}); Edels Mat & Vin: Spekemat med potetsalat og eggerøre Google+

søndag 20. april 2014

Spekemat med potetsalat og eggerøre


Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er er konservert gjennom speking.
Å speke betyr å tørke.
Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt.
Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet - noen ganger også røkt.
Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.
I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år.

Potetsalat, eggerøre, flatbrød, frukt og bær er ett naturlig følge til spekemat ♪♫
Godt og enkelt !!

Spekeskinke, spekepølse, biffsalami, honningmelon, vannmelon, jordbær & basilikum

Eggerøre:
Tilberedning i stekeovn
Sett ovnen på varmluft, 150gr.
Oppskrift til 8 personer:
  • 20 egg
  • 3,5 dl melk (eller 3dl melk, + 0,5dl fløte)
  • 2,5 ts salt
  • Gressløk
  • 50 g godt smeltet smør
  1. Smelt smøret i en liten kjele og hell den over i stor ildfast form med høye kanter. Pass på at hele bunnen er dekket med smør.
  2. Bland alt godt sammen med en visp eller kjøkkenmaskin.
  3. Hell blandingen over i den ildfaste formen.
  4. Stek den i 10-15 minutter, ta den ut og rør forsiktig i den.
  5. Sett den inn igjen og rør i den hvert 5 minutt til den er ferdig. Tar ca. 30 minutter.


Potetsalat:
Til 8 personer:
  • 1,2 kg avkjølte, skrelte, kokte gode poteter, kuttes i biter
  • 1 purre, i ringer
  • 1 finhakket gul løk
  • 1 'næva' hakket sylteagurk
  • 1 ss grov sennep
  • 1 box lett-rømme
  • 1 pose majones, ikke lettmajones
  • 0,5 dl sylteagurk-lake
  • Salt & pepper

Alt blandes godt sammen, tilsett potetene til slutt og vend dem forsiktig inn.

 ✿⊱╮⊱╮

Spekeskinke, mårpølse, honningmelon, cantaloupemelon, jordbær, potetsalat, eggerøre, cherrytomat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar