Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er er konservert gjennom speking.
Å speke betyr å tørke.
Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt.
Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet - noen ganger også røkt.
Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.
I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år.
Potetsalat, eggerøre, flatbrød, frukt og bær er ett naturlig følge til spekemat ♪♫
Godt og enkelt !!
![]() |
Spekeskinke, spekepølse, biffsalami, honningmelon, vannmelon, jordbær & basilikum |
Eggerøre:
Tilberedning i stekeovn
Sett ovnen på varmluft, 150gr.
Oppskrift til 8 personer:
- 20 egg
- 3,5 dl melk (eller 3dl melk, + 0,5dl fløte)
- 2,5 ts salt
- Gressløk
- 50 g godt smeltet smør
- Smelt smøret i en liten kjele og hell den over i stor ildfast form med høye kanter. Pass på at hele bunnen er dekket med smør.
- Bland alt godt sammen med en visp eller kjøkkenmaskin.
- Hell blandingen over i den ildfaste formen.
- Stek den i 10-15 minutter, ta den ut og rør forsiktig i den.
- Sett den inn igjen og rør i den hvert 5 minutt til den er ferdig. Tar ca. 30 minutter.
Potetsalat:
- 1,2 kg avkjølte, skrelte, kokte gode poteter, kuttes i biter
- 1 purre, i ringer
- 1 finhakket gul løk
- 1 'næva' hakket sylteagurk
- 1 ss grov sennep
- 1 box lett-rømme
- 1 pose majones, ikke lettmajones
- 0,5 dl sylteagurk-lake
- Salt & pepper
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar