30 januar 2022

Ukemeny - Februar - Blidemåned


FEBRUAR - BLIDEMÅNED 💛😀
I Norge i norrøn tid ble februar kalt Gjømåned etter gudinnen Gjø. Senere, faktisk helt frem til 1827 stod det blide­måned i almanakken. Det var det hyggelige navnet til februar fordi dagene ble merkbart lengre.

Februar byr på Samefolkets da, Morsdag, Valentinsdagen, fastelavn og Kong Harald og min datter Silje har bursdag !
Men, det aller beste er at dagene blir lengre og lysere 💛

Hva er det til middag ??
Sett opp en ukemeny du også -eller bruk gjerne denne. 
Det gjør hverdagen litt enklere.

Link til oppskriften finner du i navnet på retten.

Ha en matglad uke ☆҉.¸.••♪♫⁀°♡ღ


Mandag 

Lasagne er en av mine favoritter !
Denne utgaven er uten kjøtt, men med masse friske grønnsaker, tomater og bechamelsaus. Bechamelsaus er en hvit saus med ost !

Den smaker veldig godt altså og blir godt mottatt av både kjøttelskere og vegetarianere.
Jeg serverte retten med varme hvitløksbaguetter.

Snadderalarm 🌿🍄


Tirsdag
- Norsk laks rett fra pannen !

Dette en svært populær rett i Spania, mye fordi den norske laksen passer godt sammen med de typiske grønnsakene og smakene fra Spania. Marmitako de salmón har har sin opprinnelse fra fiskerne i Baskerland hvor den var en populær rett å spise på de lange turene om bord i fiskebåtene.

Navnet stammer fra en metallpanne som ble kalt 'marmita', som direkte oversatt betyr 'fra pannen'.

Enkel, smakfull, spicy fiskegryte, som tiberedes i en stekepanne 🌿

Server retten direkte fra pannen, sammen med godt brød !


Onsdag

Rosenkål er den minste av de mest kjente kåltypene.
De små kålrosene vokser ut fra en opptil en meter høy stengel, og siden dette er en spesielt hardfør art egner den seg godt for dyrking i Norge. Rosenkål kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. Etter innhøstning er den ikke så lagringsdyktig som andre kåltyper, og derfor går mye av det som dyrkes direkte til nedfrysing.

Smaksrike kjøttboller, surret i bacon og stekt i AirFryer, sammen med rosenkål og gulrøtter.

Jeg serverte retten med tomatsaus og fullkornspasta 🍅


Torsdag

Jalfrezi er en indisk curry 🌿
Den blir laget i mange utgaver med forskjellige proteiner.
Lam, geit, kylling, fisk eller vegetar med grønnsaker er de mest brukte i India.

Jalfrezi ble opprinnelig brukt som restemat, hvor man stekte rester av kjøtt eller fisk
-og blandet inn løk og chili.

Denne utgaven av Jalfrezi er en smaksbombe 
med kylling, servert med basmatiris, nanbrød og raita 🌿


Saftig helstekt svinefilet med masse gode sunne grønnsaker er skikkelig godt !

Enda bedre blir det med en magisk saus med klementin og soyasaus 
🌿

Serveres med fløtegratinerte poteter, ikke akkurat sunt, men til trøst utrolig godt 😋
Håper det kan friste dere også !


Lørdag

Pepperbiff med estragon-poteter, grønn peppersaus og fennikel, sukkererter & vårløk !

Det perfekte biffmåltidet får du oppskriften på her !

Mør pepperbiff, stekt i AirFryer, ovnsbakte poteter med sjalottløk og estragon, stekte gode og crispy grønnsaker, sprø ruccola, samt en nydelig grønn peppersaus !

Utrolig gode smaker, som passer perfekt sammen !

I glasset 🍷 Etike Ti Amo Primitivo Puglia 2018

God middag ♫♥♫


Skrei - er en av de beste fisketypene vi har i Norge.
Kjøttet er hvitt og delikat, har en fin fasthet, og ikke minst – en fantastisk smak!
Skrei er torsk, som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. Skreisesongen er i tidspunktet januar til slutten av mars.

Fisk og grønnsaker i samme panne -enkelt og greit 🌿🍅
Ganske sunt også, med unntak av hvitvinen.

Server gjerne retten med dampet små poteter. Oppskrift 👉 her.


Ukens dessert

Vannbakkels er franske, luftige, lette og sprø bakverk.
I Frankrike kalles de profiteroles når de fylles med vaniljekrem eller vispet krem og drysses med melis eller dekkes med sjokolade.

Her har jeg fylt dem med en enkel bringebærkrem.

Raskt og enkelt uten heving !
Uten sukker, så de kan serveres til diabetikere, men bruk da sukkerfritt syltetøy !

Herlig, luftige og sprø

Lag en fin uke !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF