16 august 2014

Biff av dådyr med stekte grønnsaker, bakt potet, soppsaus og portvingele !


De er jo så søte de små dåhjortene, dådyr eller rådyr, det er tre forskjellige dyr av hjortefamilien.
Men, søt eller ikke, MAT må vi ha !

Perfekt hyttemat, da du kun trenger en stekeovn til potetene og en stekepanne -eller to,
det er lettere og holde grønnsakene varme hvis du steker dem i en egen stekepanne.
Ta kjøttet ut av kjøleskapet 30 minutter før du skal steke biffene.

Til viltkjøtt passer det utrolig godt med noe søtt, jeg serverte retten med portvingele fra Løiten, den er kjempegod. Kjøpt på Gålå handel, der finner du ALT du trenger.
Joker og Sport1 under samme tak. Stære koslege folk, luggum butikk !!


Til 2 porsjoner trenger du:
  • 2 stk biff av dåhjort a 200 gram
  • 2 stk bakepoteter
  • Kryddersmør
  • 1 stk rødløk
  • 1/2 stk squash
  • 1 stk paprika
  • 100 g sopp
  • 2 dl fløte
  • Salt
  • Pepper
  • 1 ss soyasaus
  • Kryddersmør
  • Løiten Portvingele


Sånn gjør du:
1) Pakk bakepoteter inn i aluminiumsfolie og stek i ovn på 250 grader i 1-2 timer, avhengig av størrelsen på potetene. Stikk en strikkepinne i potetene for og teste om de er ferdige.

2) Skjær rødløk i båter, squash i skiver og del dem i to, skjær paprika i strimler. Stek grønnsakene i smør. Krydre med salt, pepper og litt soyasaus.
Legg dem til side og hold dem varme.

3) Stek dåhjort biffene i en varm stekepanne med en blanding av smør og olje.
Krydre med salt og pepper.
Stek dem på sterk varme til de får en fin brunfarge, 3-5 minutter på hver side.
Slå ned varmen og stek videre på ettervarmen noen minutter på hver side.
La de hvile 5-10 minutter før de serveres.
Du kan også steke dem raskt i stekepannen til de får en fin farge og ettersteke dem i stekeovn på 150 grader til kjøttet får en steketemperatur på 58 grader (bruk steketermometer).
La biffene hvile før servering.

4) Mens biffen hviler steker du litt sopp, skjært i skiver i pannen.
Når soppen er stekt tilsetter du fløte.

5) La det koke noen minutter, til det tykner og smak til med soyasaus, salt og pepper.

6) Server dåhjort på en seng av grønnsaker, med saus, bakt potet med kryddersmør og portvingele.

Steker biff av dådyr  og grønnsaker -på hyttevis !

Portvingele ! Kjempegodt til viltkjøtt !
Domaine de la Janasse 2012
Dåhjortkjøttet er mørkt og magert med relativt kraftig viltsmak.
Det magre kjøttet tilsier at vinen ikke bør være for rik på tanniner og aromaen kan med fordel være litt krydret. Fruktige og friske viner passer godt til rådyr.



Farge: Dyp blårød.

  • Lukt: Aroma preget av mørke bær, morell og litt blomst, hint av urter.
  • Smak: Ung og saftig frukt, preg av mørke bær, plomme og urter.
  • Passer til: Lyst kjøtt   Storfe   Småvilt og fugl  
  • Land/distrikt: Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Rhône
  • Årgang: 2010
  • Råstoff: Grenache 50%, Carignan 15%, Mourvèdre 15%, Syrah 15%, Cinsault 5%
  • Innhold: Alkohol 13,50%Sukker: UkjentSyre: Ukjent
  • Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres.

  • 
    Dåhjort beholder prikkene når de blir voksne, til forskjell fra Dådyr og Rådyr !
    (Bilde fra Wikipedia)

    Tillit
    Tillit er noe dyrebart
    Likevel slenger noen rundt seg
    Tillitserklæringer
    Til den som vil lytte

    Hva er det med mennesker
    Som innbyr til tillit
    Er det likhetstegn med troskap...
    Lojalitet og kjærlighet?

    Jeg tror det handler om
    Menneskets kjærlighet til seg selv
    For lite eller for mye
    Behov for å løfte seg over

    Men trå ikke på en vaklende krakk
    Om du knuser den under din egen vekt
    Kan fallhøyden
    Bli større enn du tror

    -nybrottsarbeid-
    Toril Ingeborg Nybrott 
    Fjellblomster og en liten rød sopp c",) 1000 m.o.h. på Heggsetra i Sør Fron !

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Print Friendly and PDF