}); Edels Mat & Vin: Kålpølser med brunede kartofler og kålstuing ! Google+

fredag 11. oktober 2019

Kålpølser med brunede kartofler og kålstuing !


Kålpølse stammer fra Tyskland -og ble laget allerede på 1800 tallet.
Kålpølse er mye brukt i Danmark, men er ikke like utbredt her i Norge

Kålpølse er en kjøttpølse laget av svinekjøtt og krydder -og ofte er den røkt.
Den inneholder ikke kål, men passer til retter med kål.

Jeg kjøpte kålpølse, røkt med bøkeflis, på Annis Pølsemakeri på Ringebu.


Brunede kartofler er også en dansk spesialitet ♫♪
Små poteter kokes først på vanlig måte, før de brunes i karamell, laget av sukker og godt smør.
Hvis du vil lage retten med dansk brunkål, finner du oppskrift på det her.


Her serverer jeg kålpølsene med en god kålstuing, brunede poteter, tyttebær og selvsagt en dusk persille 🌿 

✔ Kok poteter og kål i hver sin kjele, sil av vannet og sett dem til side.
✔ Lag hvit saus til kålstuingen -og bland inn kål. Du kan varme den opp igjen før servering
✔ Kok opp vann med krydder og urter, til pølsene.
✔ Legg pølsene i vannet -og la dem trekke.
✔ Karamelliser og stek potetene.
✔ Spis & Nyt ♫♪


Til 4 porsjoner
Kålpølse:
  • 1 kg kålpølse
  • 2 liter vann
  • 2 stk terninger kjøttbuljong
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ss hel pepper
  • Frisk timian
Sånn gjør du:
  1. Kok opp vann, buljongterning, pepper og laurbærblad.
  2. Skru av stekeplaten og legg i pølsene og timian.
  3. La pølsene trekke under lokk i 25 minutter.
Kålstuing:
  • ca. 600 g hodekål
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts hvit pepper
  • 1⁄4 ts malt muskat
Sånn gjør du:
  1. Skjær kålen i biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Det tar ca. 10 minutter.
  2. Hell av vannet og legg kålen til side.
  3. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe litt og litt med melken.
  4. Kok opp etter hver speing.
  5. Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og muskat.
Brunede kartofler:
  • 800g små poteter med tynt skall
  • 1 dl sukker
  • 50 g smør
Sånn gjør du:
  1. Kok potetene, med skallet på. Kok dem litt al'dente da de skal stekes etterpå. Hell av vannet. La de avkjøles litt. Dette kan gjøres i god tid før de skal brunes.
  2. Smelt sukkeret i en stekepanne uten å røre i det på middels varme. Hvis du rører i sukkeret blir det klumper, men det er ingen krise.
  3. Når sukkeret er smeltet tilsettes smøret, sett opp varmen og bland det godt sammen.
  4. Tilsett potetene og stek dem under omrøring til de blir godt karamellisert og gjennomvarme.
Kålstuing
Kålpølser
Poteter
Spis & Nyt  ♫♪
Ingredienser 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar