og det er derfor stort behov for å finne nye behandlingsmetoder. 

Kosthold med svært lite karbohydrat og mye fett, også kalt ketogen diett vet vi hjelper mot epilepsi hos barn, men om dette kunne gi effekt hos voksne var ikke godt dokumentert. 
Vi gjennomførte derfor en forskningsstudie ved Spesialsykehuset for epilepsi som viste at behandlingen hadde effekt også hos voksne.
Spis grønnsaker, som vokser over jorden 🍅🌿

De fleste grønnsakene, som vokser over jorden kan man spise en god del av, men styr unna mais.
Mais inneholder like mye karbohydrater som potet.
Det er stor forskjell på innhold av karbohydrater i rotgrønnsaker.
Søtpotet inneholder 17g per 100 g, potet 15g  kålrot og gulrot - 6,5g, men sellerirot inneholder kun 2,8g.

Hvis man vil spise bær og frukt, så er bringebær, cantalope melon og appelsin det beste alternativet. Bananer og druer inneholder flest karbohydrater.
Frukt og bær inneholder naturlig sukker, så spis kun en frukt per dag.

'Verstingene' er selvfølgelig mat som inneholder hvetemel og sukker,
så styr unna brød, pizza, pasta, kaker, søtsaker og snacks.
Unntaket er Baconcrisp fra Maarud, men spis det som snacks ikke som erstatning for mat 😋


Det mange savner er brød !

Cloud Bread er veldig godt, oppskrift 👉her,  men det minner mer om vaffel enn brød.
Kan det friste med saftige og kjempegode rundstykker finner du oppskrift 👉her.

Her er en grovere utgave av lavkarbo-brød med masse fiber.
Jeg deler brødet i skiver og fryser det ned i små porsjoner.
16 skiver = 138kcal /1,3g karbo per skive

Du trenger til ett brød på 545 gram:
Inneholder: 2206 kcal, 20,9g karbo / 405 kcal, 3,9g karbo per 100g 
  • 4 stk egg
  • 150 g crème fraîche
  • 3 ss olje
  • 60 g kruskakli
  • 40 g linfrø
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g solsikkekjerner
  • 1 ts bakepulver,
Sånn gjør du:
  1. Ha eggene, olje og Crème fraîche i en bakebolle.
  2. Visp det godt sammen.
  3. Bland sammen de tørre ingrediensene, vent med bakepulveret, og rør det sammen med eggeblandingen.
  4. Rør til slutt inn bakepulver.
  5. Hell røren over i en brødform, som er penslet med smør eller sprayet med formfett.
  6. Stek på nederste rille i ovnen, i ca. 1 time, ved 180 grader. 
  7. Avkjøl på rist.
Se steg for steg bilder lengre ned i innlegget !
🍄🐣🐟

Mat som du kan spise 'til du er mett':
  • Kjøtt, alle typer, også kjøttdeig og farser uten tilsatt sukker eller mel. 
  • Fisk, fet fisk som makrell, sild og laks/ ørret er veldig bra.
  • Skalldyr
  • Egg
  • Ost, alle typer unntatt brunost, prim og magre oster
  • Smør, ikke margarin
  • Oljer, velg raps-, olivenolje og kokosolje
  • Majones
  • Grønnsaker som vokser over jorden, som kål av alle slag, blomkål, brokkoli, asparges, squash, aubergine, spinat, sopp, agurk, grønne salater
  • Oliven
  • Avokado
  • Linfrø
Spis i moderate mengder:
  • Tomater
  • Paprika
  • Løk
  • Bringebær
  • Melkeprodukter som tyrkisk yoghurt, skyr, fløte, rømme, creme fraiche, kesam, cottage cheese. 
  • Fiberrik
  • Rugsprø
  • Nøtter og mandler (valnøtter inneholder lite karbohydrater)
  • Solsikkekjerner
  • Rotgrønnsaker som gulrøtter, kålrabi, neper..
  • Vin, som inneholder mindre enn 3% sukker per liter
Men, som sagt prøv og hold deg mest til matvarer, som inneholder under 5 g karbo, per 100 g !

Disse matvarene bør du unngå:
  • Sukker, snop og kaker
  • Sukkersøtede drikker
  • Honning
  • Brød, kjeks og frokostblandinger
  • Mel, pasta, ris, mais
  • Couscous, bulgur
  • Poteter, potetgull, pommes frites
  • Pølser og blandingsprodukter som inneholder mer enn 5g karbo per 100g.
  • Øl (nå har det kommer LITE øl, som inneholder færre karbohydrater, les på pakningsvedlegget)
  • Frukt, appelsin kan du spise av og til
  • Bønner og linser
Ketose
Når kroppen kommer i ketose forbrenner kroppen lagret fett.
Ketose oppstår når man får i seg under 100 gram karbohydrat fra kosten flere dager på rad (og selvsagt fortere under full faste, eller hvis man spiser veldig lite karbohydrater). Mange tror feilaktig at det er først når man får maks 20–30 gram karbohydrat per dag (slik som Dr. Atkins og LCHF foreslår) at kroppen går i ketose. Faktum er at en liten grad av ketose alltid finnes i kroppen, fordi noen organer – et viktig eksempel er hjertet – lever kun på fett og ikke på karbohydrater.

Når karbohydratinntaket faller under 100 gram per dag, begynner ketosen å tilta, men det kan bare måles ved blodprøver. Det er først når karbohydratinntaket blir veldig lavt (ofte under 50 gram eller enda lavere) at det blir mulig å måle ketosen i urin. Noen får ikke målbare ketoner i urinen selv med nesten null karbohydrat, men de er garantert i ketose! Derfor har vi på vår klinikk sluttet å anbefale urintesting for ketoner når vi anvender ketogen diett for utvalgte pasienter.

Med fallende karbohydratinntak må kroppen i økende grad ty til fett i forbrenningen (forutsatt at man spiser nok protein, riktig fordelt i løpet av dagen). I praksis betyr ketogen kost å utelate ris, poteter, pasta, frukt, rotgrønnsaker, belgfrukter, melk, brød, gryn, mel og sukker fullstendig. Om man ikke tilfører kroppen nok karbohydrater, vil ikke lenger glukose være tilgjengelig som det vanligste brennstoffet. Isteden vil det lagrede fettet bli omdannet til noe som heter ketonlegemer – man er i ketose. Ketonlegemer er naturlige appetitthemmere. 

De tilfører også energi til kroppen og hjernen, har en antidepressiv effekt og gir økt våkenhet, men noen kan også oppleve det stikk motsatte. Vi er tross alt forskjellige.
(Fedon Lindberg)

Ingredienser !
Egg, creme fraiche og olje !
Tørre ingredienser !
Klar til steking !
Klar til servering !

Ref. Lifesum

2 kommentarer:

  1. Tusen takk for god info ):- Mona

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig :) Første gang jeg prøvde lavkarbo selv, så jeg måtte sette meg inn i temaet. Og- jeg var så flink, helt frem til sommerferien.... skulle bare ta en liten pause, men pausen har vart altfor lenge. Må skjerpe meg igjen, snart.... :)

      Slett

Print Friendly and PDF