Plomme er en steinfrukt med glatt skall og søtlig smak som vokser på flere trær i slekten Prunus. Plomme kommer opprinnelig fra Øst og -Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden.
Vi kjenner til over 2000 sorter plommer. Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple. Frukten har et tynt spiselig skall og fargen varierer mellom gul, rød, blå eller sjatteringer av disse. Plomme har en stor stein i midten.
Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett. Fruktkjøttet er saftig og aromatisk.
Denne oppskriften på herlig, smaksrik plommesaus passer utmerket til and, viltkjøtt, svinekjøtt og storfugl 🌿
Oppskrift på Helstekt mørbrad av hjort med plommesaus finner du 👉 her
Du trenger:
- 6 stk røde plommer
- 4 ss brunt sukker
- 2 ss rødvinseddik
- 1 stk hel kanel
- 1 stk stjerneanis
- 2 dl rødvin
- 3 dl kjøttkraft
- 1 ss smør
- 1⁄2 ts salt
- 1⁄2 ts pepper
Sånn gjør du:
- Del plommer i to og fjern steinene. Lag et snitt i skinnet på hver halvdel, så den ikke sprekker.
- Kok opp sukker og eddik.
- Legg i plommene med skinnet ned.
- Ha i stjerneanis, kanelstang og rødvin. Småkok til plommene er møre, det tar ca. 10 minutter.
- Ta ut fire halve plommer, legg dem til side og del resten i biter og kok dem videre i sausen.
- Kok videre inn til halv mengde. Sil sausen.
- Tilsett kjøttkraft (jeg brukte vann og ett beger Kjøttfond) og kok inn til halv mengde. Nå kan du sette den til side og varme den opp igjen rett før servering.
- Rør inn kaldt smør og smak til med salt og pepper.
- Ta av skinnet og legg tilbake de halve plommene så de blir varme. Server en halv plomme per person ved servering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar