}); Edels Mat & Vin: Sennepsgratinert Juleskinke ✿ Servert med fløtegratinerte poteter, rosenkål med bacon og rosepeppersaus 🌿 Google+

fredag 4. januar 2019

Sennepsgratinert Juleskinke ✿ Servert med fløtegratinerte poteter, rosenkål med bacon og rosepeppersaus 🌿


Juleskinke er klassisk svensk og finsk julemat !
Den kan serveres både varm og kald.
Passer perfekt på koldtbordet, men er også god til middag sammen med godt tilbehør.

Skulle du ha sett, jeg har vært på 'Harry-tur' eller 'Flæsketur' 😊
Svensk 'Julskinka' her altså !!

I denne oppskriften serveres juleskinken med fløtegratinerte poteter, rosenkål med bacon og rosepeppersaus 🌿


 Juleskinke
  • Ferdig kokt juleskinke
  • 1 dl sennep
  • 1 dl brunt sukker
  • 1/2 dl honning
  • 1/2 dl strøbrød
  • 1/2 ts malt nellik
  • 1/4 ts malt ingefær
Sånn gjør du:
  1. Fjern strømpen og svoren på ferdig kokt skinke.
  2. Rør sammen sennep, sukker, honning, brød, nellik og ingefær. 
  3. Smør blandingen utover skinken og gratiner ved 225 grader i ca. 15 minutter eller til den har fått en fin gylden farge. Du kan steke den sammen med potetene de siste 15 minuttene -eller steke den på forhånd og servere den kald. Med varm saus og tilbehør går det helt fint.
Rosenkål med bacon
  • 400 g rosenkål
  • 200 g bacon
  • Baconfett og godt smør, eventuelt ribbefett
  • 1 neve hakkede valnøtter
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skjær/klipp bacon i biter og sprøstek dem i en stekepanne.
  2. Rens rosenkålen og del de i to.
  3. Tilsett rosenkålen i pannen med bacon.
  4. Blir det litt lite fett, som det som regel blir, tilsetter du litt ekstra meierismør eller ribbefett.
  5. Stek på svak varme til de er blitt møre.
  6. Krydre med litt salt og pepper. 
  7. Bland inn valnøtter like før servering. Jeg droppet nøtter i dag, da den skulle serveres til en med nøtteallergi.

 Fløtegratinerte poteter
  • 10 poteter
  • Salt 
  • Hvit pepper
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1,5 dl melk
  • 1/4 ts muskatnøtt
  • Revet ost
Sånn gjør du:
  1. Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver.
  2. Legg dem i kaldt vann i ca. 30 minutter. Tørk av dem på tørkepapir.
  3. Legg poteter i en ildfast form.
  4. Krydre med salt og pepper mellom lagene.
  5. Bland fløte og melk, tilsett litt muskatnøtt.
  6. Hell blandingen over potetene.
  7. Dryss over revet ost.
  8. Sett den ildfaste formen i ovnen på 220°C og stek den i ca. 30 minutter. Eller stek den i kombidamp på 180°C i ca. 40 minutter.
Kombidamp:
En kombinasjon av varmluft og damp, min ovn bruker 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Denne kombinasjonen er spesielt godt egnet gratenger. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir perfekt og osten nydelig og gyllen

Rosepeppersaus
  • 3 ss smør
  • 1 løk
  • 1 rød paprika
  • 2 ts svart pepper, knust
  • 2 ts rosepepper, knust
  • 3 ss hvetemel
  • 4 dl oksekraft, vann + ett beger kjøttfond
  • 1 dl fløte
  • 1 ts soppsoya
Sånn gjør du:
  1. Knus pepper i en morter, har du ikke morter så legg pepper i ett rent kjøkkenhåndkle eller lignende og knus pepperen med en kjevle. Ikke knus dem altfor fint, bare grov knuses.
  2. Skjær løk og paprika i små terninger, fres det i smøret og ha på pepper.
  3. Strø over mel og spe med kjøttkraft, mens du rører godt.
  4. Kok sausen i 20 minutter.
  5. Sil den, men ikke i en altfor finmasket sil.
  6. Tilsett fløte og soppsoya -og kok den raskt opp.
Tips:
Rester av skinken kan brukes i en enkel og god Skinkegryte !

Juleskinke skal gratineres med sennepsblandingen 
Gratineres i stekeovn 
Rosepeppersaus 
Renser rosenkål 
Skjærer poteter i skiver 
Rosepeppersausen er klar 
Lager fløtegratinerte poteter
Steker bacon og rosenkål
Juleskinken er klar 

Klar til servering

Julskinka og bacon fra 'Harry-land' 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar